Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Δημιουργία τμημάτων νηπιαγωγείου στο 12 δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου

Η ίδρυση δύο νέων τμημάτων νηπιαγωγείου σε κενές αίθουσες στον προαύλιο χώρο  του 12ου Δημοτικού  Σχολείου Ζωγράφου ξαναφέρνει στην επικαιρότητα τα σημαντικά προβλήματα  που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος Δήμος στη στέγαση των νηπίων και προνηπίων.

 

Το 2020 στον Δήμο Ζωγράφου τα μισά σχεδόν παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι έξω από το δημόσιο σχολείο.

Ενώ  το κτιριακό πρόβλημα των νηπιαγωγείων Ζωγράφου παραμένει ιδιαίτερα οξυμένο καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των κτιρίων που στεγάζονται τα νηπιαγωγεία είναι από ακατάλληλα έως επικίνδυνα. Σε αυτές τις συνθήκες, οι νηπιαγωγοί δίνουν πραγματικά τιτάνιο αγώνα για να διαμορφώσουν ένα αξιοπρεπές πλαίσιο διδασκαλίας.

 

Οι  αντιεκπαιδευτικές πολιτικές λιτότητας και περικοπών αλλά και η συνολική πολιτική υποβάθμισης του δημόσιου νηπιαγωγείου που ακολούθησαν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις και  οι Δημοτικές αρχές οδήγησαν στη δραματική κατάσταση  την οποία βρίσκεται εδώ και δεκαετίες  η προσχολική αγωγή και εκπαίδευση  στον Δήμο Ζωγράφου και τα αποτελέσματα είναι αυτά που βιώνουμε σήμερα όλοι μας: νηπιαγωγοί, γονείς παιδιά.

 

Ο Σύλλογός μας με μία ακόμη  παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 2 Ιουνίου 2020 έθεσε για πολλοστή φορά τα δύο βασικά θέματα που αφορούν τα νηπιαγωγεία του Ζωγράφου:

  • Την άμεση επίλυση του σοβαρού κτιριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των  νηπιαγωγείων του Ζωγράφου είτε με παρεμβάσεις και επισκευές είτε με μεταστέγαση σε κατάλληλους χώρους.
  • Την εξεύρεση των κατάλληλων χώρων, οι οποίοι θα πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, για την υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.
  • Καταθέσαμε συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Δήμος Ζωγράφου είναι από τους χειρότερους Δήμους της χώρας στην κάλυψη των αναγκών της προσχολικής εκπαίδευσης.

 

Κι ενώ, στην παραπάνω συνεδρίαση, η συζήτηση ήταν γύρω από συγκεκριμένα οικόπεδα στα οποία θα τοποθετούνταν προκάτ κατασκευές, ξαφνικά, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς ενημερωθήκαμε από τον Δήμο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία 2 αιθουσών νηπιαγωγείου σε αίθουσες που βρίσκονται στο προαύλιο του 12ου δημοτικού σχολείου Ζωγράφου και μάλιστα με απαίτηση για άμεση απάντηση επί του θέματος.

Επειδή  στο συγκεκριμένο χώρο λειτουργούν ήδη δύο δημοτικά και ένα νηπιαγωγείο και επειδή διαχρονικά η πολιτική του Δήμου Ζωγράφου είναι η εγκατάσταση των νηπιαγωγείων σε υποβαθμισμένους χώρους, διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για την συγκεκριμένη επιλογή και θέτουμε συγκεκριμένους όρους που πρέπει απαραίτητα να πληρούνται για τη λειτουργία τμημάτων στο συγκεκριμένο χώρο:

 

  • Καταλληλόλητα αιθουσών (τετραγωνικά, μόνωση κλπ.).
  • Εξοπλισμός με τα κατάλληλα έπιπλα και εργαλεία.
  • Προαύλιο σε άλλο χώρο από το προαύλιο των Δημοτικών. Να επισημάνουμε ότι πέρα από τα διαλείμματα των Δημοτικών, υπάρχουν κάθε ώρα τέσσερα τμήματα γυμναστικής στα προαύλια του συγκροτήματος.
  • Ξεχωριστές τουαλέτες.
  • Ξεχωριστή είσοδο- έξοδο ώστε να μην συγχρωτίζονται γονείς και μαθητές του νηπιαγωγείου με αυτούς του Δημοτικού.
  • Χώρος για την απομόνωση πιθανών κρουσμάτων covid-19.
  • Πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού νηπιαγωγών.
  • Έκτακτη και γενναία χρηματοδότηση στο 3ο νηπιαγωγείο Ζωγράφου ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες λειτουργίας δύο επιπλέον τμημάτων.

Συνυπογράφουμε τα αιτήματα των νηπιαγωγών του προκειμένου τα τμήματα να λειτουργήσουν με ασφάλεια και  με βάση  τις οδηγίες που έχουν σταλεί στα σχολεία για τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του COVID 19.

Σε αντίθετη περίπτωση τα νηπιαγωγεία δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν. Είναι απαράδεκτο, να πιέζει ο Δήμος να ανοίξουν τα νηπιαγωγεία πριν ολοκληρωθούν τα έργα διαμόρφωσης του χώρου και διασφαλιστούν οι παραπάνω προϋποθέσεις. Είχε όλο το χρόνο, το προηγούμενο διάστημα, να ολοκληρώσει τις απαραίτητες εργασίες.

 

Τέλος να επισημάνουμε για μία ακόμη φορά ότι μένουμε ανυποχώρητοι στον αγώνα μας για

15 μαθητές στο τμήμα, τόσο στα συγκεκριμένα όσο και στο σύνολο των τμημάτων νηπιαγωγείων και δημοτικών, για την βελτίωση των κτιριακών υποδομών των νηπιαγωγείων που ήδη λειτουργούν καθώς και  για την άμεση υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής τόσο στον Δήμο Ζωγράφου όσο και στον Δήμο Αθηναίων. Και αυτός ο αγώνας θα συνεχιστεί με κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις, παραστάσεις, δημοσιεύσεις, με ότι τέλος πάντων χρειαστεί μέχρι  να πετύχουμε το αυτονόητο:

 

‘Ολα τα προνήπια και τα νήπια του Δήμου Ζωγράφου να βρίσκονται, με τις καλύτερες συνθήκες, στο δημόσιο νηπιαγωγείο.

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος