Α Συλλογος Αθηνων: Δελτίο τύπου για την παράσταση διαμαρτυρίας στην Α΄ Διεύθυνση Εκπαίδευσης

Αριθ.πρωτ:  67                                                                                          Zωγράφου, 25/8/2021

 

                      

.

Προς: Α΄Διεύθυνση Αθήνας Π.Ε.

Δ.Σ. ΔΟΕ

Σύλλογοι Π.Ε. Α΄ Αθήνας

Μέλη μας

 

Δελτίο Τύπου για την παράσταση διαμαρτυρίας στην Α’ Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αθήνας

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24/8 παράσταση διαμαρτυρίας των Συλλόγων ΠΕ της Α΄ Αθήνας, Α’ Αθηνών, «Αριστοτέλης», Βύρωνα «Ρ. Ιμβριώτη», Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος» και «Μακρυγιάννης», στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και συνάντηση με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης. 

Στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων ΠΕ, με βάση τις πάγιες θέσεις και τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος, έθεσαν ως κύριο αίτημα έναν/μία εκπαιδευτικό για κάθε παιδί που χρειάζεται παράλληλη στήριξη και απαίτησαν να μην εφαρμοστεί η προφορική εντολή του Υπουργείου Παιδείας για πλαφόν δύο εκπαιδευτικών σε κάθε σχολείο που θα κληθούν να σηκώσουν όλο το ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και να τρέχουν από τάξη σε τάξη, καλύπτοντας όπως-όπως τις ειδικές ανάγκες των μαθητών όσοι κι αν είναι αυτοί, παραβιάζοντας ολόκληρη τη νομοθεσία και κυρίως την παιδαγωγική επιστήμη και τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα. 

Επίσης, έθεσαν το ζήτημα της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης αλλά και το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν αυτή τη στιγμή τη λειτουργία των σχολείων και απαίτησαν άμεσες λύσεις. 

Επιγραμματικά ο Διευθυντής Εκπαίδευσης δήλωσε:

Για την παράλληλη στήριξη, τα κενά είναι περίπου 500 στα δημοτικά και 70 με 80 στα νηπιαγωγεία. Τα ακριβή νούμερα θα σταλούν μέσα στη βδομάδα στους Συλλόγους. Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης έδωσε, κατά τα λεγόμενα του,  στο Υπουργείο όλα τα κενά, και αν δεν καλυφθούν δήλωσε ότι θα ξαναζητήσει προσλήψεις.

-Για τις υπεραριθμίες είπε ότι όλες έγιναν δεκτές (όπως τις έστειλαν οι διευθυντές) ακόμη και εκπρόθεσμα κάποιες.

Οι προσλήψεις των αναπληρωτών θα γίνουν από το Υπουργείο και μετά από ερώτηση μας, είπε ότι θα γίνει αναδημοσίευση του πίνακα των τοποθετήσεων. Γενικώς δεν προβλέπεται βελτίωση θέσης. Δεσμεύτηκε ότι αν χρειαστεί να μετακινήσει κάποιον εκπαιδευτικό  (λόγω ανάγκης) θα γίνει σε κοντινή, από την τοποθέτηση του, σχολική μονάδα. 

– Για συγχωνεύσεις δεν γνωρίζει κάτι αυτή την στιγμή, δεν έχει πρόθεση, δεν έχει πάρει εντολή. 

Έχουν οριστικοποιηθεί τα τμήματα των Νηπιαγωγείων κατά 99%, δήλωσε. Ωστόσο, μια σειρά λειτουργικά ζητήματα προκύπτουν καθώς ακόμη πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν σε ποιο νηπιαγωγείο θα πάνε τα παιδιά τους, επίσης, προκύπτει ζήτημα μεταφοράς αρκετών νηπίων με πούλμαν και ακόμη κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί για να εξασφαλιστεί αυτή η μεταφορά.

Από την πλευρά μας απαιτήσαμε την πλήρη κάλυψη των κενών της παράλληλης στήριξης με έναν/μια εκπαιδευτικό για κάθε μαθητή και ταυτόχρονα πλήρη κάλυψη του μαθητή για όλο το ωρολόγιο πρόγραμμα και με βάση τις οδηγίες των ΚΕΔΑΣΥ.

Σε σχετική ερώτησή μας με την συμπλήρωση ωραρίου και την προτεραιότητα που προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο, καθώς μέχρι στιγμής, σε αντίθεση με το θεσμικό πλαίσιο (137644/Ε1/03-09-2015), η πρακτική της Διεύθυνσης είναι να προτάσσει τους αποσπασμένους από άλλα ΠΥΣΠΕ και να ακολουθούν οι συνάδελφοι με οργανική θέση στο ΠΥΣΠΕ (!!), πήρε τηλέφωνο στο Υπουργείο μπροστά στους εκπροσώπους των Συλλόγων ΠΕ και έλαβε την απάντηση, ότι καλύπτουν το ωράριο τους πρώτα οι οργανικά τοποθετημένοι, μετά οι αποσπασμένοι και τέλος οι αναπληρωτές. 

Επομένως, θεωρούμε σαφές και ξεκάθαρο, ότι οποιαδήποτε ενέργεια έχει κάνει μέχρι στιγμής η Διεύθυνση στην παραπάνω κατεύθυνση, στερείται νομιμότητας και πρέπει να ακυρωθεί και να επαναληφθεί με βάση το θεσμικό πλαίσιο. Οι συνάδελφοι πρέπει να δηλώσουν εκ νέου τα σχολεία στα οποία θα συμπληρώσουν ωράριο με αυστηρή τήρηση όσων προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο: πρέπει πρώτα να δηλώσουν οι οργανικά ανήκοντες στη Διεύθυνση που δε συμπληρώνουν ωράριο και στη συνέχεια οι αποσπασμένοι από άλλα ΠΥΣΠΕ και οι αναπληρωτές. 

Υπογραμμίζουμε και πάλι ότι τα εκπαιδευτικά σωματεία παρακολουθούμε άμεσα όλες τις διαδικασίες τοποθετήσεων και προσλήψεων και απαιτούμε να γίνουν όλες οι τοποθετήσεις και όλες οι απαραίτητες προσλήψεις με απόλυτη διαφάνεια και αντικειμενικότητα και με άμεση ενημέρωση των Συλλόγων ΠΕ. Η απουσία αιρετών από το δοτό ΠΥΣΠΕ δεν σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε έχει το δικαίωμα να αυθαιρετεί.

Καλούμε όλες και όλους τους/τις συναδέλφους να βρίσκονται σε άμεση επαφή με τους Συλλόγους της Α΄ Αθήνας, να ενημερώνουν άμεσα για όποιο πρόβλημα προκύπτει και να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση.

Καλούμε τους Συλλόγους ΠΕ της Α΄ Αθήνας να οργανώσουμε από κοινού νέα παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, σε ημερομηνία που θα ορίσουμε από κοινού τα Δ.Σ. των σωματείων.