Α΄ Σύλλογος Αθηνών: ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ENANTIA ΣΤΙΣ ΕΞΩΣΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Η κυβέρνηση ανήγγειλε  την έξωση πάνω από 11.000 αναγνωρισμένων προσφύγων από τους χώρους που μένουν. 2.500 από καμπς, 600 από ξενοδοχεία, και 7.400 από διαμερίσματα. Σκοπεύουν να τους πετάξουν στο δρόμο προσθέτοντας χιλιάδες ακόμα στους άστεγους που υπάρχουν στη χώρα. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. βασίστηκε σε προηγούμενο νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπε την έξωση μετά από 6 μήνες και τον τροποποίησε προς το χειρότερο δίνοντας περιθώριο μόνο ένα μήνα μετά την απόδοση ασύλου.
Αυτή η πολιτική απέναντι στα θύματα πολέμων, διώξεων, βασανιστηρίων, που έχουν χάσει τα πάντα και έμεναν σε χώρους με το πρόγραμμα Εστία, περιλαμβάνει και τη διακοπή του επιδόματος (πάλι με χρήματα διεθνών οργανισμών) καταδικάζοντας τους και στην πείνα. Και υποκριτικά ισχυρίζονται ότι οι χώροι θα διατεθούν για να έρθουν άλλοι πρόσφυγες και να αποσυμφορηθούν τα νησιά, όταν την ίδια ώρα κτίζουν νέες φυλακές για πρόσφυγες στα νησιά.

Καταγγέλλουμε, ακόμη, πως ο διωγμός των προσφύγων συμβαίνει μέσα σε συνθήκες πανδημίας, χωρίς καμία μέριμνα για την υγιεινή και γενικότερα για τις συνθήκες ζωής τους. Κανένα μέτρο δε λαμβάνεται για τη στέγασή τους, για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, την ένταξη στην εργασία. Επίσης, διακυβεύονται τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας. Οι συνέπειες είναι τραγικές και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο και ανθρώπινες ζωές.

Διεκδικούμε:

  1. Κανένας πρόσφυγας να μην πεταχτεί στον δρόμο. Να παραταθούν και να επεκταθούν τα προγράμματα στέγασης για όλους τους αιτούντες άσυλο και τους αναγνωρισμένες/ους πρόσφυγες, όπως και για κάθε άστεγο. Να ληφθούν όλα τα μέτρα για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
  2. πρόσβαση στην υγεία (χορήγηση ΑΜΚΑ σε όλους), στην παιδεία, στην εργασία, στην πρόνοια με ίσα δικαιώματα.
  3. Έξω οι ΜΚΟ από τη διαχείριση του προβλήματος. Με κρατική ευθύνη να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και να αρθούν όλοι οι περιορισμοί ώστε να υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση σε όποια χώρα προορισμού επιθυμούν.
  4. Να υλοποιηθεί η καθολική κοινωνική ένταξή τους, με την εξατομικευμένη στήριξη των προσφύγων και των οικογενειών τους, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας, παίρνοντας υπόψη το επάγγελμα και τις γνώσεις τους.
  5. Όλα τα παιδιά στα πρωινά σχολεία.
  6. Να αρθεί η απαγόρευση χρήσης των προπληρωμένων καρτών των αιτούντων άσυλο αποκλειστικά για αγορές και όχι για ανάληψη μετρητών και να μην διακοπεί το μηνιάτικο επίδομά τους.

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος