Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Να διεκδικήσουμε αγωνιστικά την ασφαλή λειτουργία των σχολείων – Όχι στους αποκλεισμούς και τις απολύσεις αναπληρωτ(ρι)ών

Είναι επιεικώς απαράδεκτη η απόφαση της κυβέρνησης για τη λειτουργία των τμημάτων σε πλήρη σύνθεση (έως 25 μαθητές), ενώ μόλις τον Μάιο και με πολύ λιγότερα κρούσματα ημερησίως τα τμήματα λειτουργούσαν εκ περιτροπής, με όριο τους 15 μαθητές ανά τάξη. Το αποτέλεσμα θα είναι να μπαίνουν 20-25 μαθητές σε μια τάξη, όταν σε οποιοδήποτε άλλο κλειστό χώρο, αντίστοιχων τετραγωνικών,  επιτρέπονται 2-3. Ουσιαστικά, το μόνο μέτρο που περιλαμβάνει το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας είναι η χρήση της μάσκας. Ο συνωστισμός σε υπερπληθή τμήματα καθιστά ακόμα πιο δύσκολη, έως αδύνατη, την τήρηση στοιχειωδών μέτρων, όπως η αποφυγή συγχρωτισμού και η τήρηση αποστάσεων (αναφέρουμε ενδεικτικά: δραστηριότητες των μαθητών στο νηπιαγωγείο, σίτιση των μαθητών στο ολοήμερο, απαράδεκτοι χώροι, μικρές σχολικές αίθουσες κλπ.). Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας φέρουν ακέραιη την πολιτική ευθύνη για τις συνέπειες των επιλογών τους. Τα σχολεία μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν σε καθημερινή βάση για όλους τους μαθητές, με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για την υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών, με πλήρη εναρμόνιση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, χρήση μονών θρανίων και ανακατανομή των τάξεων σε τμήματα μικρότερα των 15 μαθητών, με δωρεάν παροχή μασκών, με καθαρισμό των χώρων πριν, μετά και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, με δωρεάν παροχή θερμομέτρων στα σχολεία, με τεστ για εκπαιδευτικούς και μαθητές σε κάθε σχολείο.

 

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Παιδείας, αντί να προχωρήσει στους απαραίτητους μαζικούς διορισμούς και προσλήψεις για να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία, προωθεί την εφαρμογή του προσοντολογίου (νόμος Γαβρόγλου). Πάνω από 13 χιλιάδες εκπαιδευτικοί έχουν αποκλειστεί από τους προσωρινούς πίνακες αναπληρωτών. Το ΥΠΑΙΘ επιδιώκει να πραγματοποιήσει προσλήψεις αναπληρωτών από αυτούς τους προσωρινούς πίνακες, χωρίς να ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων. Αν συμβεί αυτό, αποκλείονται από τις δηλώσεις περιοχών και το δικαίωμα τους στην εργασία χιλιάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσες. Άλλοι λόγω 3 ευρώ, άλλοι λόγω διαδικαστικών γραφειοκρατικών λαθών, άλλοι λόγω έλλειψης εξομοίωσης, ενώ ακόμα και να δικαιωθούν από τις ενστάσεις δεν είναι σίγουρο αν και πότε θα δουλέψουν.

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 

Απέναντι στην επικίνδυνη και αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, οφείλουμε να αγωνιστούμε για να διεκδικήσουμε την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία όλων των εκπαιδευτικών, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.

  • Διεκδικούμε τους απαραίτητους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών ώστε από τον Σεπτέμβριο, κάτω από τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές και να λειτουργήσουν σε καθημερινή βάση τα σχολεία με όλους τους μαθητές, τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας.
  • Άμεσος διορισμός/μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση ΤΩΡΑ αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Κατάργηση του ν.4589/19. Κατάργηση του νόμου Κεραμέως 4692/20.
  • Κάλυψη του 100% των κενών σε μία φάση, συγχρόνως σε όλες τις δομές με όλους τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς γενικής (δασκάλων, νηπιαγωγών και ειδικοτήτων, ΖΕΠ, τάξεων υποδοχής και Δ.Υ.Ε.Π) και ειδικής αγωγής (δασκάλων, νηπιαγωγών, ειδικοτήτων , παράλληλων στηρίξεων, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π.)
  • Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να κηρύξει απεργία-αποχή από την αξιολόγηση στη βάση του κοινού κειμένου των 77 Συλλόγων ΠΕ – ΕΛΜΕ.
  • Καλούμε σε σύσκεψη συντονισμού των Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ της Αττικής, ο τόπος και ο χρόνος της οποίας θα καθοριστεί μετά από συνεννόηση με τα Δ.Σ. των Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ.

                                                                                          

  • Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις:
  • τη Δευτέρα 24 Αυγούστου στις 10:30 π.μ., στο Υπουργείο Εσωτερικών για τα ζητήματα όλων των απορριφθέντων των πινάκων του ΑΣΕΠ και αίτημα τη μη χρήση των προσωρινών πινάκων του ν. 4589
  • την Τρίτη 25 Αυγούστου στις 11 π.μ., στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος