Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Όλοι στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 4/2, 13.00 στα Προπύλαια

Με την ψήφιση του νόμου 4692/2020 και την έκδοση της σχετικής Υ.Α. ανοίγει μια μεγάλη περίοδος σκληρής αναμέτρησης. Το εκπαιδευτικό τοπίο που θα επιχειρήσει να διαμορφώσει η κυβέρνηση με την εφαρμογή του νόμου σπαράσσεται από οξύτατες αντιθέσεις ακριβώς γιατί θίγονται τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και ευνοούνται τα ταξικά συμφέροντα των σχολαρχών, των ιδιοκτητών ιδιωτικών εκπαιδευτικών ομίλων, φροντιστηρίων, καθώς και μιας εκπαιδευτικής, κοινωνικής και μαθητικής ελίτ. Είναι η ίδια ακριβώς περίοδος που προωθείται η Τράπεζα Θεμάτων και οι νέοι εξεταστικοί φραγμοί στο Λύκειο, η δραματική μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ, η Πανεπιστημιακή Αστυνομία και το σχέδιο διαγραφής δεκάδων χιλιάδων φοιτητών μέσω του περίφημου ν+2. Είναι η ίδια ακριβώς περίοδος, που η κυβέρνηση, με τη συνολική πολιτική της στο θέμα της πανδημίας, οδήγησε στη μεγαλύτερη αναστολή λειτουργίας σχολείων που γνώρισε μεταπολεμικά η χώρα. Βασικός στόχος που υπηρετούν όλα τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης είναι η δραστική απομαζικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης, η έξωση ενός μεγάλου μέρους του μαθητικού και φοιτητικού πληθυσμού από τα σχολεία και τις σχολές. Αυτόν τον στόχο υπηρετούν όλα τα νομοσχέδια που θα βγάλει από το συρτάρι της η κυβέρνηση τις αμέσως επόμενες εβδομάδες: Αυτονομία σχολικών μονάδων, αξιολόγηση εκπαιδευτικών και νέο σύστημα επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, νόμος – πλαίσιο για τα ΑΕΙ, ειδική αγωγή και εκπαίδευση, νέα κριτήρια επιλογής στελεχών.

Η αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση είναι ένας κρίσιμος κρίκος σε αυτή την αντιπαράθεση, καθώς απαιτείται η συμμόρφωση-πειθάρχηση των εκπαιδευτικών για να υπηρετήσουν τον παραπάνω στόχο, για να εξασφαλιστεί η προώθηση του φθηνού, πειθαρχημένου σχολείου των ταξικών φραγμών και του εξεταστικού μινώταυρου, του αποκλεισμού μεγάλου μέρους του μαθητικού πληθυσμού από το δημόσιο αγαθό της μόρφωσης.

Με όπλο τις συλλογικές αποφάσεις, όπως την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ για  απεργία – αποχή από την αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση, με δεδομένη και την έκδοση σχετικού ΦΕΚ για την υλοποίησή της από τη φετινή σχολική χρονιά, με έναρξη τον Φεβρουάριο, προχωράμε άμεσα σε οργάνωση του αγώνα μας για να μπλοκάρουμε τις αξιολογικές διαδικασίες. Το Δ.Σ. του Συλλόγου, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προσδιορίσει τα συγκεκριμένα βήματα που θα ακολουθήσουμε και τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε.

Συμμετέχουμε στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο  όλων των φορέων της εκπαίδευσης, την Πέμπτη 28/1, 13.00 στα Προπύλαια. Οι συνάδελφοι που θα συμμετάσχετε στο συλλαλητήριο να απευθυνθείτε στο Δ.Σ. για να σας χορηγηθούν βεβαιώσεις κυκλοφορίας.


(Η ΔΟΕ έχει αποφασίσει τρίωρη στάση εργασίας. Αποφασίζουμε επιπλέον μία ώρα διευκολυντική στάση εργασίας για τη συμμετοχή στη συγκέντρωση

την οποία μπορούν να αξιοποιήσουν οι συνάδελφοι αν το επιθυμούν)

 

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος