Α΄ Σύλλογος Αθηνών: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΙΣ 20/5/2020 ΣΤΗΝ ΠΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Την Τετάρτη 20/5/2020 πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής. Επίδικο αποτέλεσε η απαράδεκτη εγκύκλιος («Λειτουργία των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης»/51382/ΓΔ4/5-5-2020) σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο Παιδείας, αναγνωρίζοντας την έλλειψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων για την ομαλή λειτουργία των ΚΕΣΥ σε όλη τη χώρα και προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες τους, μετακίνησε (με ή χωρίς αίτησή τους) προσωπικό  από τα ειδικά σχολεία και τα τμήματα ένταξης. Αίτημα των εκπαιδευτικών ήταν η απόσυρση της εγκυκλίου, η μη μετακίνηση προσωπικού και η στελέχωση των ΚΕΣΥ και των άλλων δομών ειδικής εκπαίδευσης με όλο το απαραίτητο προσωπικό.

Οι εκπαιδευτικοί και εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους (μέλη ΔΣ συλλόγων, ένα μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ και μια αιρετή εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών ΠΕ στο ΑΠΥΣΠΕ Αττικής) που παρευρέθηκαν στην Περιφερειακή Δ/νση αντιμετώπισαν την άρνηση του Περιφερειακού Δ/ντή Εκπ/σης να τους δεχτεί και να συνομιλήσει μαζί τους, αρχικά δηλώνοντας άγνοια για την προγραμματισμένη παρουσία τους και στη συνέχεια επικαλούμενος τα μέτρα προστασίας λόγω του COVID-19. Επιπλέον, ο διευθυντής αρνήθηκε, για λόγους ασφαλείας, ακόμα και να δεχτεί τριμελή (!!!) αντιπροσωπεία (με εκπροσώπους από διαφορετικούς συλλόγους) και αντιπρότεινε είτε να του κατατεθεί υπόμνημα με αιτήματα είτε να συνομιλήσει με κάθε εκπρόσωπο ξεχωριστά. Επιπλέον, η παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης που ανέλαβε  μάλιστα και τις συνεννοήσεις ανάμεσα στα σωματεία και τον ίδιο,   προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εκπαιδευτικών.

Το ΔΣ του Συλλόγου μας καταδικάζει τη στάση του Περιφερειακού Διευθυντή Αττικής, ο οποίος αρνήθηκε να συνομιλήσει με τους εκπαιδευτικούς που χρόνια τώρα στηρίζουν το δημόσιο σχολείο και τη δημόσια ειδική εκπαίδευση, κάνοντας χρήση ακόμα και της αστυνομίας προκειμένου να τους απομακρύνει από την ΠΔΕ. Δηλώνουμε ότι θα είμαστε πάντα απέναντι σε νόμους, εγκυκλίους και αποφάσεις της Διοίκησης οι οποίες λειτουργούν σε βάρος των εκπαιδευτικών και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Άμεση απόσυρση της εγκυκλίου. Καμία αναγκαστική μετακίνηση προσωπικού.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για να καλυφθούν τόσο οι έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν από την πανδημία, όσο και οι διαχρονικές ελλείψεις της ειδικής εκπαίδευσης.
  • Μαζικούς διορισμούς/μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών όλων των ειδικοτήτων που εργάζονται στην ειδική εκπαίδευση, αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία, που η ίδια η πραγματικότητα δείχνει ότι υπολείπονται των πραγματικών αναγκών που υπάρχουν.
  • Πλήρη στελέχωση των ΚΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό ώστε να καταργηθούν οι λίστες αναμονής και να υλοποιείται η υποστήριξη άμεσα, με το προσωπικό του φορέα.

Ίδρυση και λειτουργία όλων  των ειδικών δομών (σχολείων, τμημάτων ένταξης) ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος