Για τις ανακοινώσεις των παρατάξεων του Συλλόγου μπορείτε να ενημερώνεστε από τους παρακάτω συνδέσμους των κεντρικών τους σελίδων:

Εκπαιδευτικά Περιοδικά:

Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτική Λέσχη

Θέματα Παιδείας

01-05-2020

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Συμμετοχή στο ψήφισμα: «Αγωνιζόμαστε για ένα σύγχρονο δημόσιο δωρεάν Νηπιαγωγείο. Απόσυρση του νομοσχεδίου ΤΩΡΑ»

Ο Α΄ Σύλλογος Αθηνών στηρίζει το ψήφισμα «Αγωνιζόμαστε για ένα σύγχρονο δημόσιο δωρεάν Νηπιαγωγείο. Απόσυρση του νομοσχεδίου ΤΩΡΑ» και καλεί τα μέλη του να ενώσουν τη φωνή τους με τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει διαδικτυακά. Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ και τους Συλλόγους Π.Ε. να στηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή, ως μια ακόμα μορφή αγώνα με στόχο να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο.

Μπορείτε να υπογράψετε στη διεύθυνση: https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/y_pai_th__agonizomaste_gia_ena_syghrono_dimosio_dorean_nipiagogeio_aposyrsi_toy_nomoshedioy_tora_/?fmJfQeb

Παραθέτουμε το ψήφισμα:

Το Υπουργείο Παιδείας εν μέσω πανδημίας, με κλειστά σχολεία και παρά τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας καταθέτει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο, που καταπατά τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του Νηπιαγωγείου, που είναι η μάθηση διαμέσου του παιχνιδιού και της οργάνωσης της διδασκαλίας σε κέντρα ενδιαφέροντος υπό την μορφή σχεδίων εργασίας και διαθεματικών δραστηριοτήτων. Εισάγει ως ξεχωριστό γνωστικό αντικείμενο τα Αγγλικά παραβλέποντας τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας και με σκοπό να εισάγει τα νήπια σε αυστηρά δομημένα προγράμματα. Επιπλέον αυξάνει τον αριθμό των παιδιών ανά τμήμα από 22, που ήταν ήδη μεγάλος, αν λάβουμε υπόψη τις μαθησιακές και αναπτυξιακές ανάγκες, αλλά και την κτιριακή κατάσταση των ελληνικών νηπιαγωγειων, σε 26, με στόχο αποκλειστικά και μόνο την εξοικονόμηση προσωπικού και σε βάρος των μορφωτικών αναγκών, της ασφάλειας και της υγιεινής των νηπίων.
Ένα σύγχρονο δημόσιο δωρεάν νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά έχει ανάγκη:

 • Νέα σύγχρονα κτίρια.
  · Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
  · Αμεση εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικότητας σε όλη την επικράτεια.
  · Μείωση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα.
  · Στήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, των παιδιών με Αναπηρίες και ΕιδικέςΕκπαιδευτικές Ανάγκες.
  · Σύγχρονο εξοπλισμό και παιδαγωγικό υλικό.
  · Μόνιμες καθαρίστριες, τραπεζοκόμους και σχολικούς βοηθούς.
  · Δωρεάν ποιοτικά σχολικά γεύματα.
  · Σχολικούς γιατρούς για την δωρεάν ιατρική παρακολούθηση και τον εμβολιασμό των παιδιών.
  Αυτά είναι τα αιτήματα των εκπαιδευτικών και των γονέων και αυτά θα πρέπει να θεσμοθετήσετε.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος

Comments are closed.