Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Δημιουργία τμημάτων νηπιαγωγείου στο σχολικό συγκρότημα του Λαϊκού (8ου-106ου Δημ. Σχ. Αθηνών, του 9ου Ειδικού Σχολείου Αθηνών και των 12ου, 101ου και 132ου Νηπιαγωγείων Αθηνών)

Η πρόσφατη επίσκεψη μηχανικών του Δήμου  Αθηναίων στο σχολικό συγκρότημα του Λαϊκού με επίδικο την παραχώρηση δύο αιθουσών  ώστε να στεγαστούν δύο νέα τμήματα νηπιαγωγείων που πρόκειται  να ιδρυθούν στα πλαίσια της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής αγωγής και εκπαίδευσης ξαναφέρνει στην επικαιρότητα τα σημαντικά προβλήματα  που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος Δήμος στη στέγαση των νηπίων και προνηπίων. Με αφορμή την επίσκεψη του συγκεκριμένου κλιμακίου του Δήμου Αθηναίων, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε προς κάθε αρμόδιο φορέα, ότι οι σχέσεις των σχολικών μονάδων με τους Δήμους και τις υπηρεσίες τους είναι σχέσεις συνεργασίας, συνακόλουθα, η συμπεριφορά των σχετικών κλιμακίων ή των εκπροσώπων των Δήμων οφείλει να είναι η ανάλογη. Συμπεριφορές αυταρχικές και πρακτικές ετσιθελικές και αυθαίρετες είναι σε κάθε περίπτωση καταδικαστέες και δεν έχουν θέση στο χώρο της παιδείας. Σε κάθε περίπτωση, δεν ξεχνάμε ότι το σχολικό έτος 2020-21 ο Δήμος Αθηναίων είναι ένας από τους 5  Δήμους όλης της χώρας στους οποίους δεν εφαρμόζεται ακόμα η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση.

Λαμβάνοντας υπόψη το πάγιο αίτημα του Συλλόγου μας για άμεση εφαρμογή σε όλους τους Δήμους της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, το Δ.Σ. εκτιμά ότι:

 

  1. Οι αντιεκπαιδευτικές πολιτικές λιτότητας και περικοπών αλλά και η συνολική πολιτική υποβάθμισης του δημόσιου νηπιαγωγείου που ακολούθησαν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις και  οι Δημοτικές αρχές οδήγησαν στη κατάσταση  την οποία βρίσκεται σήμερα η προσχολική αγωγή και εκπαίδευση  στον Δήμο Αθηναίων και στο γεγονός ότι αναζητούνται και απαιτούνται αίθουσες που είναι χρήσιμες και απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων (η αίθουσα του 8ου Δ.Σχ. Αθηνών χρησιμοποιείται ως αίθουσα εικαστικών και έχει διαμορφωθεί με πολύ μεράκι από τις συναδέλφους που υπηρέτησαν τα τελευταία χρόνια σε αυτήν και η αίθουσα του 106ου Δ.Σχ. ως αίθουσα σίτισης) για να στεγαστούν τα προνήπια που είναι σήμερα εκτός νηπιαγωγείου, άλλα σε παιδικούς σταθμούς και άλλα στο σπίτι τους, τη στιγμή που στη συντριπτική πλειοψηφία πλέον των Δήμων όλης της χώρας τα προνήπια φοιτούν στα δημόσια νηπιαγωγεία.

 

  1. Για τις συγκεκριμένες αίθουσες έχουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Η αίθουσα του 8ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών λειτουργούσε πριν χρόνια ως αίθουσα νηπιαγωγείου. Είναι ισόγεια, ευρύχωρη, φωτεινή, με δική της εσωτερική τουαλέτα, νιπτήρα και δική της είσοδο. Απαραίτητος όρος είναι να διασφαλιστεί ο προαυλισμός των νηπίων σε ξεχωριστό χώρο και διαφορετικό χρόνο από τα δημοτικά σχολεία και το ειδικό σχολείο του συγκροτήματος.

Η αίθουσα του 106ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών είναι ημιυπόγεια, έχει ξεχωριστή είσοδο/έξοδο από την οδό Φαραντάτων, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι ο φωτισμός και ο εξαερισμός της δεν είναι επαρκής ούτε ότι τα νήπια θα πρέπει να ανεβαίνουν μία σκάλα για να προαυλιστούν και θα χρειαστεί να διαμορφωθούν τουαλέτες του νηπιαγωγείου στον ίδιο χώρο με τις τουαλέτες του 106ου Δημ. Σχ. Αθηνών. Επομένως, εκφράζουμε επιφυλάξεις για τη χρησιμοποίησή της ως αίθουσα νηπιαγωγείου.

 

Τέλος να επισημάνουμε για μία ακόμη φορά ότι μένουμε ανυποχώρητοι στον αγώνα μας για

15 μαθητές στο τμήμα, τόσο στα συγκεκριμένα όσο και στο σύνολο των τμημάτων νηπιαγωγείων και δημοτικών, για την βελτίωση των κτιριακών υποδομών των νηπιαγωγείων που ήδη λειτουργούν καθώς και  για την άμεση υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής τόσο στον Δήμο Ζωγράφου όσο και στον Δήμο Αθηναίων. Και αυτός ο αγώνας θα συνεχιστεί με κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις, παραστάσεις, δημοσιεύσεις, με ότι τέλος πάντων χρειαστεί μέχρι  να πετύχουμε το αυτονόητο:

 

όλα τα προνήπια και τα νήπια του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Ζωγράφου να βρίσκονται, με τις καλύτερες συνθήκες, στο δημόσιο νηπιαγωγείο

 

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος