Α΄ Σύλλογος Αθηνών: ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΕΝΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ: Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ

Επανερχόμαστε στο ζήτημα της αιφνιδιαστικής απόφασης του Υπουργείου Παιδείας για μια ακόμη αύξηση του ωραρίου των νηπιαγωγείων και των νηπιαγωγών.

Σύμφωνα με τη νέα Υπουργική απόφαση «Τροποποίηση ώρας αποχώρησης νηπιαγωγείου» (Αρ.Φ7/3625/Δ1) τα παιδιά θα αποχωρούν από το Νηπιαγωγείο στις 13.10.

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας λαμβάνοντας υπόψη του:

 

  1. Τη μαζικότατη συμμετοχή σχεδόν του συνόλου των νηπιαγωγών του Συλλόγου μας στη διαδικτυακή συνάντηση που πραγματοποιήσαμε τη Δευτέρα 18/1, στην οποία συμμετείχαν 84 συναδέλφισσες και συνάδελφοι καθώς και 4 μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ. Την οργή και την αγανάκτηση των συναδέλφων νηπιαγωγών για τη συγκεκριμένη απόφαση και την ενωτική αγωνιστική τους διάθεση. Την απαίτησή τους να πάρει άμεσα απόφαση η ΔΟΕ απορρίπτοντας τις παρελκυστικές προτάσεις του ΥΠΑΙΘ για τροποποίηση της υπουργικής απόφασης με την παραπλανητική φράση «δύναται να τροποποιηθεί» και καλύπτοντας συνδικαλιστικά και με συγκεκριμένο πρακτικό τον αγώνα τους για να μην περάσει η νέα υπουργική απόφαση.
  2. Το γεγονός ότι το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών αυξάνεται σταδιακά εδώ και χρόνια άλλοτε κατά ένα τέταρτο, άλλοτε κατά μισή ώρα και με τελευταία την αύξηση κατά μια διδακτική ώρα/μέρα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όταν έφτασε η λήξη του πρωινού ωραρίου στη 1μ.μ. Οι νηπιαγωγοί εργάζονται σήμερα τις περισσότερες ώρες σχεδόν από όλους τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση. Δεν έχουν κενά ή διαλείμματα, είναι διαρκώς επιφορτισμένοι/ες με την επίβλεψη των παιδιών και έχουν μεγαλύτερο διδακτικό ωράριο από όλους. Στις περιπτώσεις που ασκούν και διοικητικά καθήκοντα μάλιστα, το πραγματικό εργασιακό ωράριό τους ξεπερνάει κατά πολύ τις 6 ώρες.
  3. Τη διαχρονική θέση του Συλλόγου μας για μείωση του ωραρίου των νηπιαγωγών: να υπολογίζεται όλος ο χρόνος παραμονής των νηπιαγωγών με τα νήπια ως χρόνος διδακτικός και επειδή υπάρχει καθημερινή εφημερία να υπολογίζονται και τα διαλείμματα ως διδακτικός και συνολικός εργασιακός χρόνος στη βάση της εξίσωσης του ωραρίου των νηπιαγωγών με τους δασκάλους. Επίσης, σε περίπτωση που τα παραπάνω δεν εφαρμόζονται, ο υπερωριακός χρόνος εργασίας να αμείβεται ως υπερωρία και να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος.
  4. Το γεγονός ότι οι σύλλογοι διδασκόντων ήδη από την έναρξη της σχολικής χρονιάς έχουν αποφασίσει και διαμορφώσει τον τρόπο προσέλευσης και αποχώρησης των παιδιών με γνώμονα:
  • Το ωράριο λειτουργίας των νηπιαγωγείων
  • Το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών
  • Τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε σχολικής μονάδας (συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία, μη συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία , αριθμό εισόδων, αριθμό τμημάτων, μεταφορά μαθητών με λεωφορεία-ταξί, απόσταση από όμορα δημοτικά κα) και φυσικά με βάση την ασφάλεια των παιδιών
  • Τη δημιουργία συνθηκών για την αποφυγή του συνωστισμού γονέων κηδεμόνων έξω από τις σχολικές μονάδες.

Στη βάση των παραπάνω, προτείνει σχετικό πρακτικό στους συλλόγους διδασκόντων των νηπιαγωγείων το οποίο επισυνάπτεται μαζί με την παρούσα ανακοίνωση. Επίσης, παρακαλούμε τις συναδέλφους να ενημερώνουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Συλλόγου για τις αποφάσεις τους.

Ζητά άμεσα από τη ΔΟΕ να καλύψει συνδικαλιστικά τις αποφάσεις συλλόγων διδασκόντων των νηπιαγωγείων ώστε να συνεχίσουν το πρόγραμμά τους και την αποχώρηση των παιδιών όπως ήδη έχουν αποφασίσει.

 

 

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος

 

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του ________ Νηπιαγωγείου _________________ , έπειτα από πρόσκληση του/της   Προϊστάμενου/νης ___________________________, η οποία κοινοποιήθηκε σε όλα τα μέλη του, συνήλθε σε συνεδρίαση στις ___________ και  ώρα ______ στον χώρο του σχολείου με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Λήψη απόφασης για την τροποποίηση   της ώρας αποχώρησης των μαθητών/ τριών που φοιτούν στο Βασικό Υποχρεωτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου από τις 13.00’ σε 13.10’».

Διαπιστώθηκε η απαρτία του Συλλόγου, καθώς από τα ______________ (__) μέλη του βρέθηκαν παρόντα τα _________( ____) και συγκεκριμένα οι : 1)______________________ 2)______________________  3) ________________ ___

Πραγματοποιήθηκε διαλογική συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν όλα τα παριστάμενα μέλη και  κατέληξε ότι:

 

Ο  σύλλογος διδασκόντων από την έναρξη της σχολικής χρονιάς  2020-21, καθώς και το επόμενο χρονικό διάστημα όσο  λειτουργούσαν οι σχολικές μονάδες, με γνώμονα την αποφυγή συνωστισμού γονέων και κηδεμόνων λόγω COVID  έχει  αποφασίσει και διαμορφώσει τον τρόπο προσέλευσης και αποχώρησης των νηπίων με ασφάλεια,  έχοντας λάβει υπόψη του το ωράριο λειτουργίας των νηπιαγωγείων και το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών καθώς και τις υποδείξεις των υπουργείων Παιδείας και Υγείας για ξεχωριστές εισόδους, διαφορετικά διαλείμματα  και σταδιακή προσέλευση-αποχώρηση (σε νηπιαγωγεία πολυδύναμα και συστεγαζόμενα) σε συνδυασμό με τη διαδοχική αποχώρηση των όμορων δημοτικών και τη δημιουργία συνθηκών για την αποφυγή του συνωστισμού γονέων κηδεμόνων έξω από τις σχολικές μονάδες.

Έπειτα από τα παραπάνω, ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφάσισε (ομόφωνα) (κατά πλειοψηφία) ότι:

Για λόγους προστασίας της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών εν μέσω πανδημίας, υπεράσπισης του παιδαγωγικού αποτελέσματος της φοίτησης των παιδιών στο Νηπιαγωγείο και διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων των νηπιαγωγών ως προς το διδακτικό τους ωράριο, θα διατηρήσει την έως τώρα εφαρμοζόμενη ώρα αποχώρησης των νηπίων (13.00).