Για τις ανακοινώσεις των παρατάξεων του Συλλόγου μπορείτε να ενημερώνεστε από τους παρακάτω συνδέσμους των κεντρικών τους σελίδων:

Εκπαιδευτικά Περιοδικά:

Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτική Λέσχη

Θέματα Παιδείας

17-05-2020

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Δελτίο τύπου από την Παναττική σύσκεψη συντονισμού Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ (13/5/2020)

Την Τετάρτη 13 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Μαράσλειου Διδασκαλείου σύσκεψη συντονισμού των Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ για την οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν με αποφάσεις τους αρκετοί Σύλλογοι ΠΕ και ΕΛΜΕ, το Συντονιστικό Αναπληρωτών, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών και εκπρόσωποι γονεϊκών φορέων και φοιτητικών συλλόγων.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά το μαζικό και δυναμικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές και γονείς. Ένα συλλαλητήριο που αποφασίστηκε στην προηγούμενη σύσκεψη συντονισμού των Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ, οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στην οργάνωση και τη μαζικοποίησή του. Εκτιμούμε ως θετική παρακαταθήκη την κοινή συμπόρευση των εκπαιδευτικών σωματείων και τη συμβολή τους στο κίνημα, από το κοινό κείμενο των 77 Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ έως τις κινητοποιήσεις εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας και το τελευταίο συλλαλητήριο. Ως Σύλλογος θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτή την πρωτοβουλία με πνεύμα μαζικής συσπείρωσης και αγωνιστικής συνεννόησης, με διάθεση μαζικοποίησης και ακόμα μεγαλύτερης διεύρυνσής της με περισσότερα σωματεία και φορείς (γονείς, μαθητές, φοιτητές). Αυτή η επιλογή αποτελεί μονόδρομο, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, όπου έχουμε ανάγκη μια πλατιά αγωνιστική ενότητα ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο και στην τροπολογία για τις κάμερες στις τάξεις.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε κοινή αντίληψη για τις παρακάτω προτάσεις αγωνιστικών κινητοποιήσεων και δράσεων:

 • Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ, με προοπτική να πραγματοποιηθούν Ολομέλειες Προέδρων στις δύο Ομοσπονδίες άμεσα.
 • Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα (Προπύλαια, ώρα 13.00 και πορεία στη Βουλή) και σε άλλες πόλεις.
 • Πανελλαδική μέρα δράσης – ενημέρωσης για το νομοσχέδιο στις γειτονιές μας, μαζί με τους Συλλόγους/Ενώσεις Γονέων, την επόμενη εβδομάδα.
 • Αγωνιστικές δράσεις μαζί με τους γονείς σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια των εγγραφών.
 • Προετοιμάζουμε απεργιακές κινητοποιήσεις ως απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης, αν τολμήσει να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή.
 • Συνεχίζουμε με τις αποφάσεις των 77 Συλλόγων ΠΕ – ΕΛΜΕ για Απεργία – Αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης. Καλούμε και τους υπόλοιπους Συλλόγους ΠΕ και ΕΛΜΕ να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις. Καλούμε τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες να πάρουν απόφαση απεργίας-αποχής από την αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση.
 • Καλούμε Συλλόγους ΠΕ και ΕΛΜΕ να πάρουν αποφάσεις καταγγελίας, εκ νέου, για την παύση της ιδιότυπης δίωξης των αναπληρωτριών στο Σύλλογο ΠΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής και να συμμετέχουν στην κινητοποίηση στο υπουργείο την Παρασκευή 15/5, 10.00 π.μ.
 • Αμέσως μετά το συλλαλητήριο της Αθήνας (το οποίο ορίστηκε για τις 19 Μαΐου), καλούμε σε νέα σύσκεψη Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ για την κλιμάκωση του αγώνα.

Στη σύσκεψη κατατέθηκαν αποφάσεις των Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ σχετικά με την εξ αποστάσεως επικοινωνία με τους μαθητές μας και τη στάση του εκπαιδευτικού κινήματος.

Από την πλευρά του Συλλόγου μας καταθέσαμε στη σύσκεψη την απόφαση της τελευταίας έκτακτης Γενικής μας Συνέλευσης:

 • Αγωνιζόμαστε για την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου για την εκπαίδευση και την κατάργηση της τροπολογίας για τις κάμερες
 • Προτείνουμε πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την επόμενη εβδομάδα.
 • Καλούμε τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων να πάρουν θέση ενάντια στο Πολυνομοσχέδιο και στην τροπολογία για τις κάμερες. Καλούμε σε κοινές αγωνιστικές δράσεις για το θέμα των εγγραφών, ενάντια στα πληθωρικά τμήματα, τις υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών, τις συμπτύξεις τμημάτων.
 • Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να στηρίξουν, με όποιο τρόπο επέλεξε ο καθένας τους μαθητές τους κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Διαφυλάσσουμε και υπερασπίζουμε τη δυνατότητά τους να συνεχίσουν να το κάνουν με τον τρόπο που θεωρούν εκείνοι καταλληλότερο.
 • Καλούμε τους συναδέλφους να μη δεχθούν να κάνουν μάθημα με ζωντανή ή μαγνητοσκοπημένη  αναμετάδοση και παρέχουμε πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη. Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην εφαρμόσουν την τροπολογία συνολικά, να πάρουν αποφάσεις ενάντια στο μέτρο της ζωντανής μετάδοσης των μαθημάτων. Αποφασίζουμε απεργία-αποχή σε κάθε περίπτωση πιέσεων ή υποχρεωτικότητας.
 • Συνεχίζουμε με τις αποφάσεις των 77 Συλλόγων ΠΕ – ΕΛΜΕ για Απεργία – Αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης. Καλούμε και τους υπόλοιπους Συλλόγους ΠΕ και ΕΛΜΕ να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις. Καλούμε τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες να πάρουν απόφαση απεργίας-αποχής από την αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση.
 • Τις ημέρες των κινητοποιήσεων κατεβάζουμε τα πληκτρολόγια, κλείνουμε τις οθόνες και κατεβαίνουμε μαζικά στα συλλαλητήρια.

 

Comments are closed.