Για τις ανακοινώσεις των παρατάξεων του Συλλόγου μπορείτε να ενημερώνεστε από τους παρακάτω συνδέσμους των κεντρικών τους σελίδων:

Εκπαιδευτικά Περιοδικά:

Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτική Λέσχη

Θέματα Παιδείας

11-05-2020

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Για την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την μετακίνηση εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής στα ΚΕΣΥ

Από την εγκύκλιο «Λειτουργία των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης» (51382/ΓΔ4/5-5-2020) που εξέδωσε η Υφυπουργός Παιδείας Σ. Ζαχαράκη γίνεται ολοφάνερο ότι, αν και εν μέσω πανδημίας, το Υπουργείο επιτέλους αναγνωρίζει την υποστελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ. (και παλιότερα των ΚΕ.Δ.Δ.Υ.), την οποία εδώ και χρόνια οι ΣΕΠΕ καταγγέλλαμε. Ωστόσο, παρά την παραδοχή, επιχειρεί για άλλη μια φορά να αποφύγει τον διορισμό του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων για να λειτουργήσουν ομαλά τα Κ.Ε.Σ.Υ. σε όλη τη χώρα.

Αντίθετα, μέσω της εγκυκλίου, με διαδικασίες fast track (μέσα σε 5 μέρες με προσωπική απόφαση του Περιφερειακού Δ/ντή, χωρίς συνεδρίαση του ΑΠΥΣΠΕ ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις) και νομιμοφανείς προφάσεις, μετακινεί προσωπικό από τα ειδικά σχολεία και τα τμήματα ένταξης για να καλύψει τις ανάγκες των Κ.Ε.Σ.Υ. (με προτεραιότητα στην αξιολόγηση μαθητών/τριών Γ ́ Λυκείου για τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις, την αλλαγή βαθμίδας, την επανάληψη φοίτησης και την υποστήριξη από εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης ή ειδικό βοηθητικό προσωπικό). Ανάγκες που διαχρονικά, όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, άφηναν ακάλυπτες, οδηγώντας τον πληθυσμό των μαθητών με ειδικές ανάγκες είτε στο σπίτι του είτε στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Θεωρούμε ότι η εγκύκλιος έρχεται σε αντίθεση με τα αιτήματα των εκπαιδευτικών σωματείων και συνιστά παραπέρα υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών.

  • Το Υπουργείο Παιδείας, με την αναγκαστική μετακίνηση των εκπαιδευτικών και του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου τους, αφήνει παντελώς και πολυεπίπεδα ακάλυπτους χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειές τους οι οποίοι, τις μέρες του εγκλεισμού είχαν μια σταθερή επικοινωνία και στήριξη, από το σύνολο των εργαζομένων στο χώρο της ειδικής εκπαίδευσης, υπονομεύοντας ταυτόχρονα και το δικό του αφήγημα της τεράστιας επιτυχίας της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
  • Το Υπουργείο Παιδείας, σαρώνει κάθε δικαίωμα στη σταθερή εργασία και αφήνει παρακαταθήκη για το μέλλον την εργασιακή περιπλάνηση και την αβεβαιότητα για το προσωπικό της Ειδικής Αγωγής. Μήπως, στο μέλλον, κάθε φορά που η εκάστοτε κυβέρνηση θα επιλέγει νέες περικοπές λόγω της υποχρηματοδότησης, το προσωπικό θα μετακινείται υποχρεωτικά από σχολείο σε σχολείο και από δομή σε δομή;;; Ο χώρος της ειδικής εκπαίδευσης είναι το πείραμα για την εφαρμογή αντίστοιχων πρακτικών και στη γενική εκπαίδευση.

Το Υπουργείο αρνείται να πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να υπάρχει το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό σε όλες τις δομές της ειδικής εκπαίδευσης και υποστήριξης, ικανοποιώντας το αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος για μαζικούς μόνιμους διορισμούς/μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που έχουν δουλέψει αποκλειστικά με το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Αντίθετα,  προσπαθεί να καλύψει τα κενά εις βάρος χιλιάδων μαθητών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας καταγγέλλει μια ακόμα επιθετική κίνηση του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης, απέναντι στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών που φοιτούν σε δομές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και σε Τμήματα Ένταξης αλλά και εκείνων που θα αναγκαστούν να  ανταποκριθούν σε διαδικασίες αξιολόγησης στημένες με προχειρότητα, από προσωπικό «μιας χρήσης» που χωρίς προετοιμασία, θα βρεθεί, από τη μια μέρα στην άλλη με άλλο αντικείμενο εργασίας και θα υποχρεωθεί να συνεργαστεί με διεπιστημονικές ομάδες και σχολεία που δεν γνωρίζει.

Καταγγέλλουμε επίσης την μετακίνηση (και μάλιστα σε ευρεία κλίμακα ) προσωπικού του χώρου της ειδικής αγωγής, αντί για τον αναγκαίο μόνιμο διορισμό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ζητήσει την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου.

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος

Comments are closed.