Α΄ Σύλλογος Αθηνών: ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΚΕΣΥ ΣΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ COVID-19

Τα ΚΕΣΥ (Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης) ως δομές της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ούτε για μία ημέρα τη φετινή σχολική χρονιά, συνεχίζοντας, παρά τις δυσμενείς συνθήκες, να εξυπηρετούν καθημερινά μαθητές με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Κάθε επίσκεψη στο χώρο διαρκεί 1-2 ώρες κατά τη διάρκεια της οποίας μεγάλος αριθμός μαθητών δεν φέρει μάσκα ή άλλο προστατευτικό προσώπου και με δυσκολία τηρεί τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Επιπλέον, η στενότητα χώρου και οι ελάχιστες αεριζόμενες αίθουσες των περισσότερων ΚΕΣΥ αλλά και το γεγονός ότι στα ΚΕΣΥ προσέρχεται καθημερινά μεγάλος αριθμός  διαφορετικών ατόμων από διαφορετικές περιοχές, αυξάνουν τον κίνδυνο διασποράς του ιού, παρά τις προσπάθειες του προσωπικού που εργάζεται σε αυτά (εκπαιδευτικό, ειδικό εκπαιδευτικό και καθαριότητας). Θεωρούμε αυτονόητο ότι για την προστασία τόσο του προσωπικού που εργάζεται στα ΚΕΣΥ όσο και των μαθητών και των οικογενειών που προσέρχονται σε αυτά (πολλά από τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας) καθώς και για τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας τους είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός του προσωπικού τους.

Αντ’ αυτού όμως, το προσωπικό των ΚΕΣΥ όχι μόνο δεν περιλήφθηκε στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό μαζί με το προσωπικό των ειδικών σχολείων αλλά σύμφωνα με το υπ. αριθμ. 34522/Ε3/26-03-2021 έγγραφο του ΥΠΑΙΘ δεν εντάσσεται ούτε στο τρέχον πρόγραμμα εμβολιασμού με αδιάθετες δόσεις εμβολίων μαζί με όλους τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς.

Υπενθυμίζουμε -για άλλη μια φορά- ότι τα ΚΕΣΥ αποτελούν εκπαιδευτική και όχι διοικητική δομή, και μάλιστα μια δομή που εξυπηρετεί καθημερινά άτομα με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Ζητάμε από το ΥΠΑΙΘ να εντάξει ΑΜΕΣΑ το προσωπικό των ΚΕΣΥ στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά την τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο.

Ζητάμε από τη ΔΟΕ να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς το ΥΠΑΙΘ ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των ΚΕΣΥ κάτω από ασφαλείς συνθήκες για το προσωπικό, τους μαθητές και τις οικογένειές τους.

 

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος