Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Τα σχολεία άνοιξαν, ο αγώνας για ψωμί-υγεία-παιδεία-ελευθερία συνεχίζεται

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Τα σχολεία μας άνοιξαν επιτέλους, μετά από τρεις ολόκληρους μήνες αναστολής λειτουργίας, για τρίτη φορά μέσα σε έναν χρόνο! Οι σχολικές αυλές γέμισαν με παιδικές φωνές και χαμόγελα, οι εκπαιδευτικοί επέστρεψαν επιτέλους στον φυσικό τους χώρο. Όπως πράξαμε το καθήκον μας – και με το παραπάνω – όλο το προηγούμενο διάστημα, στηρίζοντας τους μαθητές μας κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας φρόντισε να επιδεινώσει, έτσι και σήμερα, μέσα και έξω από τις σχολικές τάξεις, θα πράξουμε ότι χρειάζεται για να υπερασπιστούμε τις ανάγκες και το δικαίωμα όλων των παιδιών στην ολόπλευρη μόρφωση, στην καλλιέργεια κριτικής ελεύθερης σκέψης, στη δημιουργία, την άθληση, την τέχνη.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, με πάνω από 11.000 νεκρούς, εμβολιασμούς που δεν προχωρούν γρήγορα, θεραπείες που δεν φέρνουν, προσλήψεις που δεν έγιναν, είδαμε «σοβαρούς» γιατρούς, πανεπιστημιακούς και μη, λοιμωξιολόγους και μη, επιδημιολόγους κ.λπ. να περιφέρονται στα ΜΜΕ προκαλώντας την κοινή λογική, με μόνο στόχο την εξυπηρέτηση συμφερόντων, δικών τους ή των κυβερνώντων. Ζήσαμε πρωτοφανείς συνθήκες, με θλιβερή πρωτιά σε όλη την Ευρώπη σε θανάτους ανά εκατ. πληθυσμού ως τις 15 Απριλίου, και χιλιάδες ακόμη νεκρούς από μη σχετιζόμενα με τον κορονοϊό αίτια, λόγω της μετατροπής των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε νοσοκομεία μίας νόσου αλλά και λόγω των τραγικών συνεπειών των επαναλαμβανόμενων αποτυχημένων lockdowns στην υγεία των ανθρώπων. Η κυβέρνηση και όσοι στηρίζουν και συναινούν με την πολιτική της εφαρμόζουν ακριβώς αυτές τις επιλογές που έπρεπε να αποτραπούν. Προστασία και επιδότηση του ιδιωτικού τομέα υγείας αντί για επίταξη και εθνικοποίησή του. Φτωχοποίηση, απολύσεις και εργασία-λάστιχο για τους εργαζόμενους, νέες φοροαπαλλαγές, ενισχύσεις, δωρεάν χρήμα από τα κρατικά και ευρωπαϊκά ταμεία για τους επιχειρηματίες. Μείωση των δαπανών για την υγεία και την παιδεία, αύξηση για τους πολεμικούς εξοπλισμούς, την αστυνομία, τα έργα βιτρίνας, ένταση του αυταρχισμού και της κρατικής καταστολής.

Νομοσχέδιο εργασιακής εξόντωσης με κατάργηση του οκτάωρου, έμμεση αλλά σαφέστατη κατάργηση της απεργίας, διάλυση των σωματείων και τη μετατροπή τους σε διαδικτυακά λόμπυ που φιλοδοξεί να φέρει το τέλος της εργασίας και του συνδικαλισμού όπως τα γνωρίσαμε ως τώρα. Διώξεις για τους αγωνιστές υγειονομικούς, ακαταδίωκτο για την εξουσία και τις μεικτές επιτροπές «κυβερνητικοειδικών» που αποφάσιζαν όλα τα προηγούμενα (και δεν εξέφραζαν απλώς «γνώμη»).

Γι’ αυτό η κυβέρνηση απέτυχε τραγικά στη διαχείριση της πανδημίας, γι’ αυτό τα πήγε χειρότερα από πολλές άλλες χώρες, γι’ αυτό η κατάσταση παραμένει κρίσιμα επικίνδυνη (παρά τα –για πολλοστή φορά– διαγγέλματα για γρήγορο happy end).

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, μετά τη συντριπτική ήττα της στην πρώτη μάχη της αξιολόγησης, προχωρά στην προώθηση πλευρών της αντιεκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, όπως τα εργαστήρια δεξιοτήτων και η εξαγγελία για το ν/σχέδιο για την ατομική αξιολόγηση.

Θεωρούμε ότι ο αγώνας μας πρέπει να οργανωθεί τόσο σε πανεκπαιδευτικό όσο και σε παλλαϊκό επίπεδο. Σε αυτήν την κατεύθυνση οργανώνουμε/προτείνουμε:

  1. Παράσταση διαμαρτυρίας στον Διευθυντή Εκπαίδευσης μαζί με τους υπόλοιπους Συλλόγους Εκπαιδευτικών ΠΕ για τις παράνομες ενέργειες του δοτού υπηρεσιακού συμβουλίου στις τοποθετήσεις της ειδικής αγωγής και για όλα τα ζητήματα της περιόδου.
  2. Συμμετοχή στο συλλαλητήριο των πρωτοβάθμιων σωματείων ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, την Τρίτη 18/5, 19:00, Προπύλαια.
  3. Κινητοποίηση – ενημέρωση των γονέων, την Τετάρτη 19/5, 13.00, στα 8ο – 12ο Δημοτικά Σχολεία Ζωγράφου.
  4. Οργάνωση δράσεων και κινητοποιήσεων για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής αγωγής και εκπαίδευσης στον Δήμο Ζωγράφου και στον Δήμο Αθηναίων. Κινητοποίηση την Πέμπτη 20/5, 19:00, πλ. Γαρδένιας, ώρα διεξαγωγής του Δημοτικού Συμβουλίου για την άμεση εφαρμογή της δίχρονης με αξιοπρεπείς συνθήκες και λύση του κτιριακού προβλήματος των νηπιαγωγείων.
  5. Οργάνωση γενικής απεργίας και πανεργατικής συγκέντρωσης με ταξικό προσανατολισμό, ευθύνη και κοινή ενιαία συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΑ, των Ομοσπονδιών και των πρωτοβάθμιων σωματείων, για την ανατροπή του ν/σχ για την κατάργηση του 8ωρου.
  6. Άμεση απάντηση με κήρυξη πανεκπαιδευτικής απεργίας σε περίπτωση ανακοίνωσης του ν/σχ για την ατομική αξιολόγηση.
  7. Συμμετοχή σε όλες τις κινητοποιήσεις των αναπληρωτών για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, διορισμό/μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, θεσμοθέτηση οργανικών θέσεων για όλες τις υπάρχουσες ειδικότητες στην πρωτοβάθμια. Κήρυξη διευκολυντικής στάσης εργασίας από 1 έως 3 ώρες και συμμετοχή στην κινητοποίηση στις 21/5, 13:00, στο ΥΠΑΙΘ.

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ – ΜΟΡΦΩΣΗ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΤΗ

 

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος