Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Ανοιχτή επιστολή στους γονείς των μαθητών μας

Αγαπητοί γονείς

Μαζί με τις ευχές μας για καλή σχολική χρονιά θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας τις αγωνίες μας και τους προβληματισμούς μας για τη σχολική χρονιά που ξεκινά. Ξέρουμε ότι πολλές από αυτές τις αγωνίες τις έχετε και εσείς.

Πρώτα απ’ όλα θέλουμε να σας πούμε ότι είμαστε ευτυχείς που τα σχολεία μας είναι ανοιχτά. Γιατί τα σχολεία αποτελούν τον μοναδικό χώρο που τα παιδιά μας μαθαίνουν, κοινωνικοποιούνται και αναμετριούνται με τη ζωή. Κι αυτό το καταλάβαμε ακόμα καλύτερα την περίοδο της καραντίνας. Καταλάβαμε και εμείς και εσείς ότι τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία, ούτε προφανώς η πολυδιαφημισμένη εξ αποστάσεως «εκπαίδευση».

Αταλάντευτη θέση μας είναι λοιπόν ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά. Όχι όμως ανοχύρωτα.

Ξέρουμε ότι και εσείς ως εργαζόμενοι έχετε αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά προβλήματα όλο αυτό το διάστημα. Με δουλειές που έκλεισαν, αναγκασμένοι να ζείτε με τα επιδόματα ελεημοσύνης  σε όσους και όσες βγήκατε στην περίφημη «αναστολή», που σας ζητάνε να δουλέψετε τώρα απλήρωτες υπερωρίες στην περίπτωση που στην καραντίνα δεν δουλεύατε. Με το βάρος που ήδη είχατε από τα μνημόνια. Μαζί με αυτά, ξέρουμε ότι έχετε και την αγωνία για τα παιδιά σας στο σχολείο.

Θέλουμε να σας πούμε λοιπόν καθαρά το εξής: Τους μήνες του αναγκαστικού εγκλεισμού αλλά και την περίοδο που μεσολάβησε από τη λήξη του καθολικού λοκντάουν μέχρι σήμερα, το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση είχαν άφθονο χρόνο να πάρουν μέτρα για αυτό που ήξεραν ότι θα αντιμετωπίσουμε. Για να μην πούμε ότι έτσι κι αλλιώς όλα αυτά τα χρόνια, τα  αιτήματά μας για χτίσιμο σχολείων, για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, για μόνιμο προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία αν είχαν ικανοποιηθεί, τα προβλήματα τώρα θα ήταν πολύ λιγότερα.

Με τον ίδιο τρόπο που οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία από την αρχή της πανδημίας λένε ότι μόνο με γενναία ενίσχυση και χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη νέα κατάσταση, με τον ίδιο τρόπο σας λέμε ότι μόνο με γενναία ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης σε προσωπικό και υποδομές μπορούμε να υπερασπιστούμε όχι μόνο την υγεία αλλά και το μορφωτικό δικαίωμα των μαθητών μας.

Αντί για τα παραπάνω, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε με νόμο την αύξηση του αριθμού των παιδιών στο νηπιαγωγείο και στην Α Δημοτικού από 22 σε 25. Αντί να εξασφαλίσει τεστ για όλους και όλες, δεν το προβλέπει καν για τα σχολεία που υπάρχουν κρούσματα. Αντί να κάνει μόνιμους μαζικούς διορισμούς αποφασίζει την πρόσληψη αναπληρωτών με τρίμηνες συμβάσεις  που θα μπαλώνουν τρύπες. Αντί να αυξήσει τον αριθμό των καθαριστών/στριών στα σχολεία μας πετάει έξω τους μετανάστες/στριες που χρόνια τώρα δούλευαν στα σχολεία μας επικαλούμενη το νόμο.

Τα αιτήματά μας δεν είναι εξωπραγματικά. Είναι απολύτως αναγκαία. Η κυβέρνηση όφειλε να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ανέγερσης νέων σχολείων, οι δήμοι όφειλαν να βρουν και να διαθέσουν  επιπλέον χώρους για να υπάρχουν μέχρι 15 μαθητές στο τμήμα. Το Υπουργείο Παιδείας όφειλε στα σχολεία που υπάρχει η δυνατότητα ακόμα και τώρα με τις αίθουσες που έχουν να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα να το κάνει. Όφειλε να εξασφαλίσει τεστ για όλους. Όφειλε να προσλάβει όλο το απαραίτητο προσωπικό για την εκπαίδευση των μαθητών και την καθαριότητα των σχολείων.  Το πολυδιαφημιζόμενο σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων περιλαμβάνει δύο μάσκες και ένα ατομικό παγούρι. Τελεία. Τα υπόλοιπα είναι «ατομική ευθύνη».

Θα πείτε: αφού λοιπόν είναι έτσι, γιατί δεν τα κάνει; Η απάντηση είναι απλή:  γιατί έχει άλλες προτεραιότητες.

Γιατί πρέπει να πληρώνουμε τις δόσεις για ένα χρέος που δεν το δημιουργήσαμε εμείς.

Γιατί πρέπει να χαρίζει τα χρέη των  μεγαλοεπιχειρηματιών και τους μεγαλοτραπεζιτών.

Γιατί πρέπει να πληρώσει 10 δις ευρώ για πολεμικούς εξοπλισμούς.

Γιατί η δημόσια υγεία και η δημόσια παιδεία δεν θεωρούνται «κερδοφόρες επενδύσεις».

Γιατί τα επιστημονικά και υγειονομικά δεδομένα υποτάσσονται στην «οικονομία» και όχι το αντίστροφο.

Να ξέρετε ότι όλο αυτό το διάστημα δεν έχουμε μείνει σιωπηλοί, κι ας φοράμε μάσκα.

Τα σωματεία μας με τις κινητοποιήσεις τους στο Υπουργείο Παιδείας, στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, στους Δήμους έχουν διεκδικήσει όλα αυτά που είναι αναγκαία για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων μας. Χρειάζεται όμως να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τη φωνή μας, να την ενώσουμε με τη δική σας, να απαιτήσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά αυτά τα οποία αξίζουν τα παιδιά μας.

Είναι αλήθεια ότι αυτή την περίοδο θα ζήσουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση στα σχολεία μας. Όμως είμαστε βέβαιοι ότι με αλληλεγγύη, συνεργασία αλλά κυρίως με  κοινό αγώνα θα μπορέσουμε να νικήσουμε την αγωνία και το φόβο, να κάνουμε ότι μπορούμε καλύτερο για το δικαίωμα όλων στην υγεία και στη μόρφωση.

Σας καλούμε να ενώσετε τις δυνάμεις μαζί μας και να απαιτήσουμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ:

  • Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές
  • Επίταξη διαθέσιμων ελεύθερων χώρων και λειτουργία τους ως σχολεία
  • Πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού και δημιουργία περισσότερων μικρότερων αριθμητικά τμημάτων
  • Πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας
  • Τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς
  • Δωρεάν παροχή όλου του απαραίτητου υγειονομικού υλικού
  • Ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας με βάση τις θέσεις του υγειονομικού κινήματος (αύξηση ΜΕΘ/ΜΑΘ, προσλήψεις, δωρεάν μαζικά τεστ κ.λπ.)

 

Για τη ζωή και τη μόρφωση που αξίζει στα παιδιά μας.

 

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος