Α΄ Σύλλογος Αθηνών: ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ 4ο ΚΥΜΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Στο Υπουργείο Υγείας, Την Τρίτη 20 Ιούλη, στις 7 μ.μ.

 

«Δεν γίνεται να έχουμε τρία νοσοκομεία μέσα σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων»

Κυρ. Μητσοτάκης, 5/7/2021

Η επέλαση της πανδημίας και η έκρηξη του 4ου κύματος με χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά ήταν μια προδιαγεγραμμένη κατάσταση που έχει ως βασική αιτία την συνεχή αποδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας καθώς και το ξήλωμα των πρωτοκόλλων υγείας στις μεταφορές, στον τουρισμό, στον επισιτισμό και αλλού με ευθύνη του κράτους και των επιχειρηματικών ομίλων που χαίρουν της εύνοιάς του. Είναι υποκριτικό να μιλά η κυβέρνηση για την ατομική ευθύνη του λαού τη στιγμή που δεν πήρε κανένα μέτρο επιστημονικής ενημέρωσης, όταν για την προστασία των ευπαθών ομάδων και των ατόμων που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα οι εμβολιασμοί άρχισαν τώρα, 6 μήνες μετά από τον πρώτο εμβολιασμό. Πρώτα «έφταιγαν» οι διαδηλώσεις, μετά οι νέοι και ο κόσμος που έβγαινε μια βόλτα στην πλατεία, τώρα «φταίνε» αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα.

Η μαζική συμμετοχή, ιδιαίτερα σε ένα μέτρο που αφορά τη δημόσια υγεία, όπως είναι ο εμβολιασμός, είναι σωστή και την υποστηρίζουμε χωρίς περιστροφές. Τα εμβόλια είναι κατάκτηση της παγκόσμιας ιατρικής με τεράστια οφέλη στην εξάλειψη ή τον περιορισμό θανατηφόρων λοιμωδών νοσημάτων.

Όμως η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο καθήκον και την εκστρατεία του μαζικού εμβολιασμού. Γιατί εργαλειοποίησε με τον χειρότερο τρόπο την ιατρική επιστήμη για να στηρίξει τις αντιλαϊκές πολιτικές της και χρησιμοποίησε την πανδημία για να καταργήσει θεμελιωμένα δικαιώματα και κατακτήσεις. Γιατί επί ενάμιση χρόνο τώρα τόσο η κυβέρνηση, όσο και η επιτροπή ειδικών έχουν προβεί σε μια σειρά από αντιφατικές και ανορθολογικές δηλώσεις, με αποτέλεσμα να διογκώσουν τον ανορθολογισμό, τις αντιεπιστημονικές απόψεις, αλλά και τον σκεπτικισμό σε μεγάλο μέρος του κόσμου, ο οποίος δεν σηκώνει τα εξαπτέρυγα του ανορθολογισμού, όμως παραμένει διστακτικός απέναντι στον εμβολιασμό, βλέποντας τις οφθαλμοφανείς αντιεπιστημονικές αυτές αντιφάσεις του υποταγμένου στην κυβέρνηση κι όχι στην επιστήμη μέρους του επιστημονικού κόσμου. Γιατί είναι ενάντια στη δημόσια υγεία, την πρόληψη, την καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων σε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα περίθαλψης σε όλα τα επίπεδα. Επιδοτεί αντί να επιτάσσει και να εθνικοποιεί τον ιδιωτικό τομέα υγείας και τους κλινικάρχες, προωθεί τις ΣΔΙΤ, τους εργολάβους, τη μαύρη εργασία και την ομηρία των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Θέλει να κλείσει αντί να ανοίξει νοσοκομεία, να απολύσει αντί να προσλάβει υγειονομικούς. Είναι δέσμια των επιχειρηματικών συμφερόντων και των ανταγωνισμών των πολυεθνικών του φαρμάκου. Της τουριστικής βιομηχανίας και της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Η κατάρρευση της κυβερνητικής πολιτικής, οι χιλιάδες των νεκρών, το αθωράκιστο σύστημα υγείας δημιουργούν έντονη ανησυχία μπροστά στο 4ο κύμα της πανδημίας, Η κυβέρνηση και το οικονομικό, πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο σε αυτή την κατάσταση επιστρατεύουν το μόνο μέσο που ξέρουν καλά να ασκούν. Την καταστολή, τον αυταρχισμό, τον κοινωνικό αυτοματισμό. Με τις εξαγγελίες και τις απειλές για διώξεις, απολύσεις, διαθεσιμότητες και άλλες ποινές, επιχειρούν να μετακυλήσουν στους υγειονομικούς και το λαό τις δικές της ευθύνες και για την καθυστέρηση των εμβολιασμών και για την τραγική διαχείριση της πανδημίας.  Το διάγγελμα Μητσοτάκη επιστρέφεται. Απολύσεις και στερήσεις μισθού δεν θα περάσουν! Απορρίπτουμε τον εκφοβισμό και τη στοχοποίηση των εργαζομένων.  

Οι κυβερνητικές επιτροπές των «ειδικών», απολογητών της πολιτικής της, αντί να εξηγούν στο λαό τα οφέλη του εμβολιασμού αναπαράγουν το φόβο, την τρομοκράτηση, την απειλή ότι «θα σε κλείσω μέσα», τα αντιφατικά μηνύματα, την υπερβολή των παρενεργειών των εμβολίων, την υποταγή στον ανορθολογισμό, τη μεταφυσική της εκκλησίας και των συνωμοσιολόγων. Από κοντά τα συστημικά ΜΜΕ, οι ακροδεξιοί, η θρησκευτική και παραθρησκευτική ιεραρχία, οι κιτρινολόγοι του διαδίκτυου, οι κομπογιαννίτες επιστημονίζοντες.

Στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα κυριαρχούν και διευρύνονται οι κοινωνικές και ταξικές ανισότητες. Στην αρρώστια όλοι είναι τυπικά «ίσοι», κάποιοι όμως είναι πιο ίσοι από τους άλλους. Μεγάλα τμήματα εργαζομένων και φτωχολογιάς αποκλείονται ή δυσκολεύονται στην πρόσβαση σε πλήρη και δωρεάν περίθαλψη, φάρμακα, εμβόλια, μέτρα και συνθήκες προληπτικής υγιεινής, ζουν σε υποβαθμισμένες περιβαλλοντικές και οικιστικές συνθήκες, αναγκάζονται να δουλεύουν με άθλιους εργασιακούς όρους. Τα παραδείγματα του τυφλού lockdown, της υποβάθμισης του ΕΣΥ, της σαρδελοποίησης στους χώρους δουλειάς και τα ΜΜΜ, της στέρησης ελεύθερου χώρου και χρόνου στην κορύφωση της πανδημίας, είναι χαρακτηριστικά και τρανταχτά. Το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού στερείται τα εμβόλια. Οι πρόσφυγες στη χώρα μας είναι εκτός εμβολιαστικής κάλυψης.

Απαιτούμε πρόγραμμα μαζικού και δωρεάν εμβολιασμού, με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, αναγκαίες προσλήψεις στις εμβολιαστικές δομές. Εξαντλητική ενημέρωση, απαντήσεις στα υπαρκτά ερωτήματα και ανησυχίες, εκστρατεία με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Η ελευθερία δεν έρχεται με την υγειονομική δικτατορία και το αστυνομικό κράτος. Δεν έρχεται όμως και με την «ελευθερία της αγοράς» ή του ατόμου γενικώς, ενάντια στη μέριμνα για το συλλογικό. Η περί «υποχρεωτικότητας» συζήτηση, μαζί και αυτή περί «προνομίων», αποτελεί στην ουσία προσπάθεια αποφυγής της καθολικότητας, των κυβερνητικών και κρατικών ευθυνών για την έλλειψή της.

Παρά την επείγουσα ανάγκη και σημασία που έχει ο εμβολιασμός, ειδικά για τις ευπαθείς κατηγορίες, θα πρέπει να είναι καθαρό πως ούτε ένα (έστω απόλυτα ασφαλές) εμβόλιο ούτε το καλύτερο φάρμακο, μπορούν να αντικαταστήσουν την ολιστική προσέγγιση για την υγεία και την ανάγκη για πρόληψη, διάγνωση και περίθαλψη μέσα από ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι άθροισμα λειτουργιών ή δυσλειτουργιών που απλά αναζητούν το αντίστοιχο άθροισμα φαρμάκων για να πηγαίνουν «όλα τέλεια». Αποτελεί ένα αδιάσπαστο σύνολο, αξεχώριστο από την ευρύτερη ψυχική και κοινωνική του υπόσταση, στο πλαίσιο της κοινής ζωής, της συμμετοχής στην κοινωνία. Ως εκ τούτου το θέμα της υγείας είναι κοινωνικό ζήτημα και άπτεται της ταξικής και πολιτικής πάλης.

Είμαστε ενάντια στις διακρίσεις, τις ποινές, τις διώξεις για την επιλογή κάθε εργαζόμενου στο θέμα του εμβολιασμού. Ενάντια στον κοινωνικό αυτοματισμό και την κατασκευή ενόχων. Ο μαζικός εμβολιασμός δεν έρχεται με διατάγματα αλλά με τη συνειδητή επιλογή ελεύθερων ανθρώπων. Η δική μας απάντηση είναι από τη σκοπιά της κοινωνικής ευθύνης και υποχρέωσης. Η μάχη απέναντι σε ένα επικίνδυνο, μεταδοτικό, λοιμώδες νόσημα δεν είναι ατομική υπόθεση ή ατομική επιλογή. Απαιτεί κοινωνική συνειδητοποίηση και ενεργοποίηση, διότι «ο λαός σώζει το λαό». «Όλα για όλους», όταν το έχουν ανάγκη. Αυτό είναι το σύνθημα μας.

Η κατάσταση παραμένει τραγική με τα νοσοκομεία να δουλεύουν στο κόκκινο, αποψιλωμένα από προσωπικό και μέσα την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση σχεδιάζει συγχωνεύσεις και λουκέτα σε νοσοκομεία, ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση των αναγκαίων υπηρεσιών υγείας.

Για δυο χρόνια, σχεδόν, τα σχολεία ανοιγοκλείνουν. Το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης έχει δημιουργήσει σοβαρά μαθησιακά και άλλα προβλήματα στους μαθητές. Η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο με αποτέλεσμα το άνοιγμα τον Σεπτέμβριο να γίνει με ακόμα χειρότερους όρους.

Η πολιτική της κυβέρνησης στρώνει το έδαφος στην εργοδοσία να ξεσαλώσει αφού σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις οι εργοδότες απειλούν με μηνύσεις και με απολύσεις όσους εργαζόμενους δεν εμβολιάζονται και δεν κάνουν διαγνωστικά τεστ, τα οποία τους καλούν να τα πληρώσουν από την τσέπη τους. Δε φτάνει δηλαδή που δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας, που αρνήθηκαν να παρέχουν self test στους εργαζόμενους όπως καθοριζόταν στην πρώτη φάση διακίνησής τους για να μην επιβαρυνθούν το κόστος, τώρα ζητούν και τα ρέστα.

Τα συνδικάτα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας πήραν δεκάδες πρωτοβουλίες ενημέρωσης για την πανδημία, διεκδίκησαν και διεκδικούν αυξημένα μετρά προστασίας από τον κορονοϊό στους κλάδους, τους χώρους δουλειάς, τα ΜΜΜ. Σήμερα καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πρωτοστατήσουν εκ νέου στην ενημέρωση για να προστατευτεί η υγεία του εργαζόμενου λάου, να εμβολιαστεί, να τηρήσει τα μέτρα προστασίας.

Αυτό δε γίνεται όμως με την ένταση του κυβερνητικού αυταρχισμού και της εργοδοτικής τρομοκρατίας. Το κράτος και η εργοδοσία δεν περίμεναν τον διαχωρισμό ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους για να πετάξουν εκτός εργασίας χιλιάδες εργαζόμενους. Δε μπορούμε να υιοθετήσουμε αυτό τον διαχωρισμό ως πρόσχημα για νέες απολύσεις. Οι εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι χιλιάδες εργαζόμενοι που βγαίνουν αυτές τις μέρες από το καθεστώς της αναστολής και μπαίνουν απευθείας στις λίστες του ΟΑΕΔ, επιβεβαιώνει την επιθετικότητα κυβέρνησης και εργοδοσίας απέναντι στον εργαζόμενο λαό.

Διεκδικούμε:

  • Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας

  • Πρόγραμμα μαζικών δημόσιων δωρεάν εμβολιασμών, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων, στα πλαίσια ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

  • Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.

  • Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζομένους με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους.

  • Άμεσα μέτρα προστασίας στις αστικές συγκοινωνίες και στις μεταφορές εν γένει, με πύκνωση δρομολογίων και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων

  • Μέτρα για την έναρξη της νέας σχολική χρονιάς, τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.

  • Όχι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στις απολύσεις. Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Στο Υπουργείο Υγείας, Την Τρίτη 20 Ιούλη, στις 7 μ.μ.

O πρόεδρος                             H Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Σοφία Μπογιατζή