Α΄ Σύλλογος Αθηνών: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ – 20 Ιουλίου 1974: 47 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

20 Ιουλίου 1974: 47 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, με αφορμή το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα που υλοποιησε η χούντα, το πρόβλημα παραμένει ατόφιο.

Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη! Όχι διχοτόμηση-όχι ομοσπονδία! Έξω ο στρατός κατοχής, να κλείσει η βρετανική στρατιωτική βάση!

Σαράντα επτά χρόνια πέρασαν από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και το κατοχικό καθεστώς συνεχίζει να ελέγχει το 37% του νησιού με τη συνενοχή των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ-Βρετανίας-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Με τη δική τους στήριξη η Χούντα της 21ης Απριλίου ολοκλήρωσε το έγκλημα της υπονόμευσης της ανεξαρτησίας του νησιού με το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974. Ανέτρεψε τον Μακάριο και εγκατέστησε τη δικτατορική κυβέρνηση του Σαμψών, της ΕΟΚΑ Β’ και των ακροδεξιών συμμοριών, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στους Τούρκους εθνικιστές να προχωρήσουν στην εισβολή ως δήθεν “εγγυήτρια δύναμη”. Η Χούντα και η κυβέρνηση των Τούρκων εθνικιστών στήριζαν τον ιμπεριαλιστικό σχεδιασμό που ήθελε την Κύπρο προγεφύρωμα για τους σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για το γεωπολιτικό έλεγχο της Αν. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής.

Μετά το έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στα νέα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο, που εξυφαίνονται με τις έντονες παρεμβάσεις του ευρωατλαντικού παράγοντα και τα οποία προσπαθούν να νομιμοποιήσουν τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο.

Τα ιστορικά αυτά διδάγματα καταρρίπτουν το σημερινό αφήγημα της κυβέρνησης και άλλων πολιτικών δυνάμεων, ότι αυτοί που ευθύνονται για την εισβολή και τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ) μπορούν δήθεν να αποτελούν παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας. Δείχνουν επίσης πως ΗΠΑ-Βρετανία-ΝΑΤΟ-ΕΕ είναι συνένοχοι της τουρκικής εισβολής και επιδιώκουν τη διαιώνιση του κατοχικού καθεστώτος και της παραμονής των βρετανικών βάσεων που καταπατούν το 2% του εδάφους της Κύπρου. Δεν μπορεί να υπάρξει συμπαράσταση στον κυπριακό λαό χωρίς καταγγελία του αμερικανονατοϊκού ιμπεριαλιστικού πλαισίου.

Αλλωστε, τόσο οι εξελίξεις στο Κυπριακό όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι αναπόσπαστα δεμένες με τους σφοδρούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου και με τη διασφάλιση της ενότητας του ΝΑΤΟ, το οποίο κλιμακώνει τα επιθετικά του σχέδια σε βάρος της Ρωσίας και της Κίνας, με την ενεργή εμπλοκή και της Ελλάδας.

Παραμένουμε σταθερά αλληλέγγυοι στον αγώνα του κυπριακού λαού ενάντια στην κατοχή και υπερασπίζουμε το δίκαιο αίτημα για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, ένα και όχι δύο κράτη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, ελεύθερη από ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, με τον κυπριακό λαό πραγματικά κυρίαρχο στον τόπο του. Αυτός είναι ο δρόμος που απαντά στα σημερινά επείγοντα προβλήματα και δίνει προοπτική στην πάλη του κυπριακού λαού.

Ο αγώνας αυτός συμβαδίζει με τον αγώνα όλων των λαών της περιοχής ενάντια στην εμπλοκή  στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για το ξήλωμα των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και την ενίσχυση της κοινής πάλης τους.

 

O πρόεδρος                             H Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Σοφία Μπογιατζή