Α΄ Σύλλογος Αθηνών: H τροπολογία για ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος δεν θα εφαρμοστεί!

Η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά έφερε σαν τον κλέφτη για ψήφιση τροπολογία που προβλέπει δια ζώσης διδασκαλία και την ταυτόχρονη ζωντανή αναμετάδοση της από την τάξη.

Παρότι είναι γνωστή στην κυβέρνηση και στο υπουργείο η καθολική αντίθεση τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των γονιών και των μαθητών που εκφράστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα με τις μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, η Υπουργός Παιδείας έστειλε στα σχολεία την Υπουργική Απόφαση και τις οδηγίες για την εφαρμογής της κατάπτυστης τροπολογίας.

Δηλώνουμε για μια ακόμα φόρα ότι η συγκεκριμένη τροπολογία ανοίγει επικίνδυνους δρόμους, δεν έχει καμία σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος δεν πατάει σε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο. Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι μία σύνθετη υπόθεση που δεν είναι ούτε για livestreaming, ούτε για παρακολούθηση από την οθόνη του υπολογιστή από οποιονδήποτε έχει πρόσβαση. Η σχέση εμπιστοσύνης που με τόσο κόπο χτίζουμε οι εκπαιδευτικοί καθημερινά μέσα στις σχολικές αίθουσες παύει να προστατεύεται, θρυμματίζεται. Η δυναμική που δημιουργείται μέσα σε μια τάξη, οι σχέσεις των μαθητών μεταξύ τους αλλά και μεταξύ του εκπαιδευτικού και των μαθητών, η επικοινωνία αλλά και η παιδαγωγική πράξη είναι μοναδική. Αφαιρείται η δυνατότητα της παιδαγωγικής παρέμβασης του εκπαιδευτικού στα πλαίσια της διαχείρισης ιδιαίτερων ζητημάτων που προκύπτουν εντός τάξης. Η ίδια η συμπεριφορά και η στάση των μαθητών αλλάζει, τροποποιείται όταν γνωρίζουν ότι τους καταγράφει μια οποιουδήποτε τύπου κάμερα!

Επιπλέον, είμαστε αντίθετοι με την μονιμοποίηση και νομιμοποίηση της σημερινής συνθήκης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 1 της τροπολογίας, δηλαδή της «παροχής σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης», αλλά, επίσης, και συνολικά της εξ αποστάσεως ως αυτοτελές εργαλείο/υποκατάστατο της ζωντανής εκπαιδευτικής διαδικασίας,  σε κάθε περίπτωση «αναστολής λειτουργίας εκπαιδευτικής δομής» για κάποιο «έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός» (για παράδειγμα, μια κακοκαιρία ή κάποιες απουσίες μαθητών λόγω γρίπης).

Για το σύνολο του κλάδου η εξ αποστάσεως επικοινωνία τερματίζεται με την επιστροφή εκπαιδευτικών και μαθητών στην φυσική τους θέση, την σχολική αίθουσα. Τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί είχαν και έχουν τους τρόπους και τις διαδικασίες να αντιμετωπίσουν, μέσα στα πλαίσια της ζωντανής εκπαιδευτικής διαδικασίας, κάθε πρόβλημα και κάθε έκτακτη ανάγκη που παρουσιάζεται. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και τώρα, ακυρώνοντας στην πράξη την αντιεκπαιδευτική τροπολογία και όλες τις διατάξεις της.

Καλούμε τους συναδέλφους σε κάθε σχολείο, τους συλλόγους διδασκόντων να πάρουν αποφάσεις καταδίκης και μη εφαρμογής της ζωντανής αναμετάδοσης των μαθημάτων.

 

  • Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση της τροπολογίας και της σχετικής Υπουργικής Απόφασης
  • Δηλώνουμε την αντίθεση μας στη δια ζώσης διδασκαλία και την ταυτόχρονη ζωντανή αναμετάδοση της από την τάξη. Οποιαδήποτε απόπειρα εφαρμογής της συγκεκριμένης τροπολογίας θα βρει το κλάδο ενωμένο και θωρακισμένο και δεν θα την εφαρμόσουμε.
  • Συμμετέχουμε στην απεργία – αποχή, που κήρυξε το Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ στις 20-05-2020, από την εφαρμογή των διατάξεων που περιλαμβάνονται στην υπ’ αρ. 57233/Υ1/2020 [ΦΕΚ 1859/Β/15-5-2020] Κοινή Υπουργική Απόφαση «Σύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση» σε εφαρμογή της διάταξης του άρ. 63 του N. 4686/2020 και των συνακόλουθων εφαρμοστικών εγκυκλίων
  • Όταν επιστρέψουμε στα σχολεία η ζωντανή παιδαγωγική διαδικασία είναι η μοναδική και αποκλειστική εκπαιδευτική μέθοδος. Όπως και πριν, τα τεχνολογικά μέσα χρησιμοποιούνται μόνο ως εργαλεία που λειτουργούν επικουρικά με την ζωντανή εκπαίδευση στην τάξη.
  • Καλούμε τα Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ να κηρύξουν άμεσα απεργία – αποχή στη βάση και της αντίστοιχης απόφασης του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ.

Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να συντάξουν ενδεικτικά  πρακτικά μη εφαρμογής της τροπολογίας:

«Ο Σύλλογος διδασκόντων του …………………………. συνεδρίασε την …………………….. με θέμα την υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 57233/Υ1/2020 [ΦΕΚ 1859/Β/15-5-2020 που αφορά την ταυτόχρονη δια ζώσης διδασκαλία, και τη ζωντανή αναμετάδοσή της από την τάξη.

Οι εκπαιδευτικοί (οµόφωνα ή κατά πλειοψηφία) δηλώνουν ότι δε συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία για τους παρακάτω λόγους:

Η διδασκαλία προϋποθέτει προσωπική επαφή, ψυχική επικοινωνία, κλίμα εμπιστοσύνης και ελευθερίας. Ζητούμενο κάθε φορά η δημοκρατική αλληλεπίδραση και η συνεργασία της ομάδας και όχι ο ακαδημαϊκός μονόλογος του δασκάλου ή οι παράλληλοι μονόλογοι των μαθητών. Η μετατροπή της διδασκαλίας σε υποβαθμισμένο θέαμα παροχής πληροφοριών και δεξιοτήτων εναντιώνεται στις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Η σχέση εμπιστοσύνης που με τόσο κόπο χτίζουμε οι εκπαιδευτικοί καθημερινά μέσα στις σχολικές αίθουσες παύει να προστατεύεται, θρυμματίζεται. Η δυναμική που δημιουργείται μέσα σε μια τάξη, οι σχέσεις των μαθητών μεταξύ τους αλλά και μεταξύ του εκπαιδευτικού και των μαθητών, η επικοινωνία αλλά και η παιδαγωγική πράξη είναι μοναδική. Αφαιρείται η δυνατότητα της παιδαγωγικής παρέμβασης του εκπαιδευτικού στα πλαίσια της διαχείρισης ιδιαίτερων ζητημάτων που προκύπτουν εντός τάξης. Η ίδια η συμπεριφορά και η στάση των μαθητών αλλάζει, τροποποιείται όταν γνωρίζουν ότι τους καταγράφει μια οποιουδήποτε τύπου κάμερα!

Ως εκ τούτου, ουδεµία διαδικασία που αφορά τη  ΖΩΝΤΑΝΗ  ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗ από τη  σχολική τάξη,  δεν υλοποιείται.

Επιπλέον, η εξ αποστάσεως επικοινωνία που ακολουθήσαμε την περίοδο αναστολής λειτουργίας των σχολείων  τερματίζεται με την επιστροφή εκπαιδευτικών και μαθητών στην φυσική τους θέση, την σχολική αίθουσα. Ο Σύλλογος Διδασκόντων με το άνοιγμα των σχολείων οργανώνει το διδακτικό του έργο όπως ακριβώς έκανε πριν την αναστολή λειτουργίας του σχολείου.

Συμμετέχουμε στην απεργία-αποχή από την εφαρμογή των διατάξεων που περιλαμβάνονται στην υπ’ αρ. 57233/Υ1/2020 [ΦΕΚ 1859/Β/15-5-2020] Κοινή Υπουργική Απόφαση «Σύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση» σε εφαρμογή της διάταξης του άρ. 63 του N. 4686/2020 και των συνακόλουθων εφαρμοστικών εγκυκλίων που την διέπουν και οδηγούν στην απαράδεκτη, από κάθε άποψη, διαδικασία της ζωντανής μετάδοσης των μαθημάτων μέσα από την σχολική αίθουσα που προκήρυξε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ στις 20-05-2020.»

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος