Για τις ανακοινώσεις των παρατάξεων του Συλλόγου μπορείτε να ενημερώνεστε από τους παρακάτω συνδέσμους των κεντρικών τους σελίδων:

Εκπαιδευτικά Περιοδικά:

Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτική Λέσχη

Θέματα Παιδείας

27-01-2021

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Ο ΦΟΒΟΣ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ – Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ 28ΗΣ ΓΕΝΑΡΗ

Τούτες τις μέρες ο άνεμος μας κυνηγάει

Επικαλούμενη τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού, η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά, με απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύει τις συναθροίσεις πάνω από 100 άτομα ΚΑΘ’ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ, και την ίδια στιγμή διευκρινίζει ότι μπορεί πάνω από 100 άτομα να συναθροίζονται σε εμπορικούς χώρους!

Είναι λοιπόν φανερό ότι ο κορονοϊός, έχει μετατραπεί σε εργαλείο περιστολής των συνταγματικών δικαιωμάτων και του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση. Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Για τις ζωές μας, για την υγεία μας, για τις κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες, για τις ελευθερίες και τα δικαιώματά μας, για τη δημόσια εκπαίδευση. Από τη μια πλευρά αντιμετωπίζουμε μια εφιαλτική πανδημία και από την άλλη τον κρατικό αυταρχισμό και την ωμή καταστρατήγηση των δικαιωμάτων και των πολιτικών και κοινωνικών ελευθεριών. Απέναντι σε αυτή την εφιαλτική πραγματικότητα καλούμαστε να δώσουμε έναν διπλό αγώνα. Αγώνα για την υγεία και τις ζωές μας – αγώνα για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Είναι προφανές ότι πίσω από την εμπροσθοφυλακή των αστυνομικών απαγορεύσεων και της κρατικής καταστολής προχωράει, με σταθερό βήμα, η υπονόμευση και η κατάργηση των κοινωνικών και πολιτικών ελευθεριών, η συνήθεια στην παραβίαση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων. Η περίοδος της πανδημίας –εποχή σκληρής δοκιμασίας για την ανθρωπότητα- κρύβει τον κίνδυνο μιας μόνιμης διολίσθησης στο κράτος έκτακτης ανάγκης, στην οριστική υποχώρηση από συλλογικές κατακτήσεις δύο αιώνων, σε μια οικειοθελή και μοιρολατρική παραίτηση του λαού από τα δικαιώματά του. Με δυο λόγια: αυτό που διακυβεύεται σήμερα, τώρα και όχι στο απροσδιόριστο μέλλον, είναι εάν θα υποκύψουμε και θα αποδεχτούμε την κρατική καταστολή και τη μόνιμη πλέον κατάργηση δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αίμα ή εάν θα υψώσουμε νέο πύργο ατίθασο απέναντί τους.

 

Το ψεύδος της «εισήγησης των ειδικών» για την απαγόρευση της πορείας

 

Στα ΜΜΕ έγινε επίκληση εισήγησης της περίφημης επιτροπής λοιμωξιολόγων, ενώ, την ίδια στιγμή, μέλη της επιτροπής αμφισβητούν ότι έχουν χορηγήσει τέτοια εισήγηση. Πράγματι, όποιος διαβάσει προσεκτικά το ΦΕΚ B 242 – 25.01.2021, στο οποίο δημοσιεύθηκε η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για τον περιορισμό των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, θα διαπιστώσει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Η συγκεκριμένη επιτροπή, δεν είναι η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, που όλοι γνωρίζουμε και φέρει επισήμως το όνομα «Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας». Υπενθυμίζεται ότι σε αυτήν συμμετέχουν επιστήμονες γιατροί επιφορτισμένοι να συμβάλουν στην καταπολέμηση του κορωνοϊού με το επιστημονικό τους κύρος – ο βαθμός στον οποίο τίμησαν αυτή την αποστολή είναι μια άλλη συζήτηση. Η «Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19», όμως, δεν είναι μια επιστημονική επιτροπή, αλλά κατά κύριο λόγο υπηρεσιακή. Αποτελείται από 11 μέλη, 9 εκ των οποίων είναι Γενικοί Γραμματείς υπουργείων και επικεφαλής οργανισμών και φορέων. Μόνο δύο μέλη της είναι γιατροί, ενώ έχει αρμοδιότητα να εισηγείται αποφάσεις, την ώρα που οι λοιμωξιολόγοι μόνον γνωμοδοτούν. Επομένως, πρόκειται ξεκάθαρα για μια πολιτική απόφαση που εργαλειοποιεί την πανδημία, ως ευκαιρία για να απαγορεύσει το δικαίωμα στη διαδήλωση.

 

Διαδηλώνουμε τηρώντας αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας

Δεν αδιαφορούμε για τα μέτρα αποστασιοποίησης κατά τη διοργάνωσή των κινητοποιήσεων. Το ακριβώς αντίθετο. Τηρούμε αυτά τα μέτρα -σε αντίθεση με το πατείς με πατώ σε των μέσων μαζικής μεταφοράς και των μαζικών εργασιακών χώρων. Η αποδοχή της απαγόρευσης των διαδηλώσεων είναι αδιανόητη όταν από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας ασκεί ταξικά μεροληπτικές πολιτικές για το κεφάλαιο και μέτρα «έκτακτης ανάγκης» ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, τα μορφωτικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, χρειάζεται σήμερα να αγωνιστούμε με κεντρικά αιτήματα «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», χρειάζεται να οργανώνουμε συγκεντρώσεις με μαζικότητα (και αυστηρή τήρηση των μέτρων ασφάλειας).

Για όλους αυτούς τους λόγους, χαιρετίζουμε την ομόφωνη απόφαση της ΔΟΕ για συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 28ης Γενάρη καθώς και την ομόφωνη απόφαση της ΔΟΕ για απεργία – αποχή από την Υ.Α. για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Πρόκειται για ιστορικές αποφάσεις που δημιουργούν τις προϋποθέσεις, ο κλάδος να σταθεί, με ενότητα, αγώνα, αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα, όρθιος απέναντι στον κυνισμό, τον αυταρχισμό, τις αντιεκπαιδευτικές, αντιδημοκρατικές και αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης. Δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μαζικό αγώνα που θα οδηγήσει στη νίκη. Σημαντικό, καταλυτικό ρόλο, θεωρούμε ότι είχε και έχει τόσο γι’ αυτή την εξέλιξη όσο και για το διακύβευμα της μάχης που έχουμε μπροστά μας, η ενωτική, αγωνιστική στάση και συνεννόηση σε επίπεδο βάσης αλλά και συντονισμού των Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ (όπως για παράδειγμα, η πρωτοβουλία και το κείμενο των 77 Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ για απεργία – αποχή από την αξιολόγηση).

Καλούμε κάθε συνάδελφο και κάθε συναδέλφισσα:

  • να συνταχθούν πίσω από αυτές τις αποφάσεις, να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη.
  • να πάρουν μέρος στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 28ης Γενάρη, στις 13.00, στα Προπύλαια, στο πανό του Συλλόγου

Υπενθυμίζουμε ότι η ΔΟΕ έχει κηρύξει τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας και ο Σύλλογός μας προσθέτει μία ώρα ακόμη στάση εργασίας για όποιον-α θέλει να την αξιοποιήσει.

 

 

Comments are closed.