Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Άμεση εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης με αξιοπρεπείς συνθήκες Τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και των Δήμων Αθηναίων και Ζωγράφου

Έχουν περάσει πάνω από 3 χρόνια από την ψήφιση του ν. 4521/2018, όπου στο άρθρο 33 όριζε ότι από το σχολικό έτος 2020 – 2021 η δίχρονη προσχολική Αγωγή & Εκπαίδευση πρέπει να είναι υποχρεωτική σε όλη τη χώρα, μια διάταξη που δεν μας την χάρισε κανείς, αποτελεί κατάκτηση των αγώνων μας. Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι παρά την σπουδαιότητα της νομοθετικής ρύθμισης, δεν υπήρξε η πραγματική βούληση των κυβερνήσεων για την εφαρμογή της, αφού όλη η διαδικασία δεν χρηματοδοτήθηκε με τα αναγκαία κονδύλια, ούτε συνοδεύτηκε από τις απαραίτητες δεσμευτικές ρήτρες που θα καθιστούσαν δυνατή την εφαρμογή της. Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες από την πλευρά της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης, που «πέταξαν» την υπόθεση της δίχρονης προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης στους Δήμους, χωρίς μάλιστα, να ορίσουν τις προδιαγραφές, τις υποδομές, τους όρους και τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για τα παιδιά της νηπιακής ηλικίας.

Τρία χρόνια μετά ο Δήμος Αθηναίων και ο Δήμος Ζωγράφου είναι 2 από τους 5 Δήμους της χώρας που δεν έχει εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική Αγωγή & Εκπαίδευση.

Ο Σύλλογός μας όλα τα τελευταία χρόνια έχει προσπαθήσει  με όλες του τις δυνάμεις, για την εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης με αξιοπρεπείς συνθήκες, αλλά και για τη ριζική αλλαγή της απαράδεκτης εικόνας των νηπιαγωγείων του Δήμου Ζωγράφου.

Σε αυτά τα πλαίσια διατυπώσαμε τις απόψεις και τις προτάσεις μας, καταθέσαμε υπομνήματα, ενημερώσαμε τις τοπικές κοινότητες, πραγματοποιήσαμε συναντήσεις και συνελεύσεις, παραστάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια, κινητοποιήσεις. Υποδείξαμε συγκεκριμένους χώρους στους οποίους μπορούν και πρέπει να τοποθετηθούν αίθουσες βαρέως τύπου και να χτιστούν σύγχρονα κτίρια. Για παράδειγμα, για τον Δήμο Αθηναίων, εκκρεμεί ακόμα η απάντηση της Δημοτικής Αρχής στο ερώτημά μας, για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των προσφυγικών κατοικιών δίπλα στο 12ο Δ.Σχ. Αθηνών (Κοργιαλένειο) που γκρεμίστηκαν και αφέθηκαν να μετατραπούν σε γκαράζ αντί να χρησιμοποιηθούν για να κτισθεί νηπιαγωγείο.

 

Και στους δύο Δήμους, με ευθύνη τόσο των προηγούμενων, όσο και των σημερινών δημοτικών αρχών, κανένα ολοκληρωμένο βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα δεν υλοποιήθηκε τρία χρόνια τώρα, με αποτέλεσμα, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να σπεύδουν οι δημοτικές αρχές να βρουν αίθουσες, όπου να ‘ναι και ότι να ‘ναι. Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση σχεδιάζεται να εφαρμοστεί, στο δικό μας τμήμα του 7ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων, με μόλις δύο (2) αίθουσες προκάτ ελαφρού τύπου, όταν μόλις πριν έναν χρόνο εκτιμούσαμε ότι απαιτούνται 10 αίθουσες. Αντίστοιχα, στον Δήμο Ζωγράφου σχεδιάζεται να εφαρμοστεί με 12 επιπλέον αίθουσες, όταν εκτιμούσαμε ότι απαιτούνται 18 αίθουσες για τη δίχρονη και 10 για να αλλάξει ριζικά η κατάσταση στα υπάρχοντα νηπιαγωγεία. Και όλα αυτά ενώ οι εκπρόθεσμες εγγραφές συνεχίζονται ακόμη. Στο Δήμο Ζωγράφου, από περίπου 650 νήπια και προνήπια που έχουν μέχρι στιγμής εγγραφεί, εκτιμούμε ότι ο αριθμός θα προσεγγίσει τις 700 εγγραφές.

 

Επιπλέον: οι προκάτ αίθουσες που θα τοποθετηθούν και στους δύο Δήμους είναι ελαφρού τύπου, παρά τις παλαιότερες δεσμεύσεις του Δήμου Ζωγράφου ότι θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά αίθουσες βαρέος τύπου. Οι τεχνικές προδιαγραφές της ΚΤΥΠ για τις αίθουσες ελαφρού τύπου είναι αποκαλυπτικές: πρόκειται για μεταλλικές κατασκευές 36 τ.μ. συν 6 τ.μ. WC. Σε αυτές τις μεταλλικές κατασκευές των μόλις 36 τ.μ. προορίζεται να στοιβαχτούν 25ρια τμήματα, ενώ προβλέπεται να εφοδιαστούν με δύο (2!!) air condition για να αντιμετωπιστούν, προφανώς, οι ακραίες θερμοκρασίες το χειμώνα και το καλοκαίρι.

 

Στις τελευταίες προτάσεις του Δήμου Αθηναίων για δημιουργία νέων αιθουσών νηπιαγωγείων σε διάφορους χώρους, ο Σύλλογός μας πραγματοποίησε άμεσα:

  • Κινητοποίηση στην πλ. Κοραή έξω από το Δημαρχείο με τους όμορους Συλλόγους και την Ένωση Γονέων.
  • Παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και της ΔΕΠ του 7ου Διαμερίσματος

 

 

Από τον Μάρτιο του 2018  μέχρι και σήμερα, το ΔΣ του Συλλόγου μας επισκέφτηκε 10 φορές τον Δήμο Ζωγράφου για το θέμα των νηπιαγωγείων.

Για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Να κατασκευαστούν ή να επισκευαστούν οι κατάλληλοι χώροι για να πάνε τα παιδιά στο δημόσιο σχολείο με ασφάλεια. Επίσης, για να λυθεί το κτιριακό πρόβλημα των νηπιαγωγείων Ζωγράφου  που  παραμένει ιδιαίτερα οξυμένο καθώς έχουμε κατά κύριο λόγο μισθωμένους και ακατάλληλους χώρους. Ενώ παράλληλα πολλές ήταν οι κινητοποιήσεις, οι συναντήσεις με τις συναδέλφους νηπιαγωγούς, τα έγγραφα και τα υπομνήματα.

Αυτό καταδεικνύει το γεγονός, ότι η λειτουργία της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, με αξιοπρεπείς συνθήκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς , αποτελεί για μας θέμα που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο στην ατζέντα των διεκδικήσεών μας.

 

Οι  αντιεκπαιδευτικές πολιτικές λιτότητας και περικοπών αλλά και η συνολική πολιτική υποβάθμισης  του δημόσιου νηπιαγωγείου οδήγησαν στη δραματική κατάσταση  την οποία βρίσκεται εδώ και δεκαετίες η προσχολική αγωγή και εκπαίδευση.

Οι πολιτικές ευθύνες όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων αλλά και των Δημοτικών αρχών είναι μεγάλες. Αντιμετωπίστηκε το δημόσιο νηπιαγωγείο ως ο φτωχός συγγενής της εκπαίδευσης και τα αποτελέσματα είναι αυτά που βιώνουμε σήμερα όλοι μας: νηπιαγωγοί, γονείς παιδιά.

 

Στις τελευταίες προτάσεις του Δήμου Ζωγράφου για δημιουργία νέων αιθουσών νηπιαγωγείων σε διάφορους χώρους, ο Σύλλογός μας πραγματοποίησε άμεσα:

  • Κινητοποίηση στην πλ. Γαρδένια και στην συνέχεια έξω από το Δημαρχείο με την επιτροπή γονέων.
  • Παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
  • Συνάντηση του ΔΣ του συλλόγου με τον Δήμαρχο Ζωγράφου.

 

Οι προτάσεις του Δήμου Ζωγράφου

Για τη νέα σχολική χρονιά και προκειμένου να λειτουργήσει η δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στον Δήμο Ζωγράφου, η Δημοτική αρχή προτείνει τα εξής:

  • Δημιουργία 3 αιθουσών μέσα στο 5ο Γυμνάσιο Ζωγράφου (Υπάρχουν ήδη οι προκάτ αίθουσες )
  • Δημιουργία 1 αίθουσας στο 3ο Δημοτικό σχολείο Ζωγράφου.
  • Δημιουργία 1 αίθουσας στα λυόμενα που βρίσκονται στο 12ο Δημοτικό σχολείο Ζωγράφου
  • Δημιουργία 4 αιθουσών σε υπαίθριο πάρκινγκ του Δήμου που βρίσκεται επί της οδού Δημοκρατίας και Μαικήνα, στο οποίο θα τοποθετηθούν προκάτ ελαφρού τύπου (της ΚΤΥΠ)

Παράλληλα ενημερωθήκαμε ότι οι συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο προχωράνε, με στόχο τα αμέσως επόμενα χρόνια (όχι την ερχόμενη σχολική χρονιά)  να δημιουργηθούν 10  αίθουσες προκάτ βαρέως τύπου  με χρήματα από το πρόγραμμα επενδύσεων του Υπ. Παιδείας. Σε ερώτημα που απευθύναμε με επιμονή, απάντησαν ότι δεσμεύονται ότι οι αίθουσες θα είναι βαρέως τύπου. Επίσης, επισημάνθηκε από τη Δημοτική αρχή, ότι προχωράνε και τα έργα στο οικόπεδο στην οδό Μακρυγιάννη όπου χτίζεται νέο νηπιαγωγείο το οποίο εκτιμούν ότι θα λειτουργήσει την επόμενη σχολική χρονιά (2022-2023)

 

Οι θέσεις του Συλλόγου.

Στις προτάσεις αυτές του Δήμου ο Σύλλογός μας, λαμβάνοντας υπόψη την πάγια, ομόφωνη θέση μας, ότι στις περιπτώσεις προκάτ, δεχόμαστε μόνο βαρέως τύπου, καθώς επίσης και το γεγονός ότι στις περιπτώσεις χώρων/αιθουσών των σχολείων συντασσόμαστε με την άποψη των συναδέλφων που δουλεύουν στο συγκεκριμένο σχολείο, τοποθετούμαστε ως εξής (πέρα από το ζήτημα της ριζικής διαφωνίας με τον αριθμό των αιθουσών):

  • Στην περίπτωση των 4 αιθουσών στο υπαίθριο πάργινγκ επί της οδού δημοκρατίας δηλώσαμε την αντίθεσή μας καθώς διαφωνούμε με τη χρήση προκάτ ελαφρού τύπου τα οποία θεωρούμε ακατάλληλα για παιδιά και εκπαιδευτικούς. Απαιτούμε να τοποθετηθούν προκάτ βαρέως τύπου.
  • Στην περίπτωση του 3ου Δημοτικού δηλώνουμε ότι συντασσόμαστε και στηρίζουμε τις θέσεις και τις προτάσεις των συναδέλφων που εργάζονται στο συγκεκριμένο σχολείο και απαιτήσαμε από τη δημοτική αρχή να σεβαστεί τις θέσεις αυτές. Σε διαφορετική περίπτωση θα μας βρει απέναντι στο πλάι των συναδέλφων. Δυστυχώς, η δημοτική αρχή δεν λαμβάνει υπόψη της τις προτάσεις και τις θέσεις των συναδέλφων του σχολείου, τις οποίες υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα και τις οποίες επιμένουμε να διεκδικούμε.
  • Σχετικά με τις 3 αίθουσες στο 5ο Γυμνάσιο Ζωγράφου, λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις και την άρνηση του διδακτικού προσωπικού, για τις οποίες έστω και καθυστερημένα ενημερωθήκαμε, εκφράζουμε την αντίθεσή μας.
  • Τέλος όσον αφορά την αίθουσα στο 12ο Δημοτικό σχολείο εκφράσαμε την αντίρρησή μας καθώς πρόκειται για ένα συγκρότημα αρκετά επιβαρυμένο, ενώ παράλληλα δεν πληρούνται βασικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία της, όπως και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου επισημαίνουν.

Παράλληλα στην συνάντηση με τον Δήμαρχο Ζωγράφου, στην οποία εκτός των μελών του ΔΣ, συμμετείχε και εκπρόσωπος της επιτροπής των νηπιαγωγών, καταθέσαμε τα προβλήματα υποδομών που είχαν καταγράψει οι συνάδελφοι νηπιαγωγοί.

Συνάδελφοι,

Το αίτημα για άμεση θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης ήταν ένα  χρόνιο αίτημα των εκπαιδευτικών. Δηλώνουμε ότι μένουμε ανυποχώρητοι  στον αγώνα μας για την υλοποίησή της με αξιοπρεπείς συνθήκες, με τους καταλληλότερους όρους και προϋποθέσεις. Και αυτός ο αγώνας συνεχίζεται με νέες εκδηλώσεις, με κινητοποιήσεις, με παραστάσεις, με δημοσιεύσεις με ότι τέλος πάντων χρειαστεί ώστε να πετύχουμε την υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής και εκπαίδευσης στον δήμο Αθηναίων και στον δήμο Ζωγράφου, όχι με λογικές στοιβάγματος, αλλά με αξιοπρεπείς όρους για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος