Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Δελτίο τύπου για την παράσταση διαμαρτυρίας στην Α’ Διεύθυνση Π.Ε.

Την Τρίτη 1η Σεπτέμβρη οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. Α΄ Αθηνών και «Ο Παρθενώνας» πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Α’ Διεύθυνση Π.Ε. Οι εκπρόσωποι των συλλόγων αναφέρθηκαν σε όλα τα θέματα που αφορούν στο ασφαλές άνοιγμα των σχολείων εν μέσω πανδημίας, στις υπηρεσιακές μεταβολές των μονίμων εκπαιδευτικών και στις τοποθετήσεις των αναπληρωτ(ρι)ών.

Συγκεκριμένα:

  • κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές και να λειτουργήσουν σε καθημερινή βάση τα σχολεία με όλους τους μαθητές, τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας.
  • Εύρεση χώρων για να λειτουργήσουν άμεσα ως σχολικές αίθουσες
  • Κάλυψη του 100% των κενών σε όλες τις δομές με όλους τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς γενικής (δασκάλων, νηπιαγωγών και ειδικοτήτων, ΖΕΠ, τάξεων υποδοχής και Δ.Υ.Ε.Π) και ειδικής αγωγής (δασκάλων, νηπιαγωγών, ειδικοτήτων , παράλληλων στηρίξεων, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π.). Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να πραγματοποιηθεί πριν την έναρξη των σχολείων η β’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών, καθώς ακόμη τα κενά είναι πάρα πολλά.
  • ένας/μία δάσκαλος/α για κάθε τμήμα
  • ένας/μία επιπλέον δάσκαλος/α για κάθε δύο τμήματα ολοημέρου
  • κάλυψη με έναν εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής για κάθε αίτηση σε παράλληλη στήριξη
  • ένας/μία δάσκαλος/α σε κάθε τμήμα ένταξης και ίδρυση νέου Τ.Ε. όπου χρειάζεται
  • ένας/μία δάσκαλος/α σε κάθε τάξη υποδοχής και ίδρυση Τ.Υ όπου χρειάζεται
  • τις απαραίτητες ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας στα τμήματα, όπως ορίζονται από το Σύλλογο Διδασκόντων.
  • δύο νηπιαγωγοί για κάθε ολοήμερο νηπιαγωγείο
  • ένταξη όλων των παιδιών προσφύγων στα πρωινά τμήματα δημοτικών και νηπιαγωγείων

Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης από την πλευρά του δήλωσε ότι:

  1. Παρόλο που θεωρεί παιδαγωγικά ορθά τα αιτήματα των σωματείων, δυσκολεύεται να τα υλοποιήσει γιατί οι προσλήψεις είναι μειωμένες συγκριτικά με τις ανάγκες των σχολείων. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από το Υπουργείο, η Β’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών θα πραγματοποιηθεί προς τα τέλη του Σεπτέμβρη. Στόχος, όπως δήλωσε, είναι η παράλληλη στήριξη να λειτουργήσει με έναν εκπαιδευτικό για κάθε μαθητή.
  2. Στο βασικό αίτημα για μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα ο Διευθυντής Εκπαίδευσης δήλωσε ότι, αν σε κάποιο σχολείο υπάρχει διαθέσιμη αίθουσα, καλό είναι να ενημερωθεί η Διεύθυνση Εκπαίδευσης και εάν το Υπουργείο Παιδείας αποφασίσει ανάλογα και διαθέσει το απαραίτητο προσωπικό θα ανταποκριθεί θετικά στα αιτήματα.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας κάθε άλλο παρά εξασφαλίζει τους όρους για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Με 25ρια τμήματα, με τις λιγότερες δυνατές προσλήψεις αναπληρωτών, με την πολιτική των περικοπών δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει το δημόσιο σχολείο στις φετινές δύσκολες συνθήκες. Ο αγώνας μας για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας πρέπει να ενταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Τέλος, είναι κομβικό να συνεδριάσουν οι σύλλογοι Διδασκόντων, να καταγράψουν και να αποστείλουν στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και στα ΔΣ των Συλλόγων τη διαθεσιμότητά τους σε αίθουσες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τον χωρισμό τμημάτων.

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος