Απολογισμός του Δ.Σ. για τη συνδικαλιστική διετία 2014 – 2016 στην Τακτική Γεν. Συνέλευση της 22ης Νοέμβρη 2016

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Κάνοντας τον απολογισμό της συνδικαλιστικής διετίας 2014-2016 θα αναφερθούμε συνοπτικά στο πολιτικό – εκπαιδευτικό πλαίσιο που προσανατόλισε και επηρέασε τη στάση, τη δράση και τις ενέργειές μας και στους κύριους άξονες της δράσης του Συλλόγου μας.

Πολιτική – εκπαιδευτική συγκυρία και προσανατολισμός του Συλλόγου μας

Οι θέσεις και ο προσανατολισμός του Συλλόγου μας γύρω από τα ζητήματα της κρίσης και της αντιλαϊκής επίθεσης, διαμορφώθηκαν εξαιρετικά πρόωρα. Ήδη από το Νοέμβριο του 2009, όταν ακόμα στο πολιτικό αλλά και στο εκπαιδευτικό τοπίο δεν διαφαίνονταν τα σύννεφα της επεχόμενης μνημονιακής καταιγίδας, ο Σύλλογός μας κατήγγειλε ότι «οι νέες εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το έλλειμμα και συνολικά οι χειρισμοί γύρω από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, υποθηκεύουν οικειοθελώς τη δημοσιονομική πολιτική των επόμενων χρόνων στα ασφυκτικά πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητας της Ε.Ε., οδηγούν σε καθεστώς επιτήρησης από τις Βρυξέλλες και πολυετή άγρια λιτότητα. Επιδιώκουν επίσης να νομιμοποιήσουν ακόμα πιο δραστικές αλλαγές και αναδιαρθρώσεις στην κοινωνική ασφάλιση και τις εργασιακές σχέσεις». (Δελτίο τύπου του Α΄ Συλλόγου Αθηνών Π.Ε., 19/11/2009). Η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης την αμέσως επόμενη περίοδο και η μνημονιακή καταιγίδα που ακολούθησε σε βάρος της λαϊκής πλειοψηφίας, κατέδειξαν την ορθότητα αυτής της εκτίμησης. Ακολούθως, μέσα στη δίνη των μεγάλων γεγονότων της πενταετίας, μια σειρά τακτικών γενικών συνελεύσεων με αξιοσημείωτη μαζικότητα διαμόρφωσαν σταδιακά ένα πλαίσιο ανάλυσης, θέσεων, στόχων και αιτημάτων που ανταποκρίνονταν στη νέα πραγματικότητα και εκτιμούσε ότι «Οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, σε πλήρη συμφωνία και συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Δ.Ν.Τ. αποφάσισαν την επιβολή στη χώρα ενός καθεστώτος σύγχρονης οικονομικής «χούντας» επ’ ωφελεία αποκλειστικά των δανειστών της χώρας και των αγορών»

 

Οι θέσεις αυτές για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων συνοψίζονται ως εξής :

Πρωταρχική προϋπόθεση για την επίλυση όλων των λαϊκών προβλημάτων αλλά και των προβλημάτων του δημόσιου δωρεάν σχολείου, θεωρούμε την αντιπαράθεση με μαζικούς κοινωνικούς δημοκρατικούς αγώνες του λαού μας με κάθε επίδοξο διαχειριστή της αντιδραστικής νεοφιλελεύθερης, μνημονιακής πολιτικής. Σε μια τέτοια ιστορική στιγμή, είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ένα μεγάλο, μαχητικό, πανεκπαιδευτικό, λαϊκό, κοινωνικό μέτωπο που θα προβάλλει στόχους και αιτήματα που θα απαντούν στην κρίση από τη σκοπιά των εκπαιδευτικών, ευρύτερα των εργαζομένων και των συλλογικών τους συμφερόντων. Εμείς οι εργαζόμενοι δεν χρωστάμε τίποτα και δεν πληρώνουμε τίποτα. Να πληρώσει η οικονομική ολιγαρχία που προκάλεσε την κρίση και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι. Να φύγουν τρόικα – Δ.Ν.Τ. – Ε.Ε. από τη χώρα. Είμαστε αντίθετοι στις πολιτικές  που επιβάλλουν με αφορμή το χρέος οι κυβερνήσεις, οι δανειστές και η τρόικα με το περιβόητο «κούρεμα» και την επιβολή ενός «αέναου» Μνημόνιου (βλ. Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, Μνημόνιο, νέο μισθολόγιο, Δανειακή Σύμβαση κλπ.) που οδηγεί στη διαχρονική μείωση μισθών και συντάξεων, στη φτώχεια, την ανεργία, την κατάρρευση και πλήρη εμπορευματοποίηση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών της παιδείας και της υγείας, στην πώληση της δημόσιας περιουσίας, στην πρόκληση εν τέλει μιας τεράστιας κοινωνικής καταστροφής. Παλεύουμε για την ανατροπή των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης. Προβάλλουμε τα αιτήματα για παύση πληρωμών του χρέους, γενναία φορολόγηση του κεφαλαίου, των τραπεζών και της εκκλησιαστικής περιουσίας, εθνικοποίηση των τραπεζών και  των κοινωφελών οργανισμών, κρατική φαρμακοβιομηχανία, μείωση των στρατιωτικών δαπανών, έλεγχος των τιμών των προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης και των φαρμάκων. Κατάργηση – απόσυρση όλων των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων για : τις περικοπές στους μισθούς την εκπαίδευση και την υγεία, τη φορολογία, την κοινωνική ασφάλιση, την εργατική νομοθεσία.  Όχι στη φτώχεια και στην εξαθλίωση – δουλειά, στέγη, τροφή, δημόσια και δωρεάν παιδεία και  υγεία για όλους.

 

Μορφές αγώνα. Κεντρικές και τοπικές κινητοποιήσεις

  • Με σημαία αυτά τα αιτήματα και κατεύθυνση την πλατιά ενότητα των εργαζομένων και τη συγκρότηση του κοινωνικού – πολιτικού μετώπου των δυνάμεων της εργασίας και έχοντας ως σταθερή πεποίθηση ότι η μόνη ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες μας, ο Σύλλογός μας, με τις μικρές του δυνάμεις, συνέβαλε στην ανάπτυξη ενός πολύμορφου κινήματος, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο :
  • Με τη μαζική συμμετοχή στα απεργιακά συλλαλητήρια και τις Γενικές Απεργίες, στα απογευματινά συλλαλητήρια
  • Με τη συμμετοχή μας στο Συντονισμό Συλλόγων και τις παραστάσεις διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας
  • Με τη συμμετοχή μας στις μαζικές και μαχητικές συγκεντρώσεις στο Υπουργείο Παιδείας την άνοιξη του 2016 για το ζήτημα του τρόπου πρόσληψης των αναπληρωτών που οδήγησε στην απόσυρση των σχεδίων του Υπουργείου Παιδείας.
  • Με την οργάνωση παραστάσεων και συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση για τα κενά στα σχολεία, για τα τμήματα ένταξης, για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις συναδέλφων. Με την κατάληψη της Διεύθυνσης που μπλοκάρισε τις υποχρεωτικές μετακινήσεις 220 συναδέλφων σε άλλες Διευθύνσεις και οδήγησε σε συγκεκριμένες κατακτήσεις, στην τοποθέτηση ενός παραπάνω εκπαιδευτικού σε κάθε σχολείο απ’ ότι προβλέπει η ΥΑ για τον «ενιαίο τύπο ολοήμερου».
  • Με την οργάνωση του αγώνα στα νηπιαγωγεία που είχε σαν αποτέλεσμα στα μισά νηπιαγωγεία του Συλλόγου μας να ακολουθείται όχι το πρόγραμμα του Υπουργείου αλλά το πρόγραμμα της ΔΟΕ και του Συλλόγου, όπως αποφάσισαν δημοκρατικά οι Σύλλογοι Διδασκόντων των νηπιαγωγείων.
  • Με την οργάνωση παραστάσεων διαμαρτυρίας στις Σχολικές Συμβούλους Προσχολικής Αγωγής για το θέμα των προγραμμάτων των νηπιαγωγείων
  • Με τον συντονισμό σε τοπικό επίπεδο και την ανάπτυξη αντιμνημονιακής δράσης σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και συλλογικότητες
  • Με τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου αιτημάτων και στόχων για το δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς και την οργάνωση αγωνιστικών πρωτοβουλιών για την προώθησή του
  • Με τη συμβολή μας σε μετωπικές κινήσεις όπως η Κίνηση για τη Διαγραφή του Χρέους και την οργάνωση συλλαλητηρίου στις 11 Μάη 2014 και στις 11 Ιούνη 2014, με καθοριστική τη συμβολή του δικού μας Συλλόγου
  • Με την επιμονή μας στην ενότητα των συνδικάτων, στην ενωτική μαζική αγωνιστική έκφραση των εργαζομένων και ταυτόχρονα στον ταξικό προσανατολισμό τους με τη συμβολή μας στις προσπάθειες συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων για την οργάνωση της πάλης από τα πρωτοβάθμια σωματεία και τη βάση των εργαζόμενων και το ξεπέρασμα της απραξίας και της συναινετικής στάσης των τριτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων.
  • Με την πρωταγωνιστική συμμετοχή μας στο Συντονισμό Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ
  • Με τη στήριξη του Συντονιστικού Νηπιαγωγών και των αγώνων του για το Δημόσιο Δωρεάν Νηπιαγωγείο και τη στήριξη της διοργάνωσης της μαζικότατης παναττικής συνάντησης νηπιαγωγών ενάντια στην αξιολόγηση, στις 23 Νοέμβρη του 2014.
  • Με τη στήριξη των Ειδικών Σχολείων απέναντι στην πολιτική διάλυσης των δομών της Ειδικής Αγωγής.
  • Με την επίμονη προσπάθεια μετωπικής απεύθυνσης σε όλους τους φορείς, τα σωματεία και τις συλλογικότητες της περιοχής μας, στους Αμπελόκηπους και στου Ζωγράφου, το άπλωμα της δράσης μας στις τοπικές κοινωνίες και τη διοργάνωση σημαντικών τοπικών εκδηλώσεων/συγκεντρώσεων.
  • Με την κατοχύρωση της ιστοσελίδας του Συλλόγου ως μιας αξιόπιστης πηγής ενημέρωσης με χιλιάδες επισκέπτες, τις πλατιές καμπάνιες ενημέρωσης της κοινής γνώμης, επιδιώξαμε και επιδιώκουμε να συμβάλλουμε στη συγκρότηση ενός εναλλακτικού δικτύου ενημέρωσης που θα ελέγχεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους κόντρα στην παραπληροφόρηση και την πλύση εγκεφάλου των μεγάλων ΜΜΕ που ελέγχονται από το μεγάλο κεφάλαιο και υπηρετούν τους κοινωνικούς και πολιτικούς του στόχους.
  • Με τη συγκρότηση αγωνιστικών κινητοποιήσεων και παραστάσεων διαμαρτυρίας σε Υπουργείο Πρόνοιας, Δήμο Αθηναίων και Βρεφοκομείο, ώστε καμιά οικογένεια να μην πεινάσει, κανένα παιδί να μην αισθανθεί μόνο του, πεινασμένο και εγκαταλελειμμένο.

Στα πλαίσια της λειτουργίας της ιστοσελίδας του Συλλόγου μας, πήραμε την πρωτοβουλία και διαμορφώσαμε μεγάλα αφιερώματα με εκπαιδευτικό υλικό, θεατρικά έργα και κείμενα. Για την πρωτομαγιά των εργατών και των λουλουδιών, για το μεγάλο αντιφασιστικό αγώνα του λαού μας ενάντια στον ιταλικό φασισμό και το γερμανικό ναζισμό και τέλος για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο ενθουσιασμός με τον οποίο αγκάλιασαν οι συνάδελφοι αυτή την πρωτοβουλία είναι αξιοσημείωτος. Η επισκεψιμότητα για τα συγκεκριμένα αφιερώματα ξεπερνά τις 1000 επισκέψεις την ημέρα από περίπου 700 διαφορετικούς επισκέπτες, γεγονός που δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών για το περιεχόμενο της εργασίας τους. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η δράση αυτή του Συλλόγου μας προσελκύει το ενδιαφέρον χιλιάδων συναδέλφων από όλη τη χώρα και συμβάλλει καθοριστικά στην αλλαγή του περιεχομένου και της μορφής των σχολικών γιορτών.

Βρεθήκαμε δίπλα σε κάθε δίκαιο αγώνα, αρωγοί, αλληλέγγυοι και υποστηρικτές. Συμπαραστάτες στους διωκόμενους συναδέλφους για τη συνδικαλιστική τους δράση ή για την επιλογή τους να υπερασπίσουν το δημόσιο σχολείο. Σε αγωνιζόμενους κλάδους και σωματεία, στην αγωνιζόμενη νεολαία. Με δεκάδες ψηφίσματα αλληλεγγύης. Με την καμπάνια για τη Γάζα. Με τη συγκέντρωση υλικού για τους πρόσφυγες και την αποστολή δυο φορτίων με υλικό αλληλεγγύης από τα σχολεία μας την άνοιξη του 2016.

Ο Σύλλογος στάθηκε δίπλα σε κάθε παιδί αλλά και σε κάθε συνάδελφο που αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα. Με πλήρη διακριτικότητα αλλά και με ειλικρινή αίσθηση αλληλεγγύης.

Σημαντική είναι και η πρωτοβουλία για τη σύσταση Τράπεζας αίματος του Συλλόγου που ξεκίνησε την άνοιξη του 2016 και διαχειρίζεται από διακριτή επιτροπή. Είναι σημαντικό, όσο περισσότεροι συνάδελφοι μπορούν να συνεισφέρουν στην Τράπεζα Αίματος ώστε να είναι λειτουργική και να προσφέρει σε κάθε συνάδελφο που έχει ανάγκη έγκαιρα, την απαραίτητη βοήθεια.

Με τη συνεχή, συνεπή, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των συναδέλφων. Με συνεχείς περιοδείες στα σχολεία, αποστολή ανακοινώσεων σε σχεδόν καθημερινή βάση, ανανέωση της ιστοσελίδας. Με την συνεχή και μαχητική παρουσία στα σεμινάρια των νηπιαγωγών όπου συμβάλλαμε στην οργάνωση του αγώνα στα νηπιαγωγεία. Ζητούμε συγγνώμη για τα όποια λάθη και παραλείψεις παρουσιάσαμε στην προσπάθειά μας να κατατοπίσουμε τους συναδέλφους. Ωστόσο, ας κριθούν αυτά τα λάθη με επιείκεια καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. δεν είναι επαγγελματίες συνδικαλιστές, είναι εκπαιδευτικοί της τάξης όπως όλοι μας.

Η πολιτιστική ζωή και δράση του Συλλόγου έχει αναζωογονηθεί μέσα από τη δράση της Πολιτιστικής Επιτροπής, με τις πρωτοβουλίες της: πάρτυ, θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις, μουσικές βραδιές. Πρέπει με συλλογικό τρόπο να βγούμε από τη μαζική κατάθλιψη της κρίσης, να σηκώσουμε το κεφάλι ψηλά και να σφυρηλατήσουμε τη συλλογική μας ταυτότητα με εκδηλώσεις που θα συνδυάζουν χαμηλό κόστος και υψηλή ποιότητα.

Η προηγούμενη σχολική χρονιά σημαδεύτηκε από την προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να προωθήσει την εκπαιδευτική του πολιτική μέσα από μια ψευδεπίγραφη διαδικασία «διαλόγου». Ο Σύλλογός μας άσκησε δριμύτατη κριτική στο ΔΣ της ΔΟΕ που επέμεινε στη συμμετοχή σε αυτές τις διαδικασίες. Προειδοποιήσαμε έγκαιρα για τον προσχηματικό τους χαρακτήρα, για την πολιτική πρόθεση να εμπλακεί ως συνυπεύθυνη η Ομοσπονδία σε αυτές τις διαδικασίες. Τεκμηριώσαμε τις απόψεις μας με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις για την εκπαίδευση που είχε αναλάβει η κυβέρνηση ψηφίζοντας το 3ο μνημόνιο. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Η κυβέρνηση προχώρησε αιφνιδιαστικά μέσα στο Πάσχα στην ΥΑ για το δημοτικό σχολείο και μέσα στον Αύγουστο στην ΥΑ για το νηπιαγωγείο χωρίς ούτε καν να ρωτήσει την Ομοσπονδία. Αποκαλύφθηκε έτσι η πραγματική σκοπιμότητα του «εθνικού διαλόγου». Φέρουν τεράστια ευθύνη όσοι ενέπλεξαν την Ομοσπονδία σε αυτή την παρωδία και την κατέστησαν συνυπεύθυνη.

Ο Σύλλογός μας συνέβαλε σημαντικά στη συζήτηση που άνοιξε η Ομοσπονδία με θέμα «Το σχολείο που βιώνουμε – στο σχολείο που οραματιζόμαστε». Με την επεξεργασία, συζήτηση και κατάληξη ενός 16σέλιδου για το σχολείο, το οποίο εγκρίθηκε, με τις απαραίτητες προσθήκες και αλλαγές, στην τακτική ΓΣ του Ιουνίου του 2016 και αποτελεί σημαντικό βήμα για τη διαμόρφωση πρωτότυπων επεξεργασμένων θέσεων για το σχολείο.

Σίγουρα έχουν μείνει πολλά ακόμη να κάνουμε :

Βασική αδυναμία στη δράση μας, είναι η λογική της ανάθεσης και της χαμηλής συμμετοχής στην ενεργό δράση και τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου. Η χαμηλή συμμετοχή σε αρκετές Γενικές Συνελεύσεις αποτελεί τη βασικότερη αδυναμία και είναι ευθύνη όλων. Επιδιώξαμε να δώσουμε το λόγο στη βάση, στους συναδέλφους σε αυτές τις κρίσιμες ώρες.

Στις αδυναμίες μας συγκαταλέγονται κατά τη γνώμη μας το γεγονός ότι αμελήσαμε έγκαιρα να ασχοληθούμε ενεργά με τα προβλήματα των συναδέλφων που ήρθαν με μετάταξη από τη δευτεροβάθμια, όπως επίσης και το κτιριακό των νηπιαγωγείων ειδικά του Ζωγράφου για το οποίο παλαιότερα είχαμε πάρει πρωτοβουλίες.

Η μεγαλύτερη αδυναμία μας, ήταν η έλλειψη ορατής κοινωνικής προοπτικής, η παντελής απουσία ενός κοινωνικού αγωνιστικού σχεδίου που να οδηγεί στην ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και σε μια ορατή διέξοδο από την κρίση προς όφελος των εργαζομένων. Όσο είναι αλήθεια ότι πρόκειται για μια μεγάλη αδυναμία που υπερβαίνει κατά πολύ τον ορίζοντα του Συλλόγου μας, άλλο τόσο είναι γεγονός ότι οι ήττες που βιώνουμε, διαμορφώνουν νέους δυσμενείς κοινωνικούς συσχετισμούς, νέες αρνητικές πραγματικότητες μέσα και έξω από το σχολείο που κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη δράση μας. Αλλά σε αυτό το άγονο τοπίο καλούμαστε να βαδίσουμε και να αγωνιστούμε και το επόμενο κρίσιμο διάστημα. Και οι μαχητές της ζωντανής εκπαίδευσης, εδώ θα κριθούν. Στα δύσκολα. Ειδικά στην τρέχουσα περίοδο όπου η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει, τα τύμπανα του πολέμου και των ενδροιμπεριαλιστικών αντιθέσεων χτυπούν δίπλα στη γειτονιά μας και επιπλέον βρισκόμαστε αντιμέτωποι :

  1. Με το νέο τρίτο Μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που περιλαμβάνει ανάμεσα στα άλλα, νέο μισθολόγιο για το δημόσιο, κατεδάφιση ασφαλιστικών δικαιωμάτων, νέο πακέτο αντιεκπαιδευτικών μέτρων, πλειστηριασμούς κατοικιών, φοροεπιδρομή, ιδιωτικοποιήσεις.
  2. Με την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργούν τα κενά στα σχολεία ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης πολιτικής μνημονιακών διορισμών.

Ανοιχτό στοίχημα παραμένει το θέμα της προσμέτρησης της ώρας της σίτισης για όλους τους συναδέλφους. Η σχετική αίτηση που κυκλοφόρησε το ΔΣ υπογράφτηκε από εκατοντάδες συναδέλφους. Πρέπει να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για νέο ΔΣ στην κατεύθυνση της οργάνωσης του αγώνα για να κατακτηθεί η συγκεκριμένη διεκδίκηση.

Ας συσπειρωθούμε λοιπόν γύρω από το σωματείο μας, τις συλλογικές του διαδικασίες, ας δυναμώσουμε τη συλλογική μας απάντηση, την αγωνιστική μας ενότητα, στην τάξη, στο σύλλογο διδασκόντων, στη συνέλευση, στη διαδήλωση, στην απεργία.