Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Όλοι/ες στη συγκέντρωση ενάντια στο νέο πειθαρχικό-λαιμητόμο: 16/7, 14:00, Υπουργείο Εσωτερικών

Εκεί που μας χρωστούσανε, νομίζουν ότι μπορούν να μας απολύσουν κιόλας! Οι απατεώνες των σκανδάλων δις ευρώ, οι κύριοι του Συλλόγου «Πνεύμα και Ηθική» που καταληστεύουν το δημόσιο χρήμα, μία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μία με το Ταμείο Ανάπτυξης, μία με τα κιτ Ρομποτικής, αυτοί που μπάζωσαν τα Τέμπη, είναι οι ίδιοι που έχουν το θράσος να μιλούν για έλεγχο, διαφάνεια και εντιμότητα. Το Πειθαρχικό Δίκαιο αποτελεί το προπέτασμα καπνού για να διαλυθεί κάθε εργασιακή σχέση στο Δημόσιο Τομέα, να επικρατήσει ο φόβος, να διαλυθεί κάθε συλλογικότητα.

 

Στην ανακοίνωση που κυκλοφορήσαμε ως Σύλλογος, από την πρώτη στιγμή που δόθηκε το προσχέδιο νόμου για το νέο πειθαρχικό δίκαιο, διαπιστώναμε ότι επαναφέρει, εμπλουτισμένο και εκσυγχρονισμένο, χωρίς καμία εξαίρεση (από την απόλυση λόγω αγωνιστικής «αναξιοπρεπούς» στάσης έως τη δυσμενή μετάθεση), όλο το μεταπολεμικό αυταρχικό πλαίσιο αναδιαμορφώνοντας ένα κράτος έκτακτης ανάγκης, όπου στοιχειώδη δικαιώματα τσαλαπατιούνται ενώ ο αυταρχισμός και η βαρβαρότητα παρελαύνει.

 

Το νέο πειθαρχικό δίκαιο δεν έρχεται για να βάλει τάξη στο δημόσιο, έρχεται για τον ευσυνείδητο δημόσιο υπάλληλο, για την εργατική δασκάλα, για το γιατρό που μάχεται για το νοσοκομείο του. Λίγες μόλις ημέρες μετά τη δημοσίευση της ανακοίνωσής μας, ο OΠΕΚΕΠΕ τιμώρησε την υπάλληλο κα Τυχεροπούλου που ξεσκέπασε το γνωστό σκάνδαλο, μετά από πειθαρχική διαδικασία για «παράβαση της υποχρέωσης εχεμύθειας και της ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός ΟΠΕΚΕΠΕ». Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη από αυτήν που περιγράφαμε. Το νέο πειθαρχικό δεν έρχεται για να «συνετίσει» μόνο τους/τις δημοσίους υπαλλήλους ώστε να μην αγωνίζονται. Απαιτεί απόλυτη υποταγή στο κράτος-υπηρέτη του ιδιωτικού κεφαλαίου, απαιτεί συνέργεια στην κλοπή του δημόσιου ταμείου από την κυβερνητική μαφία. Συνιστά έμμεση κατάργηση της μονιμότητας, σε πλήρη αντίθεση με τις συνταγματικές διατάξεις.

 

Ως Α΄ Σύλλογος Αθηνών, έγκαιρα είχαμε ενημερώσει τα μέλη μας για τη νέα αυταρχική εκτροπή και είχαμε καλέσει το Δ.Σ. της ΔΟΕ να εντάξει το νέο πειθαρχικό δίκαιο στην οριστική ημερήσια διάταξη της 94ης Γενικής Συνέλευσης του κλάδου. Δυστυχώς, με απόφαση της πλειοψηφίας, η Ημερήσια Διάταξη δεν συμπεριλάμβανε το κρίσιμο αυτό ζήτημα. Επιεικώς απαράδεκτο το γεγονός ότι το κορυφαίο ζήτημα της περιόδου κρίθηκε ότι δεν έπρεπε να απασχολήσει την κορυφαία συλλογική διαδικασία του κλάδου!

 

Το νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν έχει ουσιαστικές διαφορές από το προσχέδιο νόμου. Οπότε, η κριτική μας ισχύει στο ακέραιο. Ο προσεκτικός αναγνώστης όμως θα διαπιστώσει ότι στο νομοσχέδιο που βρίσκεται στη διαβούλευση αφαιρέθηκε η παρακάτω διατύπωση, η οποία υπήρχε στο προσχέδιο νόμου, στο άρθρο 23, π.4.:

«Ο Συντονιστής του Πειθαρχικού Συμβουλίου δεν επιτρέπεται να καθοδηγεί ή να ασκεί οποιαδήποτε παρέμβαση στα μέλη των Κλιμακίων σχετικά με τη γνώμη ή ψήφο τους, που αφορά στον ουσιαστικό χειρισμό των πειθαρχικών υποθέσεων».

Και τίθεται το ερώτημα: θεωρήθηκε αυτονόητη και περιττή μια τέτοια αναφορά; Περιλαμβάνεται σε κάποια άλλη διάταξη κάποιου άλλου νόμου; Ή μήπως τελικά ο Συντονιστής του Πειθαρχικού Συμβουλίου πρέπει να χειρίζεται τις υποθέσεις έχοντας «λυμένα τα χέρια του» από τέτοιους «περιττούς» περιορισμούς;

 

Όσο αφορά το «ενδεχόμενο αναδρομικής ισχύος του» που είδαμε γραμμένο σε κάποιες ανακοινώσεις, επισημαίνουμε το εξής. Καμία αλλαγή δεν υπάρχει σε όσα προέβλεπε το προσχέδιο νόμου. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 66, παρ. 4, αναφέρεται ότι τα πειθαρχικά συμβούλια «εξετάζουν το αργότερο μέχρι την 31η.12.2026 τις πειθαρχικές υποθέσεις που παραπέμπονται σε αυτά μέχρι την 31η.12.2025 σύμφωνα με τις ουσιαστικού και διαδικαστικού δικαίου πειθαρχικές διατάξεις που ίσχυαν έως την 31η.12.2025». Χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε το βαθμό αυταρχισμού και αυθαιρεσίας της κυβέρνησης και των μηχανισμών της, οφείλουμε να αναλύσουμε συγκεκριμένα τι σημαίνει αυτό που διαβάζουμε: ότι ο συγκεκριμένος νόμος δεν έχει αναδρομική ισχύ και μάλιστα δεν ξεκινά η ισχύς του από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αλλά μετά την 31η.12.2025. Αυτό σημαίνει ότι όσοι/ες έχουν παραπεμφθεί ήδη στο πειθαρχικό ή θα παραπεμφθούν έως τις 31-12-2025 θα εκδικαστεί η υπόθεσή τους με το παλιό πειθαρχικό δίκαιο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερό ότι μόνο ο αγώνας διαρκείας, με απεργίες, συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, καταλήψεις, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την απόσυρση αυτού του πραξικοπηματικού νομοσχεδίου, αγώνας που θα αποφασίζεται και θα στηρίζεται στη βάση των εκπαιδευτικών, στις γενικές συνελεύσεις και τη μαζικότητά τους, μπορεί να αποτελέσει τη δική μας απάντηση. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούμε όλο το επόμενο διάστημα, σε συνέχεια του ηρωικού πεντάχρονου αγώνα μας ενάντια στην αξιολόγηση.

 

Πρώτη απάντηση, η κινητοποίηση της Τετάρτης 16 Ιουλίου, στις 14:00, στο Υπουργείο Εσωτερικών (Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 15).

O πρόεδρος                          H  Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης                                  Άντα Παραφόρου