Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Δελτίο τύπου για την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζωγράφου (1/10/2020)

Κατά τη συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης του Δημοτικού Συμβουλίου Ζωγράφου, την Πέμπτη 01/10/20,  ο Σύλλογός μας, με παρέμβασή του, έθεσε τα σοβαρά θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία  των  σχολικών μονάδων, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο που η καθημερινότητα στα σχολεία έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη.

 

Τονίσαμε

  • ότι κύριος υπεύθυνος για αυτήν τη δύσκολη κατάσταση είναι η Κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας. Η πολιτική της ανοσίας της αγέλης που ακολουθούν είναι  απαράδεκτη και καταγγελτέα. Αυτή τη στιγμή παίζουν με την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών γονιών.
  • ότι το κεντρικό αίτημά μας είναι «έως 15 μαθητές στην τάξη».  Και υπάρχουν τρόποι για να γίνει αυτό και ο Δήμος θα έπρεπε ήδη  να είχε πάρει θέση. Συναντάμε όμως την αδιαλλαξία και τον αυταρχισμό του Υπ. Παιδείας. Εμείς μιλάμε για ανοιχτά αλλά ασφαλή σχολεία.
  • ότι ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των μαθητών. Τα αιτήματά τους είναι αιτήματα όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας καθώς και της κοινωνικής πλειοψηφίας για αυτό ο Σύλλογός μας συμμετείχε μαζί με τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς στο μαζικό συλλαλητήριο που έγινε στο κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη 30/9.

 

Ζητήσαμε

  1. Να πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο και να δηλώσει δημόσια την συμπαράστασή του στους αγώνες και τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών και να στηρίξει τα αιτήματα αυτά.
  2. Αυτή η στήριξη να πάρει άμεσα συγκεκριμένες μορφές όπως:
  • Αυξημένη χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες λόγω και του κορονοϊού.
  • Προμήθεια των σχολείων με όλο το απαραίτητο υγειονομικό υλικό.
  • Κάλυψη όλων των σχολείων με το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας. Για παράδειγμα, σε πολλά νηπιαγωγεία πηγαίνουν καθαρίστριες για τρεις ώρες. Αυτό είναι αδιανόητο, ειδικά μέσα στην έξαρση της πανδημίας.
  • Ακόμη, επειδή ο ιός θα μείνει και θα μας ταλαιπωρεί για πολύ ακόμη αλλά και στην πορεία θα εμφανιστεί κάποιος άλλος ιός θεωρούμε επιβεβλημένη την ανάγκη ίδρυσης σε επίπεδο Δήμου σχολιατρικής υπηρεσίας που θα συνδράμει στη διαχείριση των κρουσμάτων στα σχολεία.
  • Διενέργεια Τεστ. Θεωρούμε ότι ο Δήμος ήδη έπρεπε να είχε αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία. Τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς και ενδεικτικά και στοχευμένα τεστ σε ομάδες μαθητών. Προληπτικά τεστ που θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση για ανοιχτά αλλά ασφαλή σχολεία.
  • Εύρεση χώρων για να σπάσουν τουλάχιστον τα μεγάλα τμήματα.
  • Όσον αφορά στη λειτουργία της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης και με δεδομένο ότι δεν έχει προχωρήσει κανένα  νέο έργο προς την κατεύθυνση υλοποίησης της δίχρονης προσχολικής αγωγής  και εκπαίδευσης, ζητήσαμε:
  • Το χρονοδιάγραμμα των έργων για την υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στον Δήμο Ζωγράφου.
  • Το χρονοδιάγραμμα των έργων βελτίωσης στα νηπιαγωγεία που ήδη λειτουργούν.
  • Την ολοκλήρωση των έργων στα 2 νέα τμήματα  του 3ου Νηπιαγωγείο Ζωγράφου.

 

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής λάβαμε τις παρακάτω απαντήσεις.

  • Τα σχολεία δεν επιβαρύνονται με το κόστος του αντισηπτικού. Τη Δευτέρα θα μοιραστεί αντισηπτικό σε όλα τα σχολεία. Για υπόλοιπο υγειονομικό υλικό δεν έγινε αναφορά (παρά μόνο για τις μάσκες που μοιράστηκαν αρχικά στους εκπαιδευτικούς).
  • Σχετικά με χώρους για σπάσιμο τμημάτων ειπώθηκε ότι  ο Δήμος δεν έχει αυτή τη δυνατότητα γιατί δεν υπάρχουν χώροι.
  • Για τις καθαρίστριες αφού αρχικά ειπώθηκε ότι όλα είναι καλώς καμωμένα στη συνέχεια και αφού επισημάνθηκε το θέμα και από άλλους, η πρόεδρος των σχολικών επιτροπών παραδέχτηκε ότι υπάρχει θέμα στα νηπιαγωγεία και θα το δει.
  • Για το αίτημα ίδρυσης σχολιατρικής υπηρεσίας δεν έγινε κανένα σχόλιο.
  • Για τα τεστ η απάντηση ήταν ότι ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει τεστ σε μαθητές.

Όσον αφορά στη δίχρονη υπήρξαν οι εξής απαντήσεις:

  • Η δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στον Δήμο Ζωγράφου δε θα εφαρμοστεί ούτε την τρέχουσα, ούτε την επόμενη σχολική χρονιά. Όλες οι ενέργειες που γίνονται από τη Δημοτική αρχή στοχεύουν στην μεθεπόμενη χρονιά.
  • Είναι σε πολύ καλό δρόμο οι προφορικές (ακόμα) συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο για χώρο όπου πιστεύεται ότι μπορούν να χτιστούν 10 αίθουσες.
  • Είναι θέμα χρόνου να μπει ο εργολάβος στο παρκινγκ της Μακρυγιάννη που θα γίνουν 4 αίθουσες.
  • Ο Δήμος είναι σε συζήτηση με το Υπουργείο για τα οικόπεδα στην Αστερίου και στη Σειλιστρίας για 2+2 αίθουσες (βαρέως τύπου).
  • Δεν έγινε καμία αναφορά για επισκευές και έργα βελτίωσης στα νηπιαγωγεία που ήδη λειτουργούν.

 

Τέλος, θεωρούμε απαραίτητο να επισημάνουμε, καθώς, αφορά τον θεσμικό ρόλο του Συλλόγου και το αναφαίρετο δικαίωμα να παρεμβαίνει σε διαδικασίες που αφορούν τα μέλη του,  τη στάση της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου απέναντι στον  εκπρόσωπό μας αλλά και στον Σύλλογο γενικότερα.  Στάση που προκαλεί πολλά ερωτηματικά και προβληματισμούς.

Στο αίτημα για αναστολή της λειτουργίας και ολοκλήρωση των έργων στα δύο νέα τμήματα του 3ου Νηπιαγωγείου, η απάντηση: «Δεν έχετε για αυτό ομόφωνη απόφαση στο ΔΣ του Συλλόγου σας» !!!! μόνο ως αστείο θα μπορούσε να ακουστεί, εάν δεν ήταν απάντηση  που προερχόταν από την πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου και πρόεδρο των σχολικών επιτροπών του Δήμου Ζωγράφου. Αλήθεια, είναι στη δικαιοδοσία της παραπάνω προέδρου να παρακολουθεί, να γνωρίζει, να σχολιάζει και να ανακοινώνει πτυχές της λειτουργίας ενός Συλλόγου εκπαιδευτικών;  Και από πότε πρέπει να είναι υποχρεωτικά ομόφωνες οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων; Η πρόεδρος της σχολικής επιτροπής θεωρεί ότι για να έχει ισχύ μια απόφαση πρέπει να είναι ομόφωνη; Έτσι λειτουργεί το δημοτικό συμβούλιο; Η δημοκρατία που έχει υπόψη της η εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής έχει ως προϋπόθεση την ομοφωνία;

Στην επισήμανση δημοτικού συμβούλου ότι «πρέπει να ακούσετε τα αιτήματα του Συλλόγου των εκπαιδευτικών», η απάντηση της προέδρου ήταν: «Δεν μου τα ζητάνε όμως οι διευθυντές, από αυτούς δέχομαι αιτήματα». Η απαξίωση των συλλογικών οργάνων των εκπαιδευτικών στο αποκορύφωμά της.

Τέλος, η πρόεδρος της σχολικής επιτροπής, αν και έκανε  απαξιωτικούς  προσωπικούς χαρακτηρισμούς προς τον εκπρόσωπο  του Συλλόγου μας, του στέρησε το δικαίωμα να απαντήσει κλείνοντάς του το μικρόφωνο. Ακόμα μια ένδειξη της «δημοκρατικής αντίληψης» της εκπροσώπου της δημοτικής αρχής.

 

Συνάδελφισσες και συνάδελφοι,

είναι φανερό ότι ο Δήμος Ζωγράφου όχι μόνο δεν στέκεται αρωγός στη δύσκολη μάχη που δίνουμε στα σχολεία μας, αλλά λειτουργεί ως συνεργός του Υπουργείου Παιδείας και της πολιτικής ανοσίας της αγέλης που ακολουθεί, επιδεικνύοντας μάλιστα ένα αυταρχικό πρόσωπο. Από την πλευρά μας δηλώνουμε δημόσια ότι κανένας δεν θα φιμώσει τη φωνή του Συλλόγου μας και τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών. Δεν θα ανεχτούμε παρεμβάσεις στην εσωτερική ζωή και λειτουργία των συλλογικών μας οργάνων. Έχουμε διαχρονικά δηλώσει ότι ο Σύλλογός μας έχει την αυτοτελή του δράση, δεν λειτουργεί ούτε ως συμπολίτευση ούτε ως αντιπολίτευση καμιάς δημοτικής αρχής, έχει όμως το καθήκον να αντιπαρατεθεί με αντιεκπαιδευτικές πολιτικές από όπου και αν προέρχονται, καθώς και με τους φορείς τους.

 

Αυτή τη δύσκολη εποχή της πανδημίας, των μνημονίων, της γενικευμένης κυβερνητικής επίθεσης στις ανάγκες και τα δικαιώματά μας, του φόβου και της ανασφάλειας, ο Σύλλογός μας αποτελεί εστία αντίστασης και υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, συλλογικότητα οργάνωσης του αγώνα και έκφρασης της φωνής και της αγωνίας  κάθε συναδέλφου.  Η  απαξίωση των συλλογικών διαδικασιών έχει ως στόχο την απώλεια του μοναδικού όπλου που έχει ο εργαζόμενος στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του. Και στη λογική απαξίωσης της συλλογικής έκφρασης  απαντάμε με τη συλλογική, μαζική και δυναμική δράση μας σε κάθε πεδίο όπου υπάρχει  εκπαιδευτικό ζήτημα, σε κάθε χώρο που συζητούνται θέματα που αφορούν τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς.

 

 

 

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος