Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο Δήμο Αθηναίων με αξιοπρεπείς συνθήκες – Συγκέντρωση τη Δευτέρα 19/4, στις 16:30, πλ. Κοτζιά, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

 

Η πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίων του Δήμου  Αθηναίων σε σχολικά συγκροτήματα του Συλλόγου μας με επίδικο την παραχώρηση αιθουσών  ώστε να στεγαστούν νέα τμήματα νηπιαγωγείων που πρόκειται  να ιδρυθούν στα πλαίσια της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής αγωγής και εκπαίδευσης ξαναφέρνει στην επικαιρότητα τα σημαντικά προβλήματα  που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος Δήμος στη στέγαση των νηπίων και προνηπίων. Σε κάθε περίπτωση, δεν ξεχνάμε ότι το σχολικό έτος 2020-21 ο Δήμος Αθηναίων είναι ένας από τους 5  Δήμους όλης της χώρας στους οποίους δεν εφαρμόζεται ακόμα η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση.

                                                        

Λαμβάνοντας υπόψη το πάγιο αίτημα του Συλλόγου μας για άμεση εφαρμογή σε όλους τους Δήμους της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, το Δ.Σ. επισημαίνει ότι:

  1. Οι αντιεκπαιδευτικές πολιτικές λιτότητας και περικοπών αλλά και η συνολική πολιτική υποβάθμισης του δημόσιου νηπιαγωγείου που ακολούθησαν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις και  οι Δημοτικές αρχές οδήγησαν στη κατάσταση  την οποία βρίσκεται σήμερα η προσχολική αγωγή και εκπαίδευση  στον Δήμο Αθηναίων και στο γεγονός ότι αναζητούνται και απαιτούνται αίθουσες που είναι χρήσιμες και απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων για να στεγαστούν τα προνήπια που είναι σήμερα εκτός νηπιαγωγείου, άλλα σε παιδικούς σταθμούς και άλλα στο σπίτι τους, τη στιγμή που στη συντριπτική πλειοψηφία πλέον των Δήμων όλης της χώρας τα προνήπια φοιτούν στα δημόσια νηπιαγωγεία.
  2. Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να σεβαστεί τις αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων εάν θέλει να υπάρξει πνεύμα συνεργασίας για το συγκεκριμένο ζήτημα.
  3. Εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια, ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε για την εξεύρεση κατάλληλων χώρων για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων ετών, για την εφαρμογή της απαιτούνται περίπου 100 ακόμη τμήματα νηπιαγωγείων σε όλο το Δήμο. Η μέχρι τώρα στάση του Δήμου, καθώς και το γεγονός της επίσπευσης των εγγραφών και της επισήμανσης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης να ειδοποιηθούν οι γονείς ότι δεν είναι δεδομένο ότι το παιδί τους θα φοιτήσει στο νηπιαγωγείο που το εγγράφουν, σημαίνει ότι για να καλυφθεί η απραξία όλων των προηγούμενων ετών και μάλιστα με τον οικονομικότερο δυνατό τρόπο, η Δημοτική Αρχή και η Διεύθυνση Εκπαίδευσης, προσανατολίζονται σε 25ρια τμήματα που – κατά κανόνα – θα στοιβαχτούν σε όποιους χώρους βρουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, ανεξάρτητα εάν είναι κατάλληλοι ή όχι, ανεξάρτητα εάν είναι χρήσιμοι ή ακόμα και απολύτως απαραίτητοι στα Δημοτικά Σχολεία, καλλιεργώντας έτσι το έδαφος και για την υπονόμευση και υποβάθμιση της δίχρονης αλλά και για έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, ακόμη και σχολείων της δευτεροβάθμιας, γύρω από τη διεκδίκηση χώρων. Δεν πρόκειται να πέσουμε σε αυτή την παγίδα. Αντίπαλός μας είναι η αντιεκπαιδευτική πολιτική και όχι ο συνάδελφος της διπλανής πόρτας ούτε τα παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου.

Τέλος να επισημάνουμε για μία ακόμη φορά ότι μένουμε ανυποχώρητοι στον αγώνα μας για

15 μαθητές στο τμήμα, τόσο στα συγκεκριμένα όσο και στο σύνολο των τμημάτων νηπιαγωγείων και δημοτικών, για την βελτίωση των κτιριακών υποδομών των νηπιαγωγείων που ήδη λειτουργούν καθώς και  για την άμεση υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής τόσο στον Δήμο Ζωγράφου όσο και στον Δήμο Αθηναίων σε κατάλληλους χώρους. Και αυτός ο αγώνας θα συνεχιστεί με κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις, παραστάσεις, δημοσιεύσεις, με ότι τέλος πάντων χρειαστεί μέχρι  να πετύχουμε το αυτονόητο:

όλα τα προνήπια και τα νήπια του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Ζωγράφου να βρίσκονται, με τις καλύτερες συνθήκες, στο δημόσιο νηπιαγωγείο

Με βάση τα παραπάνω, συμμετέχουμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 19/4, στις 16:30, πλ. Κοτζιά, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

 

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος