Α΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ Π.Ε. – Β΄ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ – ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ 7ης ΔΚ ΑΘΗΝΑΣ: Κοινός αγώνας εκπαιδευτικών και γονιών ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές

Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση έβαλε σε διαβούλευση το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς κινητοποιηθήκαμε αναδεικνύοντας τον αντιδραστικό του χαρακτήρα. Αγωνιζόμαστε διεκδικώντας να πάρουν πίσω ένα νομοσχέδιο που, στην γραμμή όλων των προηγούμενων αντιεκπαιδευτικών πολιτικών, σαρώνει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, οξύνει τις ταξικές ανισότητες ορθώνοντας ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση στη γνώση και τη μόρφωση των μαθητών από εργατικές και λαϊκές οικογένειες, υποβαθμίζει και υπονομεύει παραπέρα τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, προωθεί την αξιολόγηση, την αύξηση του ορίου μαθητών ανά τμήμα, το εξεταστικό κάτεργο και την επαναφορά διαγωγής και πολυήμερων αποβολών σε Γυμνάσιο και Λύκειο, τις αντιδραστικές αλλαγές στα προγράμματα σπουδών σε νηπιαγωγείο και δημοτικό.

Αντίθετα, εκπαιδευτικοί και γονείς παλεύουμε για το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση, για μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, μείωση των μαθητών ανά τμήμα, αύξηση των δαπανών για την παιδεία, παλεύουμε για ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών (δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση και ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο).

Το Υπουργείο Παιδείας, παρά το συνεχώς ογκούμενο κύμα αντιδράσεων εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών, φοιτητών και άλλων φορέων για την ψήφιση της τροπολογίας που νομοθετεί τη ζωντανή ή μαγνητοσκοπημένη αναμετάδοση του μαθήματος και την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης αριθμ. 57233/Υ1/15-5-2020, επιμένει στην εφαρμογή αυτής της απαράδεκτης και αντιεκπαιδευτικής πρακτικής. Η ταυτόχρονη μετάδοση της διδασκαλίας προδίδει την παιδαγωγική σχέση και την παιδαγωγική εμπιστοσύνη εκπαιδευτικού και μαθητών, υπονομεύει τη ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία. Σε καμία περίπτωση το μάθημα δεν είναι μονόλογος του εκπαιδευτικού. Η ίδια η συμπεριφορά και η στάση των μαθητών αλλάζει, τροποποιείται όταν γνωρίζουν ότι τους καταγράφει μια οποιουδήποτε τύπου κάμερα! Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε! ΚΑΜΙΑ ΚΑΜΕΡΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΤΑΞΗ!!

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, εξωραΐζοντας  τις ευθύνες της και αντιμετωπίζοντας ως κόστος τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και τις αναγκαίες κτιριακές προσαρμογές που απαιτούνται, προχώρησε στο άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και από 1ης Ιουνίου και της Πρωτοβάθμιας. Η πρόθεση της κυβέρνησης να προτάξει την “ατομική ευθύνη” ακόμη και για την επιστροφή των μαθητών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δείχνει ότι η παρακολούθηση των μαθημάτων αφήνεται στην κρίση της κάθε οικογένειας, μακριά από την υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης.

Απαιτούμε την εξασφάλιση όλων των όρων και των προϋποθέσεων για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων, τη διασφάλιση της προστασίας της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Καταγγέλουμε την απαράδεκτη στάση των Υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών για την κατάσταση που διαμορφώνεται σχετικά με την καθαριότητα, έπειτα από την άρνηση του αιτήματος του Δήμου της Αθήνας για την άμεση πρόσληψη 250 εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολείων, με αφορμή τις ανάγκες που ανακύπτουν τον Ιούνιο, με αφορμή το άνοιγμα όλων των σχολικών βαθμίδων. Μετά την άρνηση των Υπουργείων, ο Δήμος πέταξε το μπαλάκι στις σχολικές επιτροπές, για να αποφασίσουν αυτές για να αποφασίσουν αυτές για την πρόσληψη προσωπικού έως τις 26 Ιουνίου, δίνοντας και στις 14 Σχολικές Επιτροπές το ποσό των 100.000 ευρώ.

Διεκδικούμε έκτακτη χρηματοδότηση των σχολείων, πλήρη τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων υγιεινής, ολιγομελή τμήματα, απολυμάνσεις, καθαριότητα, πρόσληψη μονίμων καθαριστών/καθαριστριών, άδειες ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές για εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους γονείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

  • Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, στις 17.00, στο Γκάζι (αμφιθέατρο 9,84) διεκδικώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων.
  • Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, στις 19.00, στα Προπύλαια.

 

 

Α’ Σύλλογος Αθηνών ΠΕ

Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας

Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων 7ης ΔΚ Αθήνας