A΄ Σύλλογος Αθηνών: Οι ανατροπές στο ωράριο των Νηπιαγωγών αφορούν όλο τον κλάδο! Πάρτε τώρα πίσω την Υπουργική Απόφαση! ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΑΙΘ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΙΑΝΟΥΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 14:00

Όπως έχουμε ήδη αναφερθεί και σε προηγούμενες δύο ανακοινώσεις μας για το ίδιο ζήτημα, στις 15 Ιανουαρίου 2021 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση (Υ.Α.) για την αλλαγή της ώρας αποχώρησης από το Νηπιαγωγείο και την αύξηση του ωραρίου των Νηπιαγωγών. Μέσα σ΄ ένα βράδυ είδαμε μια ακόμα εν ψυχρώ αύξηση ωραρίου κατά 1 ώρα την εβδομάδα, μετά από αυτή του 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν κατά 2,5-3,5 ώρες την εβδομάδα!

Η συγκεκριμένη ρύθμιση καμία σχέση δεν έχει με τα μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας, με την διευκόλυνση εκπαιδευτικών και γονιών για την αποφυγή του συγχρωτισμού.

Όπως, εύστοχα, έχει αναδειχτεί από την πλειοψηφία των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας τα αποτελέσματα αυτή της ρύθμισης είναι ακριβώς τα αντίθετα. Αυξάνεται ο συγχρωτισμός – ειδικά σε συστεγαζόμενα σχολεία, δυσκολεύονται οι γονείς που έχουν παιδιά που φοιτούν σε διαφορετικές μονάδες, ανατρέπεται ο προγραμματισμός που με πολύ κόπο έχουν καταρτίσει οι Σύλλογοι Διδασκόντων.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας θεωρούν πως η πανδημία είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να «χτυπήσουν πισώπλατα». Ξεκινούν από το ωράριο των Νηπιαγωγών, γιατί εκτιμούν ότι εκεί βρίσκεται ο αδύναμος κρίκος.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο! 

Χαιρετίζουμε την άμεση παρέμβαση και πρωτοβουλία δεκάδων ΣΥΛΛΟΓΩΝ σε όλη τη χώρα, που έκαναν, από την πρώτη στιγμή, δική τους υπόθεση το συγκεκριμένο ζήτημα. Είναι θετικές και ελπιδοφόρες οι μαζικές συσκέψεις των σωματείων, οι πρώτες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που οργανώνονται από τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι αποφάσεις για καταδίκη και απόσυρση της Υ.Α., οι συλλογικές αποφάσεις που παίρνονται, ώστε να περιφρουρηθεί το υπάρχον ωράριο, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις εκφράζονται και με αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων.

Ο Σύλλογός μας:

  • Προχώρησε άμεσα (17/1) σε απόφαση με κύριο αίτημα την απόσυρση της σχετικής Υ.Α.
  • Οργάνωσε διαδικτυακή συνάντηση για το θέμα, καλώντας και το Δ.Σ. της ΔΟΕ να συμμετέχει. Συμμετείχαν 84 συνάδελφοι και 4 μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ. Οι συναδέλφισσες/οι νηπιαγωγοί του Συλλόγου μας απαίτησαν να υπάρχει από το Σύλλογό μας και από τη ΔΟΕ, πρόταση πρακτικού ώστε να συνεχίσουν να εφαρμόζουν το υπάρχον ωράριο.
  • Προχώρησε σε δεύτερη απόφαση (19/1), προτείνοντας στους Συλλόγους Διδασκόντων και συγκεκριμένο σχέδιο πρακτικού όπου προβλέπει ότι για μια σειρά λόγους, τα νηπιαγωγεία συνεχίζουν να εφαρμόζουν το υπάρχον ωράριο. Παρέχει συνδικαλιστική κάλυψη στις/στους συναδέλφους και καλεί σε καθολική κοινή στάση στο ζήτημα αυτό.

Παλεύουμε για:

  • Να αποσυρθεί εδώ και τώρα η Υ.Α. για το ωράριο των Νηπιαγωγείων. Συνδικαλιστική κάλυψη και μέτρα στήριξης των αποφάσεων των Συλλόγων Διδασκόντων και από τη ΔΟΕ. Είναι απαράδεκτη η ολιγωρία του ΔΣ της ΔΟΕ καθώς και η αναφορά στην τελευταία ανακοίνωσή της για τα πρακτικά των Συλλόγων Διδασκόντων.
  • Κατοχύρωση του ωραρίου όλων των Νηπιαγωγών και εξίσωσή του με αυτό όλων των εκπαιδευτικών.
  • Να υπολογίζεται όλος ο χρόνος παραμονής των νηπιαγωγών με τα νήπια ως χρόνος διδακτικός και επειδή υπάρχει καθημερινή εφημερία να υπολογίζονται και τα διαλείμματα ως διδακτικός και συνολικός εργασιακός χρόνος στη βάση της εξίσωσης του ωραρίου των νηπιαγωγών με τους δασκάλους. Επίσης, σε περίπτωση που τα παραπάνω δεν εφαρμόζονται, ο υπερωριακός χρόνος εργασίας να αμείβεται ως υπερωρία και να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος.

 

Με βάση τα παραπάνω, ενημερώνουμε ότι:

  1. το Δ.Σ. της ΔΟΕ έχει κηρύξει τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας. Για τις/τους συναδέλφους που εργάζονται στα νηπιαγωγεία το πρωί, περιλαμβάνει τις τρεις τελευταίες ώρες. Για τις/τους συναδέλφους που εργάζονται στο ολοήμερο, σημαίνει από τις 13.00 έως τη λήξη του ωραρίου.
  2. Για την διευκόλυνση των συναδέλφων που εργάζονται στο ολοήμερο, κηρύσσουμε μία ώρα επιπλέον στάση εργασίας (από τις 12.00 έως τις 13.00) ώστε όποια-ος συνάδελφος επιθυμεί να την αξιοποιήσει δεν προσέρχεται για εργασία.
  3. Συμμετέχουμε στην πανελλαδική συνάντηση του Συντονιστικού Νηπιαγωγών, την Κυριακή 24/1, στις 17.30 στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://us02web.zoom.us/j/82012524680?pwd=Qk1ZSXROU1MySGo5VFlPTmdGeEk5dz09

Meeting ID: 820 1252 4680 Passcode: 069137

 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΒΟΣ – ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ!

 

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος