Για τις ανακοινώσεις των παρατάξεων του Συλλόγου μπορείτε να ενημερώνεστε από τους παρακάτω συνδέσμους των κεντρικών τους σελίδων:

Εκπαιδευτικά Περιοδικά:

Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτική Λέσχη

Θέματα Παιδείας

04-10-2020

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Δεν είμαστε αναλώσιμοι! Απεργία τώρα!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η κατάσταση στα σχολεία είναι δραματική. Καθημερινά όλες και όλοι μας δίνουμε μια δύσκολη μάχη. Να κρατήσουμε ζωντανή την εκπαιδευτική διαδικασία, να στηρίξουμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας που ασφυκτιούν μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, να ακουστεί η φωνή μας πίσω από τις μάσκες, να διδάξουμε σε πληθωρικά τμήματα, με τα παιδιά να κάθονται ανά δύο στο ίδιο θρανίο ή το ένα δίπλα στο άλλο στο νηπιαγωγείο, να ανταποκριθούμε σε σχεδόν καθημερινές εφημερίες. Να αντιμετωπίσουμε την παράνοια των ανεφάρμοστων πρωτόκολλων και των αντιεκπαιδευτικών εγκυκλίων με τα οποία μας βομβαρδίζει νυχθημερόν το Υπουργείο Παιδείας, να απαντήσουμε σε αναπάντητα ερωτήματα και αγωνίες των γονιών. Η διαχείριση των κρουσμάτων σε σχολεία του Συλλόγου μας (κρούσματα σε γονείς, προσωπικό καθαριότητας, οικογενειακό περιβάλλον εκπαιδευτικών) αντιμετωπίζονται από τους αρμόδιους φορείς με μοναδική οδηγία την 14ήμερη παραμονή σε καραντίνα. Καμία ιχνηλάτηση, κανένα διαγνωστικό τεστ, καμία απολύμανση σχολικού χώρου. Κανένα υγειονομικό υλικό πέρα από τα αντισηπτικά και μία μάσκα ΧΧL που μοίρασε το Υπουργείο. Καμία υποστήριξη με σχολικούς νοσηλευτές και τις απαραίτητες σχολιατρικές δομές.

Και όλα αυτά ενώ τα κρούσματα γύρω μας πληθαίνουν και πλησιάζει ο χειμώνας, με τον αναμενόμενο συνδυασμό του covid-19, του ιού της γρίπης και του Η1Ν1να υπόσχεται ακόμα πιο εκρηκτικές και μη διαχειρίσιμες καταστάσεις στα σχολεία μας.

Το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση φέρουν βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση. Αντί να στηρίξουν το δημόσιο σύστημα υγείας δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Αντί να προετοιμάσουν και να οργανώσουν τα σχολεία για τη δύσκολη φετινή σχολική χρονιά, αύξησαν το όριο των μαθητών ανά τμήμα στους 25. Αντί να εξασφαλίσουν περισσότερο προσωπικό στα σχολεία για να αναπληρωθούν οι εκπαιδευτικοί που απουσιάζουν έκτακτα λόγω αναρρωτικών αδειών, πιέζουν ασφυκτικά για παράνομη παραβίαση του διδακτικού μας ωραρίου (αναπλήρωση στα κενά) η οποία επιπλέον αυξάνει το συγχρωτισμό εκπαιδευτικών και μαθητών από διαφορετικά τμήματα. Παίζουν με την υγεία μας και με τις ζωές μας.

Αντί να στηρίξουν τη ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία στέλνουν αντιεκπαιδευτικές υπουργικές αποφάσεις για υποχρεωτική χρήση της κάμερας για on line αναμετάδοση του μαθήματος και υποχρεωτική εξάωρη καθημερινή σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση λες και απευθύνονται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και όχι σε μικρά παιδιά. Αντί να αφουγκραστούν την αγωνία των μαθητών που αγωνίζονται και βγαίνουν στους δρόμους, απειλούν με απουσίες, φακέλωμα των μαθητών και εξ αποστάσεως σπάσιμο των καταλήψεων, επιχειρώντας να μετατρέψουν τους καθηγητές σε χωροφύλακες της δεκαετίας του ’50.

Δεν πάει άλλο!

Ο Σύλλογός μας, από τις 8 Σεπτεμβρίου, έχει καταθέσει πρόταση για απεργία με το άνοιγμα των σχολείων, στις 15 Σεπτεμβρίου. Επίσης, από τις 10 Σεπτεμβρίου συνυπέγραψε το κοινό δελτίο τύπου των Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ προτείνοντας την κήρυξη απεργίας το αμέσως επόμενο διάστημα. Δυστυχώς, το ΔΣ της ΔΟΕ μέχρι στιγμής καμία απεργιακή κινητοποίηση δεν έχει αποφασίσει.

Επανερχόμαστε μεταφέροντας τη φωνή αγωνίας των συναδέλφων μπροστά στην απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά: Καλούμε και πάλι το Δ.Σ. της ΔΟΕ να κηρύξει και να οργανώσει απεργία το αμέσως επόμενο διάστημα, προβάλλοντας τις διεκδικήσεις για ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Να συντονίσουμε τον αγώνα μας με τους αγωνιζόμενους μαθητές, με τους καθηγητές, τους γονείς. Να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο παιδείας-υγείας για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και της δημόσιας εκπαίδευσης.

Να διακηρύξουμε ξανά ότι απαιτούνται τώρα μαζικοί διορισμοί, χρηματοδότηση όλων των δομών και υποδομών, απαιτούνται όλα αυτά για τα οποία το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει δώσει ούτε δεκάρα: μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές, επίταξη διαθέσιμων ελεύθερων χώρων και λειτουργία τους ως σχολεία, πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού και δημιουργία περισσότερων μικρότερων αριθμητικά τμημάτων, πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας, δωρεάν τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, δωρεάν παροχή όλου του απαραίτητου υγειονομικού υλικού, τοποθέτηση επιπλέον δάσκαλου σε κάθε σχολείο, διαθέσιμους σε κάθε διεύθυνση δάσκαλους, νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, σχολικό νοσηλευτή σε κάθε σχολείο και σχολιατρική υπηρεσία για τη διαχείριση των κρουσμάτων, ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας με βάση τις θέσεις του υγειονομικού κινήματος (αύξηση ΜΕΘ/ΜΑΘ, προσλήψεις, δωρεάν μαζικά τεστ κ.λπ.)

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος

Comments are closed.