Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Να μην περάσει η «ηλεκτρονική ψηφοφορία» – Υπερασπιζόμαστε τις συλλογικές διαδικασίες των συνδικάτων

 Η Υπουργός Παιδείας, στην τελευταία συνάντησή της με την ΟΛΜΕ, όταν οι εκπρόσωποι της δευτεροβάθμιας ανακοίνωσαν την ομόφωνη απόφαση της Ομοσπονδίας τους να απέχουν από την «ηλεκτρονική ψηφοφορία», είπε στους εκπαιδευτικούς ότι «θέτουν εαυτόν εκτός εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια», ενώ αυτή θα πραγματοποιηθεί «ανεξαρτήτως των δηλώσεων και της στάσης τους». Πρόκειται για πρωτοφανή περίπτωση επίδειξης αυταρχισμού και κυνισμού, μιας κυβέρνησης και μιας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας που έχει κηρύξει τον πόλεμο στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει την «ηλεκτρονική ψηφοφορία» εντάσσεται σε ένα γενικευμένο σχέδιο:

 

  • απομόνωσης των εργαζομένων από τις συλλογικές διαδικασίες
  • χτυπήματος των σωματείων και των συνδικάτων, διάλυσης του ζωντανού χαρακτήρα τους και κατάργησης των συλλογικών διαδικασιών βάσης και των Γενικών Συνελεύσεων
  • χτυπήματος της ελεύθερης διάδοσης ιδεών, ώστε οι εργαζόμενοι να χειραγωγούνται εύκολα από τα κατευθυνόμενα και πλήρως ελεγχόμενα από την κυβέρνηση και το κράτος Μ.Μ.Ε.
  • ελέγχου των σωματείων και των αποφάσεών τους
  • αποδυνάμωσης των αγώνων που αντιστέκονται στις αντιεκπαιδευτικές και αντεργατικές πολιτικές

 

Ειδικότερα, με την εφαρμογή της «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας» στις εκλογές των υπηρεσιακών συμβούλιων, επιδιώκουν την πλήρη απαξίωση, τον ευτελισμό του θεσμού του αιρετού, τη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων χωρίς καμία παρέμβαση του κινήματος και των διεκδικήσεων των εργαζομένων. Θέλουν αιρετούς που να αποτελούν τη συνέχεια της διοίκησης και να μεταπηδούν εύκολα από τη θέση του αιρετού στη θέση του στελέχους εκπαίδευσης, με κυριαρχία της συνδιαχείρισης, της συνδιαλλαγής και των προσωπικών εξυπηρετήσεων, χωρίς καμία παρέμβαση του κινήματος και των διεκδικήσεων των εργαζομένων.

 

Με τη διαδικασία της «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας», στην οποία δεν υπάρχει κάλπη, δεν ταυτοποιείται δια ζώσης ο ψηφοφόρος από εφορευτική επιτροπή, δεν ξέρει κανείς ποιος ψήφισε πίσω από τον υπολογιστή επιπλέον ανοίγει ο δρόμος για γενικευμένη νοθεία στις εκλογές, για τεράστιας κλίμακας αλλοίωση και χειραγώγηση των αποτελεσμάτων.

Τα καταστατικά των σωματείων καθορίζουν τον τρόπο οργάνωσης και λήψης των αποφάσεων, τις διαδικασίες εκλογής των εκπροσώπων σε όλα τα επίπεδα. Δε θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση, με αφορμή τις εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, να παραβιαστούν οι συλλογικές λειτουργίες των σωματείων.

Υλοποιώντας τις  αποφάσεις  της ΔΟΕ (5/10/2020 και 16/10/2020) με θέμα «Καμία συμμετοχή της Δ.Ο.Ε. σε ηλεκτρονικές εκλογές» όπου αναφέρεται ότι «εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει και προχωρήσει σε εκλογές μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα αποσυρθούν όλα τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων που κατέρχονται στις εκλογές», το Δ.Σ. του Συλλόγου μας ομόφωνα:

 

  1. δηλώνει ότι οι τρεις συνδικαλιστικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο Δ.Σ. μας αποσύρουν όλους/ες τους/τις υποψήφιούς τους
  2. καλεί όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που κατέθεσαν ψηφοδέλτια στο ΠΥΣΠΕ της Α΄ Αθήνας αλλά και στα ΚΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΠΕ, να αποσύρουν τα ψηφοδέλτιά τους από την «ηλεκτρονική ψηφοφορία»
  3. καλεί όλους/ες τους συναδέλφους σε αποχή από την ηλεκτρονική ψηφοφορία
  4. ζητά αναβολή της διενέργειας των εκλογών για τα υπηρεσιακά συμβούλια και διεξαγωγή τους με κανονική ψηφοφορία, σε εργάσιμη ημέρα, χωρίς άδεια
  5. δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ορίσει εκπροσώπους στις εφορευτικές επιτροπές
  6. καλεί τους συναδέλφους να μην αποδεχτούν τον ορισμό τους ως μέλη εφορευτικών επιτροπών και τους παρέχει συνδικαλιστική κάλυψη σε περίπτωση που δεχτούν πιέσεις από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης  για συμμετοχή στη διαδικασία.

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος