Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Δε θα επιτρέψουμε αναγκαστικές μετακινήσεις προσωπικού ειδικής αγωγής στα ΚΕΣΥ

Με την εγκύκλιο «Λειτουργία των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης» (51382/ΓΔ4/5-5-2020) που εξέδωσε η Υφυπουργός Παιδείας Σ. Ζαχαράκη, με διαδικασίες fast track (μέσα σε 5 μέρες με προσωπική απόφαση του Περιφερειακού Δ/ντή, χωρίς συνεδρίαση του ΑΠΥΣΠΕ ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις) και νομιμοφανείς προφάσεις, μετακινήθηκε προσωπικό από τα ειδικά σχολεία, τα τμήματα ένταξης και τις ΣΔΕΥ όλης της χώρας προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των Κ.Ε.Σ.Υ. Ανάγκες που χρόνια τώρα οι σύλλογοι εκπαιδευτικών και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού καταγγέλλουν ενώ διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις αφήνουν ακάλυπτες.

Θεωρούμε ότι η εγκύκλιος έρχεται σε αντίθεση με τα αιτήματα των εκπαιδευτικών σωματείων και συνιστά παραπέρα υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών. Το Υπουργείο Παιδείας:

  • Αφήνει ακάλυπτους σε πολλά επίπεδα τους μαθητές και τις οικογένειές τους οι οποίοι, τις μέρες του εγκλεισμού είχαν μια σταθερή επικοινωνία και στήριξη, από το σύνολο των εργαζομένων στο χώρο της ειδικής εκπαίδευσης, υπονομεύοντας ταυτόχρονα και το δικό του αφήγημα της τεράστιας επιτυχίας της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Επιπλέον, δημιουργεί προβλήματα και στους μαθητές που θα αναγκαστούν να  ανταποκριθούν σε διαδικασίες αξιολόγησης στημένες με προχειρότητα, από προσωπικό «μιας χρήσης» που χωρίς προετοιμασία, θα βρεθεί, από τη μια μέρα στην άλλη με άλλο αντικείμενο εργασίας και θα συνεργαστεί με διεπιστημονικές ομάδες και σχολεία που δεν γνωρίζει.
  • Υπονομεύει το δικαίωμα στη σταθερή εργασία και αφήνει παρακαταθήκη για το μέλλον την εργασιακή περιπλάνηση και την αβεβαιότητα για το προσωπικό της Ειδικής (και γιατί όχι αργότερα και της Γενικής;) Εκπαίδευσης. Μήπως, στο μέλλον, κάθε φορά που η εκάστοτε κυβέρνηση θα επιλέγει νέες περικοπές λόγω της υποχρηματοδότησης, το προσωπικό θα μετακινείται υποχρεωτικά από σχολείο σε σχολείο και από δομή σε δομή;;;
  • Αρνείται να πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να υπάρχει το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό σε όλες τις δομές της ειδικής εκπαίδευσης και υποστήριξης και προσπαθεί να καλύψει τα κενά εις βάρος χιλιάδων μαθητών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών.

Οι διαδικασίες της πρώτης φάσης οικειοθελούς μετακίνησης προσωπικού, στην Αττική, ολοκληρώθηκαν στις 15/5/2020, με την οικειοθελή μετακίνηση 15 εκπαιδευτικών ΠΕ και ΔΕ και 24 μελών ΕΕΠ σε ΚΕΣΥ. Ο αριθμός των κενών ωστόσο, στην Αττική, παραμένει μεγάλος καθώς, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΠΔΕ, ο αρχικός αριθμός ήταν 218 (79 εκπαιδευτικών και 139 ΕΕΠ).

Δηλώνουμε ότι δε θα επιτρέψουμε περαιτέρω μετακινήσεις εκπαιδευτικών και ΕΕΠ, χωρίς δική τους δήλωση (όπως έχει γίνει ήδη σε κάποιες περιφέρειες της χώρας), για να καλύψουν ανάγκες που το Υπουργείο όφειλε να έχει καλύψει.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για να καλυφθούν τόσο οι έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν από την πανδημία, όσο και οι διαχρονικές ελλείψεις της ειδικής εκπαίδευσης.
  • Μαζικούς διορισμούς/μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών όλων των ειδικοτήτων που εργάζονται στην ειδική εκπαίδευση, αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία, που η ίδια η πραγματικότητα δείχνει ότι υπολείπονται των πραγματικών αναγκών που υπάρχουν.
  • Πλήρη στελέχωση των ΚΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό ώστε να καταργηθούν οι λίστες αναμονής και να υλοποιείται η υποστήριξη άμεσα, με το προσωπικό του φορέα.
  • Ίδρυση και λειτουργία όλων των ειδικών δομών (σχολείων, τμημάτων ένταξης) ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.
  • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια των συναδέλφων που εργάζονται στα ΚΕΣΥ (ατομικά μέσα, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, καθαριότητα χώρων κ.τ.λ.), με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20/5/2020, ΣΤΙΣ 12:00

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 (Αν. Τσόχα 15-17, Αμπελόκηποι)

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος