Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Καταγγέλλουμε την καθυστερημένη ανάληψη υπηρεσίας των αναπληρωτών που οδήγησε στην απώλεια 5 ημερομισθίων για τους/τις συναδέλφους

 • Να αποδοθούν άμεσα τα μισθολογικά κλιμάκια αναπληρωτών-νεοδιόριστων
 • Κάθε μήνα πληρωμής χωρίς ΜΚ, οι συνάδελφοι χάνουν πραγματικά χρήματα και μειώνεται το ετήσιο εισόδημα τους λόγω υπερφορολόγησης των αναδρομικών

Όπως είναι γνωστό, αναπληρωτές και νεοδιόριστοι, με βάση τη νομοθεσία, πληρώνονται από την ημέρα ανάληψης υπηρεσίας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, λόγω ενεργοποίησης του συστήματος του ΟΠΣΥΔ η διαφορά ανάμεσα στην δημοσίευση της πρόσληψης και στην ανάληψη υπηρεσίας φτάνει έως και τις πέντε ημέρες. Πέρσι, το σχετικό ΦΕΚ των προσλήψεων δημοσιεύτηκε στις 27/9 και η ανάληψη υπηρεσίας της α΄ φάσης αναπληρωτών έγινε την 1η Σεπτεμβρίου. Φέτος όμως το ΦΕΚ δημοσιεύτηκε 1/9 και οι συνάδελφοι/ισσες ανέλαβαν υπηρεσία στις 5/9 με αποτέλεσμα ο μισθός Σεπτεμβρίου να έχει τις αντίστοιχες περικοπές σε ημερομίσθια. Αυτά ήταν γνωστά στο ΥΠΑΙΘ όταν οργάνωσε τη διαδικασία προσλήψεων, επομένως, δικαιολογίες δεν χωρούν. Είναι τουλάχιστον ντροπή, οι πλέον χαμηλόμισθοι και ελαστικά εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί να αντιμετωπίζονται με τέτοιον κυνισμό.

Επιπλέον, μειώσεις στις πραγματικές αποδοχές των εκπαιδευτικών φέρνει η καθυστέρηση στην αναγνώριση των μισθολογικών κλιμακίων. Είναι αδύνατον για ένα νεοδιόριστο να επιβιώσει με 738€ και για έναν αναπληρωτή με 885€ που είναι οι αμοιβές που αντιστοιχούν στο 1ο μισθολογικό κλιμάκιο. Δυστυχώς όμως, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια έτσι και σήμερα, αυτά είναι τα χρήματα που λαμβάνουν μηνιαίως και για αρκετούς μήνες, εξαιτίας της καθυστερημένης απόδοσης των μισθολογικών κλιμακίων.

Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο ότι καθυστερούν οι συνάδελφοι να πληρωθούν κάποια επιπλέον χρήματα, αλλά ότι χάνουν οριστικά ένα ποσοστό των μηνιαίων τους αποδοχών, μιας και όταν πληρώνεται αναδρομικά η μισθολογική διαφορά εξαιτίας των κλιμακίων, τότε το ποσό φορολογείται πολλαπλάσια από ότι εάν πληρωνόταν εγκαίρως. Την αδυναμία λοιπόν της υπηρεσίας να επεξεργαστεί εγκαίρως κάποια στοιχεία την πληρώνουν κυριολεκτικά οι συνάδελφοι και μάλιστα οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια η διοίκηση επικαλούνταν υπαρκτές, τεράστιες δυσκολίες στο να επεξεργαστεί με ελάχιστο προσωπικό και μέσω μιας σύνθετης γραφειοκρατικής διαδικασίας, τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να προβεί έγκαιρα στην μισθολογική κατάταξη των υπαλλήλων της. Όμως πλέον αυτές οι δυσκολίες έχουν περιοριστεί σημαντικά, το οικονομικό πρόβλημα των συναδέλφων πολλαπλασιάστηκε και καμία καθυστέρηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η διεύθυνση εκπαίδευσης να διαθέσει επιπλέον προσωπικό για τη συγκεκριμένη εργασία. Ακόμη, η ίδια η διαδικασία που απαιτείται έχει γίνει πιο απλή, καθώς πλέον οι διευθύνσεις έχουν τη δυνατότητα να αντλούν τα μισθολογικά στοιχεία κάθε εργαζομένου τους από το κεντρικό σύστημα του υπουργείου.

Με βάση όλα τα παραπάνω καμία καθυστέρηση ΔΕΝ μπορεί να γίνει αποδεκτή!

Απαιτούμε:

 

 • Οι προσλήψεις να γίνονται έγκαιρα, σε μία φάση και οι αναπληρωτές να πληρώνονται από την ημερομηνία δημοσίευσης του ΦΕΚ, στην 1η Σεπτεμβρίου, ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια εσκεμμένων ή μη καθυστερήσεων στην τοποθέτηση που οδηγούν στην απώλεια ημερομισθίων.
 • Άμεση μισθολογική κατάταξη όλων των νέων μισθοδοτούμενων από τη διεύθυνση Π.Ε. Α΄ Αθήνας στην επόμενη μισθοδοσία.
 • Στελέχωση του αρμόδιου τμήματος της διεύθυνσης με το αναγκαίο προσωπικό.
 • Να δεσμευτεί η υπηρεσία ότι θα γίνεται άμεσα η απόδοση μισθολογικών κλιμακίων σε όλους όσους αναλαμβάνουν υπηρεσία από εδώ και πέρα.
 • Πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς/συντάξεις για κάλυψη των απωλειών των μνημονίων, του τιμάριθμου και της ακρίβειας, για ζωή με αξιοπρέπεια. Συνεχής αύξηση-αναπροσαρμογή των μισθών/συντάξεων με βάση τον τιμάριθμο. Κανένας μισθός κάτω από 1000 ευρώ, επιστροφή 13ου και 14ου στο δημόσιο και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Επαναφορά του επιδόματος ειδικής αγωγής. Αφορολόγητο 12000 ευρώ και 4000 για κάθε παιδί.
 • Δωρεάν μετακίνηση στην περιοχή πρόσληψης και 50% έκπτωση σε όλα τα ΜΜΜ για όλο το έτος.
 • Επιδότηση ενοικίου στα 300€ τον μήνα. Αξιοποίηση διαθέσιμων διαμερισμάτων, δωματίων, εστιών και ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση αναπληρωτών και νεοδιόριστων.
 • Δωρεάν σίτιση για τους εκπαιδευτικούς σε στρατιωτικές και φοιτητικές λέσχες. Δημιουργία λεσχών σίτισης σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση εκπαιδευτικών.
 • Αύξηση του ποσού της χιλιομετρικής αποζημίωσης για ανάγκες της υπηρεσίας και διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται αποζημίωση.
O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας
Δημήτρης Μαριόλης              Σπύρος Ντελέζος