Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Κινητοποίηση στο ΥΠΑΙΘ, 3/9, 13.00 – Έκτακτη Γενική Συνέλευση, 7/9, 18.30

Αγωνιζόμαστε για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων

Μέχρι 15 μαθητές στο τμήμα

Από την πανεκπαιδευτική κινητοποίηση της 25ης Αυγούστου

Η απόφαση της κυβέρνησης για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 14 Σεπτεμβρίου δεν συνοδεύεται από τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους. Είναι επιεικώς απαράδεκτη η απόφαση για τη λειτουργία των τμημάτων σε πλήρη σύνθεση (έως 25 μαθητές), σε μια περίοδο μάλιστα όπου τα κρούσματα αυξάνονται και η πανδημία εξαπλώνεται. Από την αρχή της πανδημίας τα εκπαιδευτικά σωματεία και το γονεϊκό κίνημα με συντονισμένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις έχουν καταθέσει συγκεκριμένα αιτήματα για την εξεύρεση και αξιοποίηση σχολικών αιθουσών, την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας.

Ουσιαστικά, το μόνο μέτρο που περιλαμβάνει το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας είναι η χρήση της μάσκας. Ο συνωστισμός σε υπερπληθή τμήματα καθιστά ακόμα πιο δύσκολη, έως αδύνατη, την τήρηση στοιχειωδών μέτρων, όπως η αποφυγή συγχρωτισμού και η τήρηση αποστάσεων (αναφέρουμε ενδεικτικά: δραστηριότητες των μαθητών στο νηπιαγωγείο, σίτιση των μαθητών στο ολοήμερο, απαράδεκτοι χώροι, μικρές σχολικές αίθουσες κλπ.). Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας φέρουν ακέραιη την πολιτική ευθύνη για τις συνέπειες των επιλογών τους. Τα σχολεία μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν σε καθημερινή βάση για όλους τους μαθητές, με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για την υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών, με πλήρη εναρμόνιση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, χρήση μονών θρανίων και ανακατανομή των τάξεων σε τμήματα μικρότερα των 15 μαθητών, με δωρεάν παροχή μασκών, με καθαρισμό των χώρων πριν, μετά και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, με δωρεάν παροχή θερμομέτρων στα σχολεία, με τεστ για εκπαιδευτικούς και μαθητές σε κάθε σχολείο.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Απέναντι στην επικίνδυνη και αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, οφείλουμε να αγωνιστούμε για να διεκδικήσουμε την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία όλων των εκπαιδευτικών, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.

Διεκδικούμε τους απαραίτητους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών ώστε κάτω από τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές και να λειτουργήσουν σε καθημερινή βάση τα σχολεία με όλους τους μαθητές, τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας.

Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να προτείνουν την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου χώρου στα σχολεία τους για να συγκροτηθούν περισσότερα και ολιγομελή τμήματα.      

Συμμετέχουμε  στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας, την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, στις 13.00

Καλούμε σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, στις 18.30, στο 1ο-19ο Δ.Σχ. Ζωγράφου (στο προαύλιο)

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος