Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στο Δήμο Ζωγράφου

Με το υπαριθμόν πρωτ.  72/18-10-19  έγγραφό μας σας καταθέσαμε ένα αναλυτικότατο υπόμνημα αναφορικά με τα αιτήματά μας για:

  • Επίλυση του κτιριακού προβλήματος ώστε να υλοποιηθεί άμεσα η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο Δήμο Ζωγράφου.
  • Άμεση επίλυση των κτιριακών κυρίως προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νηπιαγωγεία Ζωγράφου.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου μας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 5-12-19  ο πρόεδρος του Συλλόγου μας, παρουσία πολυμελούς αντιπροσωπείας νηπιαγωγών και γονέων, ανέπτυξε κάθε πτυχή του συγκεκριμένου υπομνήματος το οποίο και σας επισυνάπτουμε.

 

Αποτελεί δε, για εμάς ιδιαίτερα δυσάρεστη εξέλιξη το γεγονός ότι στην ανακοίνωση του Δήμου για τις εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς αναφέρει:

Για την περίοδο 2020-2021, σας γνωρίζουμε ότι γίνονται δεκτά τα παιδιά με ημερομηνία γέννησης, από 1/1/2016 έως και 28/2/2020. Συνεπώς για το σχολικό έτος οι γονείς των προνηπίων δύνανται να υποβάλλουν αίτηση και στους Παιδικούς Σταθμούς και στα Δημόσια Νηπιαγωγεία του Δήμου Ζωγράφου.

Καταδικάζουμε την  παραπάνω αναφορά η οποία αποτελεί  ομολογία ότι ο Δήμος Ζωγράφου δεν προτίθεται να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης την επόμενη σχολική χρονιά. Το αίτημα για άμεση θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, σε όλη τη χώρα, χωρίς διαφοροποιήσεις  ήταν ένα χρόνιο αίτημα των εκπαιδευτικών. Η νομοθέτησή του  με το άρθρο 33 του νόμου 4521/2018, σε βάθος τριετίας της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, σηματοδοτεί για μας  μία σημαντική εξέλιξη για την οποία δηλώνουμε ότι μένουμε ανυποχώρητοι στον αγώνα μας για την άμεση υλοποίησή της.

 

Με το παρόν έγγραφό μας και με δεδομένο ότι ξεκινούν οι εγγραφές νηπίων και προνηπίων,

      σας καλούμε να απαντήσετε πολύ συγκεκριμένα στα εξής ερωτήματα :

 

  1. Ποιες ακριβώς ενέργειες έχει κάνει ο Δήμος Ζωγράφου και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι ενέργειες αυτές, προκειμένου να υλοποιηθεί η δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στον Δήμο Ζωγράφου από την επόμενη σχολική χρονιά;

 

  1. Ποιες ακριβώς παρεμβάσεις έχουν γίνει στα νηπιαγωγεία Ζωγράφου, ώστε να επιλυθούν ζητήματα τα οποία σας αναφέραμε με κάθε λεπτομέρεια στο υπόμνημά μας και τα οποία δημιουργούν προβλήματα ασφάλειας για μαθητές και νηπιαγωγούς, καθώς και ομαλής λειτουργίας των νηπιαγωγείων;

 

Παρακαλούμε για τις άμεσες δικές σας απαντήσεις.

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος