Για τις ανακοινώσεις των παρατάξεων του Συλλόγου μπορείτε να ενημερώνεστε από τους παρακάτω συνδέσμους των κεντρικών τους σελίδων:

Εκπαιδευτικά Περιοδικά:

Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτική Λέσχη

Θέματα Παιδείας

30-08-2021

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Σχέδιο απόκρυψης των κενών από το Υπουργείο Παιδείας Παράσταση διαμαρτυρίας στην Α΄ Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αθήνας, Χίου 16-18, 31/8, 9.30π.μ.

Το υπουργείο καλεί τις διευθύνσεις να κάνουν προτεραιοποίηση των κενών και να μην τα δημοσιοποιήσουν όλα στους αναπληρωτές που προσλήφθηκαν.

Με βάση την οδηγία του ΥΠΑΙΘ στον opsyd, το πλήθος των κενών που εμφανίζονται από την Δευτέρα 30/8  για επιλογή στους αναπληρωτ(ρι)ες κάθε ειδικότητας είναι ίσο με τον αριθμό προσληφθέντων. Το υπουργείο καλεί δηλαδή τις διευθύνσεις να κάνουν προτεραιοποίηση των κενών. Συγκεκριμένα στην Α’ Αθήνας σε πολλές περιπτώσεις τα κενά είναι περισσότερα από τις προσλήψεις και η διεύθυνση καλείται να διαλέξει ποια είναι πιο σοβαρά. Για παράδειγμα στους ΠΕ11 ειδική, τα κενά είναι 4 και στον opsyd θα εμφανιστούν μόνο τα 3 γιατί τόσες είναι οι προσλήψεις αναπληρωτών που έγιναν. Αντιστοίχως στους ΠΕ71/70.50 ΣΜΕΑΕ η Δ/νση έχει 50 κενά, αλλά πήρε 26 εκπαιδευτικούς. Στους ΠΕ 61/60.50 ΣΜΕΑΕ πήρε 6 ενώ τα κενά είναι 10. Στην παράλληλη στήριξη για τους ΠΕ70.50/71 οι αιτήσεις είναι περίπου 500 και πήρε 360 αναπληρωτ(ρι)ες, ενώ για τους ΠΕ60.50/61 οι αιτήσεις είναι περίπου 70-80 και πήρε 52 αναπληρωτ(ρι)ες. Είναι απορίας άξιο με ποιο τρόπο θα διαλέξει το ΥΠΑΙΘ και η Δ/νση, από τα εκατοντάδες κενά στην διεύθυνση Α’ Αθήνας, κάποια από αυτά για να καλυφθούν, αφήνοντας τα άλλα απ’ έξω! Αυτή η οδηγία θα σημάνει ξεδιάντροπη απόκρυψη κενών από το ΥΠΑΙΘ και τις διευθύνσεις, προτεραιότητα σε κάποια σχολεία έναντι άλλων, βόλεμα ημέτερων και ρουσφέτια.

Το ΥΠΑΙΘ παρανομεί και καταπατά τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και τα μορφωτικά των μαθητών.

Όσον αφορά στο κομμάτι της παράλληλης στήριξης, επανέρχεται το πολύ σοβαρό ζήτημα του μοιράσματος. Το ΥΠΑΙΘ και η Δ/νση είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξουν να τοποθετήσουν τον εκπαιδευτικό σε σχολείο (και όχι σε ένα παιδί) με 2-3-4 και παραπάνω παιδιά με έγκριση παράλληλης στήριξης σύμφωνα με τον «κόφτη» του υπουργείου, ενώ ο σύλλογος διδασκόντων θα κληθεί να μοιράσει τις ώρες της παράλληλης στο κάθε παιδί! Στις περιπτώσεις μάλιστα των νηπιαγωγείων σε περίπτωση που εφαρμοστεί το μοίρασμα και ο κόφτης του ΥΠΑΙΘ, οι εκπαιδευτικοί της παράλληλης στήριξης θα έχουν στη δήλωση κενών ακόμα και πακέτα σχολείων, κάτι που έχει ξανασυμβεί στην Δ/νση Π.Ε. Α’ Αθήνας, ώστε να μοιράζεται σε δυο νηπιαγωγεία, τις μισές μέρες στο ένα και τις μισές στο άλλο, με αποτέλεσμα κανένα παιδί να μην παίρνει την πλήρη παράλληλη στήριξη που δικαιούται!

Το ΥΠΑΙΘ με την οδηγία του αυτή πλήττει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και εμφανίζει μια πλαστή εικόνα ότι δεν υπάρχουν κενά στα σχολεία προχωρώντας σε μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας.

Καλούμε το ΥΠΑΙΘ να πάρει πίσω την οδηγία και να δημοσιοποιήσει στον opsyd όλα τα κενά! Καλούμε την Α Διεύθυνση να μην κάνει καμία προτεραιοποίηση κενών σε κανένα ΠΕ!

Δεν θα ανεχτούμε το παιχνίδι στις πλάτες εκπαιδευτικών και μαθητών!

  • Απαιτούμε να δημοσιοποιηθούν στον opsyd ΟΛΑ τα κενά για όλες τις ειδικότητες! Καμία απόκρυψη, καμία προτεραιοποίηση κενών!
  • Άμεση Β΄φάση προσλήψεων για κάλυψη ΟΛΩΝ των υπόλοιπων κενών όλων των ειδικοτήτων!
  • Ανάρτηση όλων των κενών ώστε να αντιστοιχεί ένας/μία εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης για ένα παιδί! Κανένα μοίρασμα ωρών παράλληλης στήριξης.
  • Δημοσιοποίηση πίνακα κενών που να αποτυπώνει τον πραγματικό αριθμό μαθητών που χρήζουν πλήρους παράλληλης ανά σχολείο.
  • Κανένα σχολείο και κανένας σύλλογος διδασκόντων να μην αναλάβει την ευθύνη μοιράσματος της παράλληλης στήριξης. Το μορφωτικό δικαίωμα είναι καθολικό και αδιαπραγμάτευτο.
  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών. Άμεσος διορισμός/μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση ΤΩΡΑ αποκλειστικά με το πτυχίο και την προϋπηρεσία. ‘Όχι στην ελαστική εργασία.

O πρόεδρος                             H Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Σοφία Μπογιατζή

Comments are closed.