Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Δεν είμαστε αναλώσιμοι! ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ-ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ:

 • ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ – ΕΕΠ & ΕΒΠ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (Αν. Τσόχα 15-17) ΣΤΙΣ 2μ.μ.
 • ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (Σ.Ε.Α.ΑΝ.) ΣΤΙΣ 10 π.μ. ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 • ΤΩΝ ΥΓΕΙΝΟΜΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ (ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ) ΣΤΙΣ 10 π.μ. ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
 • ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΤΡΙΩΡΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (8:00 -11:00) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ (την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι συνάδελφοι συνδυαστικά με την τρίωρη 11:00 – 14:00 που έχει κηρύξει η ΔΟΕ)
 • ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΝΕΑ ΤΡΙΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (8:00 -11:00) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17/2
 • ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

 

Κρατική αναλγησία! Η κυβέρνηση παίζει με την υγεία και την ασφάλεια παιδιών και εργαζομένων στα ειδικά σχολεία!!

 

Όλο το προηγούμενο διάστημα, ο Σύλλογός μας, με μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης και αγωνιστικών δράσεων διεκδίκησε και διεκδικεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων μας. Με ανακοινώσεις, με πανό σε όλα τα σχολεία, με αγωνιστικές δράσεις ενημέρωσης των γονέων μαζί με τις Ενώσεις Γονέων του 7ου Δ/τος Αθηνών και Ζωγράφου, με συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, με συμμετοχή στα κεντρικά συλλαλητήρια, με παραστάσεις διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Από την αρχή ξεκαθαρίσαμε ότι τα μέτρα που διεκδικούμε για τα σχολεία έχουν ως απαραίτητη προϋπόθεση τη θωράκιση της δημόσιας υγείας, την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των υγειονομικών και την αλλαγή του επιδημιολογικού μοντέλου που ακολουθεί η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή δραματική εξέλιξη της πανδημίας που οδήγησε σε νέα αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνική ανάπτυξη, την ψυχοσυναισθηματική κατάσταση και τη μορφωτική εξέλιξη των μαθητών μας. Αφήνοντας ανοχύρωτη τη δημόσια υγεία και τη δημόσια παιδεία, ακολουθεί την καταστροφική τακτική του ακορντεόν (άνοιξε-κλείσε) ως μόνη – επί της ουσίας – στρατηγική απέναντι στην πανδημία. Την ίδια στιγμή, αφήνει ανοιχτά τα ειδικά σχολεία, παρά το γεγονός ότι οι συνάδελφοι που υπηρετούν σε αυτά είναι πολύ πιο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να νοσήσουν! Επιτέλους! Με την υγεία και τη ζωή μας δεν μπορεί να παίζει κανείς!

Στην τελευταία παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήσαμε, την Παρασκευή 12/2 στη Διεύθυνση Π.Ε. Α΄ Αθήνας, μαζί με τους συναδέλφους του 9ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. της ΔΟΕ, απαιτήσαμε την αναστολή λειτουργίας του σχολείου (αφού υπάρχει κρούσμα μαθητή και το 1/3 των μαθητών και των εκπαιδευτικών βρίσκονται σε καραντίνα!), την επίσκεψη κλιμακίου του ΕΟΔΔΥ στη σχολική μονάδα για τη διενέργεια τεστ στο εκπαιδευτικό προσωπικό και τα παιδιά (με εξουσιοδότηση των γονιών) και αναμένουμε την άμεση απάντηση του Διευθυντή Εκπαίδευσης και των αρμόδιων φορέων. Επιπλέον, διατρανώσαμε για μία ακόμα φορά την κάθετη διαφωνία μας στα πρωτοφανή πρωτόκολλα του ΕΟΔΔΥ που αφήνουν εκτεθειμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

 

Με διαγγέλματα και κυβερνητική απραξία δε γίνεται ειδική αγωγή και εκπαίδευση!

Είναι απολύτως δίκαιη η οργή των συναδέλφων που εργάζονται στα Ειδικά σχολεία για την εγκατάλειψη και την κυβερνητική αδιαφορία. Τα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η πιο ευαίσθητη δομή της εκπαίδευσης, με παιδιά που χρήζουν πολλαπλής φροντίδας, παραμένουν ανοιχτά, ακόμα και στις κόκκινες περιοχές, χωρίς να υλοποιείται κανένα από τα μέτρα προστασίας που από την αρχή της πανδημίας απαιτούν εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στο χώρο της ειδικής εκπαίδευσης και γονεϊκό κίνημα.

Το Υπουργείο παίζει στα ζάρια την υγεία εργαζομένων και των μαθητών.

