47 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ

Αρ.πρωτ: 61                                                                                          Ζωγράφου 13-11-20

 

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!

Όλοι-ες στην πορεία του Πολυτεχνείου

 

Κανένας άνθρωπος δεν είναι μόνος του ένα Νησί ακέραιο και ξεχωριστό, κάθε άνθρωπος είναι ένα κομμάτι της Ηπείρου, ένα κομμάτι της ενδοχώρας, αν η θάλασσα πάρει μαζί της ένα σβόλο χώμα, η Ευρώπη λιγοστεύει, σαν να ήταν ένα Ακρωτήρι ή σαν να ήταν ένας Πύργος, φίλων σου ή δικός σου, ο θάνατος του κάθε ανθρώπου με λιγοστεύει, γιατί ανήκω στην Ανθρωπότητα. Γι’ αυτό, μη στέλνεις ποτέ να ρωτήσεις για ποιον χτυπά η καμπάνα, για σένα χτυπά.

John Donne

 

Σήμερα βλέπουμε να συνεχίζεται πιο αποφασιστικά μια ανάλγητη κυβερνητική πολιτική. Το δημόσιο σύστημα υγείας εγκαταλείφθηκε ανοχύρωτο, χωρίς τις απαραίτητες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, χωρίς προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού. Τώρα καλείται ο λαός να πληρώσει τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Με την ίδια τη ζωή του. Οι γιατροί που δίνουν ηρωική μάχη μέρα και νύχτα στα νοσοκομεία σέρνονται στα εισαγγελικά γραφεία γιατί τόλμησαν να καλέσουν στην πορεία του Πολυτεχνείου. Αποκαλούνται «ψεύτες» από την κυβέρνηση και τα δημοσιογραφικά της παπαγαλάκια όταν τολμούν να καταγγείλουν την τραγική κατάσταση των νοσοκομείων.

Το δεύτερο lockdown θα έχει σαφές ταξικό πρόσημο. Η οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει θα επιχειρηθεί και πάλι να φορτωθεί στις πλάτες των εργαζομένων, με αθρόες απολύσεις, απογείωση της ανεργίας, της λιτότητας, της φτώχειας, των περικοπών.

Γι΄ αυτό η φετινή πορεία του Πολυτεχνείου έχει τεράστια πολιτική σημασία. Ή θα υποταχτούμε στη φασιστικής έμπνευσης απαγόρευση του Χρυσοχοίδη και της κυβέρνησης ή θα κατέβουμε μαζικά και οργανωμένα στην πορεία, δίνοντας το μήνυμα ότι ο λαός αγωνίζεται για τα δικαιώματά του:

ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Καταγγέλλουμε τις αθρόες συλλήψεις φοιτητών και νεολαίων στο Πολυτεχνείο, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου καθώς και στον ευρύτερο χώρο γύρω από το Πολυτεχνείο.

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε στις 12/11 στη Βουλή ότι υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι τα Μέσα Μεταφοράς δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στη διασπορά του ιού. Στο μετρό δεν κολλάει, αλλά στην πορεία του Πολυτεχνείου κολλάει! Στην τάξη με 25 μαθητές δεν κολλάει αλλά στην πορεία του Πολυτεχνείου κολλάει! Στα πλοία με πληρότητα 100% και βάλε δεν κολλούσε αλλά στην πορεία του Πολυτεχνείου κολλάει! Στις εκκλησίες όπου οι κυβερνητικοί βουλευτές φιλούσαν τα χέρια των παπάδων δεν κολλάει αλλά στην πορεία του Πολυτεχνείου κολλάει!

Λοιπόν, για να σοβαρευτούμε: αυτό που διακυβεύεται την Τρίτη, δεν είναι μόνο η πορεία του Πολυτεχνείου αλλά το δικαίωμα στη διαδήλωση, στην αντίσταση, στους κοινωνικούς αγώνες. Η κυβέρνηση θέλει να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις και τις απεργίες. Θέλει να μας βάλει στο γύψο. Για να περάσει τα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Για να συνεχίσει την κατεδάφιση της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας.

Ή θα σιωπήσουμε και θα υποταχτούμε στη μοίρα μας ή θα ορθώσουμε νέο πύργο ατίθασο απέναντί τους.

Φέτος συμπληρώνονται  47 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας που συγκλόνισαν την Αθήνα με την εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στη χούντα τον Νοέμβρη του 1973.

Το  Πολυτεχνείο συνεχίζει και ζει στους σημερινούς αγώνες μας και το μήνυμά του, επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε,  θα είναι πιο ηχηρό φέτος. Γιατί σμίγει με τα συνθήματά μας ενάντια στους πολέμους που σκοτώνουν και ξεριζώνουν τους λαούς,  απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που απειλούν την ειρήνη, τη φιλία και την ασφάλεια των λαών στην περιοχή της Μεσογείου και της Μ. Ανατολής και στους οποίους συμμετέχει ενεργά η χώρα μας.  Σμίγει σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες έξαρσης της πανδημίας με τα σύγχρονα  συνθήματα και τις διεκδικήσεις  για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού.

Τα συνθήματα  του Πολυτεχνείου “Έξω οι ΗΠΑ”, “Έξω το ΝΑΤΟ”, “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” παραμένουν ανεξίτηλα. Η χούντα μπορεί να ανατράπηκε όμως  το σύστημα που γεννά  κρίσεις, πολέμους, εκμετάλλευση είναι εδώ! Θα τα φωνάζουμε ξανά και ξανά ως απάντηση σε αυτούς που καλλιεργούν  τον εφησυχασμό μπροστά στα επικίνδυνα γεγονότα που εμπλέκεται η χώρα μας,  την υποταγή σε αυτούς που εξοντώνουν λαούς και ξαναμοιράζουν τις αγορές, για να μας πείσουν ότι οι “συμμαχίες” τους δήθεν θα μας προστατέψουν.

Στις 17 Νοέμβρη τιμάμε το Πολυτεχνείο οργανώνοντας τη συμμετοχή μας και τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας! Η πορεία  θα είναι μια πρώτη απάντηση σε όσους θέλουν κλειστά στόματα και σκυμμένα κεφάλια.

Όλοι-ες στην πορεία του Πολυτεχνείου στην Αμερικάνικη Πρεσβεία

Τηρώντας αυστηρά όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα (μάσκες, αποστάσεις, κλπ.)