Α΄ Σύλλογος Αθηνών:Όλοι –ες στην πανελλαδική απεργία της 24ης Νοέμβρη

Συγκέντρωση: Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, 11π.μ. Πλατεία Κλαυθμώνος στο πανό του Συλλόγου

 

Στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης του μνημονιακού προγράμματος, κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ, διαπραγματεύονται και σχεδιάζουν την προώθηση νέων μνημονιακών, αντιλαϊκών μέτρων. Η διαδικασία αυτή σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί έως τις 5 Δεκεμβρίου.

Ορισμένα από τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται είναι:

«Υποκατώτατος μισθός» των 200 και 300 ευρώ σε ακόμα περισσότερους από τους 500.000 απασχολούμενους που σήμερα έχουν εισόδημα κάτω και από τον κατώτερο μισθό και σε όλους τους νεοεισερχόμενους στην εργασία. Γενική κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Ομαδικές απολύσεις και “short time work” (δηλ. «δουλειά» έως και μιας ώρας ημερησίως με αντίτιμο ένα «κουπόνι κοινωνικής στήριξης»). Χορήγηση του επιδόματος ανεργίας στους …. εργοδότες για να προσλαμβάνουν τζάμπα εργατικό δυναμικό. Νέος συνδικαλιστικός νόμος που περιορίζει δραστικά το δικαίωμα στην απεργία και τη συλλογική διεκδίκηση ενώ νομιμοποιεί το lock out και την εργοδοτική αντεκδίκηση. Κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις υφιστάμενες κύριες συντάξεις οι οποίες μετά τον επανυπολογισμό που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου παραμένουν υψηλότερες από τις νέες. Μείωση του αφορολογήτου κάτω από το σημερινό όριο των 8.600 ευρώ και την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών. Αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% του συνόλου των εργαζομένων για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Επιπλέον, το ΔΝΤ και η ΕΕ εκτιμούν ότι το δημόσιο έμεινε αλώβητο στην κρίση, σε αντίθεση με τα πλήγματα που υπέστησαν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ζητούν απολύσεις στο δημόσιο, αμφισβητώντας ευθέως την μονιμότητα. Ζητούν αξιολόγηση που θα οδηγεί σε απόλυση ή σε πλήρη μισθολογική και βαθμολογική στασιμότητα για όλο τον εργάσιμο βίο, όταν υπάρχει αρνητική αξιολόγηση σε τρεις αξιολογήσεις. Ανοίγει ξανά και το ζήτημα των μισθολογίων στο δημόσιο, θυμίζουμε εδώ ότι ο μνημονιακός κόφτης παραπέμπει ευθέως στις προσωπικές μισθολογικές διαφορές που περιλαμβάνει το υπάρχον μισθολόγιο.

 

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ! ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΝΑΠΑΥΣΗ!

Η κυβέρνηση σε συμφωνία με το κουαρτέτο βιάζεται να νομοθετήσει τα μέτρα πριν το Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη. Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι κάθε κύκλος «αξιολόγησης του μνημονιακού προγράμματος» προβλέπει και νέα αντιλαϊκά μέτρα, ότι η έξοδος από το 3ο μνημόνιο είναι απλώς η ….είσοδος στο 4ο, σε μια συνεχή πορεία επιδείνωσης των όρων εργασίας και ζωής μας.

Τώρα απαιτείται αγωνιστική κλιμάκωση και ενιαίος παλαϊκός αγώνας. Ο αγωνιστικός και απεργιακός σχεδιασμός δεν είναι δυνατόν να καταλήγει σε κορύφωση με γενική απεργία εκ των υστέρων, μετά τις 5 Δεκέμβρη, ημερομηνία όπου κυβέρνηση και δανειστές σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν αυτόν τον κύκλο επίθεσης. Η διάσπαση του εργατικού – υπαλληλικού κινήματος, η τακτική του κατακερματισμού των αγώνων και των απεργιών, οι εκ των υστέρων αντιδράσεις «για την τιμή των όπλων», αδυνατίζουν τη θέση των εργαζομένων και τον αγώνα για την υπεράσπιση των συλλογικών ταξικών συμφερόντων μας, οδηγούν στην ενίσχυση των τάσεων αποσυσπείρωσης και παθητικότητας, στην ήττα και  την αποδοχή των μέτρων της Κυβέρνησης και της 2ης αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν περιθώρια ολιγωρίας: η 24η Νοέμβρη πρέπει να μετατραπεί σε γενική πανεργατική πανυπαλληλική απεργία, τα σωματεία και οι ομοσπονδίες, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να ακολουθήσουν μια άλλη αγωνιστική πορεία. Όχι στα πλαίσια μιας προκαθορισμένης και προβλέψιμης διαμαρτυρίας, αλλά μιας αγωνιστικής ταξικής ενότητας για την αναχαίτιση των αντιλαϊκών μέτρων και την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ και ΔΝΤ.

Καλούμε τα μέλη μας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση. Καλούμε τα σωματεία και τις ομοσπονδίες να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την μετατροπή της 24ης Νοέμβρη σε Γενική Απεργία.

 

  • Μπλοκάρισμα των νέων αντιλαικών μνημονιακών μέτρων – σταθερή μόνιμη εργασία, μισθοί και συντάξεις αξιοπρέπειας για όλους
  • Άμεση απόσυρση των υπουργικών αποφάσεων για το νέο σχολείο, δημοτικό και νηπιαγωγείο.
  • Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο).
  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς, πρόσληψη όλων των αναπληρωτών όλων των κλάδων, τώρα.
  • Σύσταση όλων των απαραίτητων οργανικών θέσεων όλων των ειδικοτήτων και απόδοσή τους σε συγκεκριμένες σχολικές μονάδες.
  • Προσμέτρηση της ώρας σίτισης σε όλους όσους εμπλέκονται σε αυτήν.

 Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος                                                                                     Η Γ. Γραμματέας

Μαριόλης Δημήτρης                                                          Σπηλιοπούλου Κατερίνα