Η εξοργιστική αδιαφορία του Υπουργείου Παιδείας έχει αφήσει, παιδιά και εκπαιδευτικούς, ανοχύρωτους, χωρίς προστασία,  στο έλεος της εξέλιξης της πανδημίας! Οι δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας ότι «οι εκπαιδευτικοί διατρέχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο από τους άλλους επαγγελματίες» μας εξοργίζουν. Όλοι όσοι δουλεύουν στα ειδικά σχολεία, όλο το προσωπικό, παιδαγωγικό, επιστημονικό, βοηθητικό και καθαριότητας, στηρίζουν όλο αυτό το διάστημα τα παιδιά με αναπηρία, ακούραστα, με πλήρη συνείδηση του ρόλου τους.

Το προσωπικό των Ειδικών Σχολείων είναι αυτό που έχει κρατήσει όρθια τα Ειδικά Σχολεία όλο αυτό το διάστημα!

Οι μαθητές/τριες που φοιτούν στην Ειδική Αγωγή έχουν ανάγκη το υποστηρικτικό πλαίσιο των ειδικών σχολείων, κάθε ώρα ή μέρα χαμένη μετρά πολλαπλάσια αρνητικά στα παιδιά με αναπηρία, τα πισωγυρίζει, και δύσκολα επανακτούν αυτά που έχουν  κατακτήσει.  Γι’ αυτό, για έναν ολόκληρο χρόνο, από την εμφάνιση της πανδημίας, διεκδικούμε τους ασφαλείς όρους λειτουργίας των σχολείων μαζί με τους γονείς των ειδικών σχολείων, για να μείνουν ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΛΛΑ ΑΣΦΑΛΗ για όλους.

Παρά τις αντιξοότητες, χωρίς καμία απολύτως στήριξη από την κυβέρνηση, συνεχίζουμε το επιστημονικό και παιδαγωγικό έργο, με φόβο την υγεία και την ασφάλεια όλων μας, τόσο των παιδιών όσο και τη δική μας.

 

Τώρα πια έφτασε ο κόμπος στο χτένι! Δεν πάει άλλο!

Επιτέλους, η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, να αφήσει τα βδομαδιάτικα διαγγέλματα ρύθμισης της αγοράς και να ικανοποιήσει τα δίκαια και επιστημονικά αιτήματά μας για να μπορέσουμε, με ασφαλείς όρους να προσφέρουμε το επιστημονικό μας έργο.

Τα 30 εκατομμύρια για την αστυνομία και την καταστολή τα βρήκε, τα 70 δις για την στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών καμαρώνει ότι τα έχει προβλέψει, ΕΔΩ και ΤΩΡΑ να καλύψει τις ανάγκες των ειδικών σχολείων, την ασφάλεια και τη ζωή των μαθητών με αναπηρία, και των εργαζομένων.

 

Εάν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να κρατήσει ανοιχτά τα Ειδικά Σχολεία θα είχε ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας για:

 • Να προταχθούν οι εκπαιδευτικοί στους μαζικούς εμβολιασμούς, με προτεραιότητα τους εργαζόμενους στα ειδικά σχολεία!
 • Να διενεργούνται μαζικά, περιοδικά τεστ ώστε να ελέγχεται η διασπορά. Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος να γίνονται οι αναγκαίες ιχνηλατήσεις, με κλιμάκια του ΕΟΔΔΥ που θα επισκέπτονται άμεσα τα σχολεία αλλά και φροντίδα των πασχόντων.
 • Να έχουν όλα τα σχολεία σχολικό Νοσηλευτή!
 • Να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό για να μειωθούν οι μαθητές ανά ομάδα, να αξιοποιηθούν τα κλειστά σχολεία, κάθε υποδομή για να μην συγχρωτίζονται μαθητές και εργαζόμενοι.
 • Να προσληφθεί επιπλέον, προσωπικό καθαριότητας για να καλύπτονται τα υγειονομικά πρωτοκόλλα.
 • Να παρθούν μέτρα τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων στη μεταφορά των μαθητών. Να αυξηθούν τα δρομολόγια ώστε να μειωθεί ο κίνδυνο.
 • Το υπ. παιδείας οφείλει να πάρει μέτρα για αν υποστηρίξει πολυεπίπεδα τις ανάγκες των μαθητών με αναπηρία/ ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σε ασφαλή και ανοιχτά σχολεία.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε! Κανένα σχέδιο και προγραμματισμός δεν υπήρξε! Δεκάδες τμήματα και Ειδικά Σχολεία κλείνουν επειδή η κυβέρνηση εμμένει στην αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική και για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΣΧΟΛΕΙΑ

 

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ!

 

Καλούμε τους συναδέλφους στα Ειδικά Σχολεία να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις των σωματείων και να συντονίσουν τον αγώνα τους με τα εκπαιδευτικά και τα υγειονομικά σωματεία για ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

 

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος