Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Το δοτό συμβούλιο παρανομεί! Απαιτούμε να επαναληφθεί η διαδικασία οριστικής τοποθέτησης-βελτίωσης θέσης εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής ΠΕ70-71, αφού γίνουν νέες αιτήσεις με βάση τον νέο πίνακα οργανικών κενών.

Προς:

τα μέλη του Συλλόγου, ΔΟΕ, Συλλόγους Εκπ/κών  Π.Ε.,  Διεύθυνση Π.Ε. Α’ Αθήνας, Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου της περιοχής μας

 

Το δοτό συμβούλιο παρανομεί! Απαιτούμε να επαναληφθεί η διαδικασία οριστικής τοποθέτησης-βελτίωσης θέσης εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής ΠΕ70-71, αφού γίνουν νέες αιτήσεις με βάση τον νέο πίνακα οργανικών κενών.

Σε παράνομη ενέργεια προχώρησε το δοτό συμβούλιο της Α’ Αθήνας που πραγματοποίησε τις διαδικασίες οριστικής τοποθέτησης-βελτίωσης θέσης εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής ΠΕ70-71.  Συγκεκριμένα, στις 16-04-2021, το δοτό συμβούλιο ανακοίνωσε τα οργανικά κενά της ειδικής αγωγής και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς που είχαν υποβάλει αίτηση οριστικής τοποθέτησης-βελτίωσης θέσης να υποβάλουν δήλωση προτίμησης. Στην πρόσκληση αυτή ανακοίνωσε ότι τα κενά που αφορούν στα 2α Τμήματα Ένταξης των σχολείων μπορούν να δηλωθούν ως προτίμηση μόνο από τους εκπ/κούς που διορίστηκαν σύμφωνα με το ΦΕΚ.1289/19-08-2020, τ.Γ΄ (Ν.4638/2019, άρθρο 28). Με αυτή τη διευκρίνηση, οι εκπαιδευτικοί έκαναν τις δηλώσεις προτίμησης και στις 23-04-2021 ανακοινώθηκαν οι τοποθετήσεις. Στη συνέχεια, και ύστερα από τις διαμαρτυρίες που προκλήθηκαν, το ΥΠΑΙΘ έστειλε διευκρινιστική όπου ξεκαθάρισε ότι τα κενά που αφορούν στο 2ο τμήμα ένταξης μπορούν να δηλωθούν από όλους τους εκπαιδευτικούς.

Για άλλη μια φορά, το Υπουργείο Παιδείας φέρει την κύρια ευθύνη τόσο για τις διαφορετικές και αντικρουόμενες ερμηνείες των νομοθετικών διατάξεων όσο και για τις καθυστερημένες διευκρινίσεις που έστειλε με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χάος σε πολλές Διευθύνσεις εκπαίδευσης.

Μετά από τη διευκρίνηση αυτή, το δοτό συμβούλιο όφειλε να κοινοποιήσει ξανά τον πίνακα κενών θέσεων (λαμβάνοντας υπόψη τη διευκρίνηση του Υπουργείου Παιδείας) και να κάνει νέα πρόσκληση υποβολής δηλώσεων προτίμησης. Στη συνέχεια, να προχωρήσει με βάση τις νέες δηλώσεις στον νέο πίνακα οριστικών τοποθετήσεων-βελτιώσεων θέσης. Κάθε άλλη ενέργεια θα ήταν απολύτως παράνομη, μια και οι αρχικές δηλώσεις προτίμησης έγιναν πάνω σε λάθος πίνακα κενών.

Αντί για αυτό όμως, το Συμβούλιο απλώς προχώρησε στην ανακοινοποίηση του πίνακα στις 28-04-2021 (μετά τις ενστάσεις) και στην οριστική  ανακοίνωση των μεταθέσεων-οριστικών τοποθετήσεων εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ70/ΠΕ71 Ειδικής Αγωγής της Διεύθυνσης Π.Ε. Α΄ Αθήνας στις 07-05-2021 (μετά και από τις δεύτερες ενστάσεις), χωρίς ποτέ να δώσει τη δυνατότητα οι εκπαιδευτικοί να δηλώσουν, από την αρχή, με βάση το σωστό πίνακα κενών. 

Το δοτό συμβούλιο οφείλει να ακυρώσει τις παράνομες διαδικασίες και να προχωρήσει τώρα σε αυτές που ορίζονται με σαφήνεια από τη νομοθεσία.

Επίσης, στον οριστικό πίνακα, έχουμε εκπαιδευτικούς οι οποίοι, παρόλο που είχαν κάνει ένσταση, εξακολουθούν να αδικούνται, αφού σε σχολεία που επιθυμούσαν τοποθετήθηκαν εκπαιδευτικοί με λιγότερα μόρια.

Για άλλη μια φορά γίνεται φανερό ότι η απουσία των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών από τα συμβούλια και η μετατροπή τους σε απολύτως ανεξέλεγκτα και δοτά όργανα οδηγεί στην παραβίαση κάθε νομιμότητας, στην αυθαιρεσία, στη διαπλοκή, στην επιλεκτική ενημέρωση και στις διευκολύνσεις.

  • Δηλώνουμε ότι θα προστατεύσουμε αταλάντευτα τα δικαιώματα όλων των εκπαιδευτικών απέναντι στις παρανομίες της διοίκησης και του δοτού συμβουλίου.
  • Καλούμε τους άλλους συλλόγους της Α’ Αθήνας να προχωρήσουν σε αντίστοιχες αποφάσεις.
  • Συμμετέχουμε μαζί με τους Συλλόγους της Α’ Αθήνας σε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΠΥΣΠΕ.
  • Το ΔΣ της ΔΟΕ να προχωρήσει σε αντίστοιχη απόφαση-καταγγελία και να παρέμβει.

 

Κάτω τα χέρια από τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των εκπαιδευτικών

Μπλόκο στις αυθαιρεσίες των δοτών συμβουλίων

 

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος