Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Καταδίκη της διαπόμπευσης του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ

Το Δ.Σ. του Α΄ Συλλόγου Αθηνών εκπαιδευτικών Π.Ε. καταδικάζει τον προπηλακισμό και τη διαπόμπευση του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ. Πρόκειται για μια ενέργεια απαράδεκτη και φασιστική που παραπέμπει ευθέως στις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας αυτού του τόπου, στις διαπομπεύσεις ως «τρόπαια» των νεκρών ανταρτών ή στην περιφορά κουρεμένων νέων με την ταμπέλα «είμαι τεντυμπόης» από το μετεμφυλιακό κράτος.

Ενέργεια εχθρική προς το κίνημα, τις αξίες του και τους κοινωνικούς αγώνες για ελευθερία και ισότητα. Η αλληλεγγύη, την οποία επικαλούνται οι υπεύθυνοι αυτής της ενέργειας, είναι απόλυτα ανταγωνιστική έννοια με αυτές τις πρακτικές, όπως και η αξιοπρέπεια που πρέπει να μας διακρίνει ως δρώντα κοινωνικά υποκείμενα. Επιπλέον, η έννοια της κατάληψης έχει συνδεθεί με τις πιο λαμπρές σελίδες του φοιτητικού κινήματος, με κορυφαία την κατάληψη του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του ’73 και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να την σπιλώνει χρησιμοποιώντας την ως άλλοθι για τέτοιες ενέργειες.

Πρόκειται για μια πράξη βαθύτατης προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των αξιών που υπερασπιζόμαστε, ενέργεια συκοφάντησης δεκαετιών αγώνων του φοιτητικού κινήματος και ως τέτοια πρέπει να καταγγελθεί. Οφείλουμε να καταδικάζουμε με αποφασιστικότητα και σθένος τη βαρβαρότητα και την απανθρωπιά όπου τη συναντάμε και την αντιμετωπίζουμε.

Η προσπάθεια που γίνεται να εμφανιστούν δικαιωμένα για την πολιτική τους κυβερνητικά στελέχη, που έχουν πρωτοστατήσει στα αντιλαϊκά μέτρα και την καταστολή, αποδεικνύει ποιον ευνοούν αυτές οι ενέργειες και όσοι/ες τις διαπράττουν. Η βάρβαρη και απροκάλυπτη καταστολή των αντιφασιστικών συγκεντρώσεων της 1ης Νοέμβρη στο Γαλάτσι και τη Νέα Ιωνία, με τον τραυματισμό και τις συλλήψεις διαδηλωτών, καταδεικνύει περίτρανα πως αξιοποιούνται από το κράτος τέτοιες ενέργειες για να στραφεί ενάντια στους κοινωνικούς αγώνες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το γεγονός της διαπόμπευσης του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ είναι απόλυτα καταδικαστέο. Αλλά η καταδίκη του δεν είναι πειστική όταν προέρχεται από όσους δικαιολόγησαν ή και επικρότησαν το ξεγύμνωμα και τον εξευτελισμό διαδηλωτών από την αστυνομία.

Η καλύτερη απάντηση θα δοθεί με τη μαζική συμμετοχή στον αγώνα για ζωή με δικαιώματα, όπου γίνονται πράξη η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα, τα όνειρα και οι ανάγκες της νέας γενιάς.

 

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος