Για τις ανακοινώσεις των παρατάξεων του Συλλόγου μπορείτε να ενημερώνεστε από τους παρακάτω συνδέσμους των κεντρικών τους σελίδων:

Εκπαιδευτικά Περιοδικά:

Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτική Λέσχη

Θέματα Παιδείας

31-08-2021

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Συγκέντρωση την 1η του Σεπτέμβρη στις 19:30 στο Σύνταγμα ενάντια στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης Προσυγκέντρωση του Συλλόγου μας, 19:00, πλατεία Κλαυθμώνος

Συνάδελφοι

Την Τετάρτη 1 του Σεπτέμβρη η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση στην ολομέλεια της βουλής το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, κλιμακώνοντας την επίθεση σε ότι έχει απομείνει στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Η μετατροπή της σε ατομική υπόθεση, είναι ένα ακόμα επεισόδιο σε μια αντιλαϊκή πολιτική που στηρίχθηκε και προετοιμάστηκε από όλες τις προηγούμενες Κυβερνήσεις. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αποτελεί εφαρμογή του νόµου – λαιμητόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ν. Κατρούγκαλου) που έβαλε τις βάσεις για τη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου στην ασφάλιση, όπου η συμμετοχή του κράτους και της εργοδοσίας περιορίστηκε δραστικά, ανοίγοντας το δρόμο για να κυριαρχήσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

  • Ο Υπουργός  Εργασίας  και Κοινωνικών  Υποθέσεων  Κωστής  Χατζηδάκης,  ο   αρμόδιος  Υφυπουργός  για την  Κοινωνική Ασφάλιση  Παναγ. Τσακλόγλου    και  τα φερέφωνά τους  στα ΜΜΕ   δημοσιογράφοι   προσπαθούν να μας πείσουν  ότι  η ιδιωτικοποίηση  της Επικουρικής   σύνταξης   θα διπλασιάσει  ή  και θα τριπλασιάσει  την Επικουρική  σύνταξη  και ότι ο αναδιανεμητικός  χαρακτήρας  στην Επικουρική  σύνταξη  δεν  εγγυάται   το  μέλλον  του  Επικουρικού  Ταμείου.«Οι νέοι εργαζόμενοι  να μπορούν να δημιουργούν ένα ατομικό συνταξιοδοτικό  κουμπαρά…  Είναι σημαντικό  να ενισχύεται  η ελευθερία επιλογών των νέων ανθρώπων». (συνέντευξη  Χατζηδάκη  στην «Καθημερινή» 21.3.2021 ).
  • Από «αμνησία»  προφανώς και  οι αρμόδιοι   Υπουργοί  για την  Κοινωνική   απασφάλιση  και οι δημοσιογράφοι  δε μας ενημέρωσαν  ότι η  κυβέρνηση  Κ. Μητσοτάκη με το ν.2076/1992  και  του  Κ. Σημίτη  με το ν.2676/1999   επέβαλαν στα ασφαλιστικά Ταμεία την  «επένδυση»  μέχρι του  23%  των  αποθεματικών τους  σε μετοχές και με τη μεθοδευμένη  κρίση του Χρηματιστηρίου  το 2000 οι  μετοχές έγιναν φύλλο και φτερό. Κανένας δεν ανέλαβε  την ευθύνη  για το μεγάλο φαγοπότι που έγινε τότε σε βάρος των συνταξιούχων και «μικροεπενδυτών». Ούτε τιμωρήθηκε κανένας τότε, ούτε για την κλοπή με τα δομημένα ομόλογα, ούτε αργότερα για τη ληστεία των ομολόγων.
  • Μας ζαλίζουν καθημερινά για αγαθά της ιδιωτικοποίησης και κανένας αρμόδιος δε μας υπενθύμισε την τύχη που είχαν οι συνταξιούχοι στις ΗΠΑ από τη χρεοκοπία (Οκτ. 2001)   της ENRON, που ένα πρωί  βρέθηκαν 4.500.000 Αμερικανοί χωρίς συντάξεις. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του τότε Υπουργού Οικονομικών  Πολ Ο’ Νιλ «Εταιρείεςπάνε και έρχονται. Οφείλεται και αυτό στη μεγαλοφυΐα του καπιταλισμού» ….«Έτσι λειτουργεί το σύστημα».  Οι άνθρωποι παίρνουν σωστές ή λανθασμένες αποφάσεις και αναλόγως πληρώνουν τις συνέπειες ή γεύονται τους καρπούς»
  • Εννοείται ότι τις συνέπειες από τη χασούρα της «επένδυσης» θα την έχουν μόνο οι ασφαλισμένοι, αφού ο κ. Χατζηδάκης φρόντισε να απαλλάξει τους υπεύθυνους του ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης) από οποιαδήποτε ποινική ευθύνη, αν   η «επένδυση» δε θα αποδώσει και δε θα αποδώσει. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Γιατί  βιάστηκε άλλωστε  η Κυβέρνηση να ψηφίσει «ποινικά το ακαταδίωκτο και την πλήρη αστική   ασυλία των διαχειριστών των αποθεματικών μας»;
  • Γιατί δε λένε ξεκάθαρα ότι η ιδιωτικοποίηση  της Επικουρικής σύνταξης είναι ένα σχέδιο  χρηματοδότησης των  ιδιωτών – μεγαλοκαρχαριών  από τις εισφορές των ασφαλισμένων. Αν ήταν να κερδίσουν οι ασφαλισμένοι, γιατί να ιδιωτικοποιήσουν την Επικουρική  σύνταξη.  Αφελείς δεν είναι. Αφελείς είναι όσοι ακόμη πιστεύουν ότι το αναδιανεμητικό σύστημα δεν  εγγυάται την  Επικουρική  σύνταξή μας, ενώ, αν προτιμήσουν τον τζόγο για την Επικουρική,  έχουν  κάποια  ελπίδα. Να κερδίσουν δηλ. οι συνταξιούχοι  και να χάσουν  οι  κεφαλαιούχοι!

 

Οι εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια όσο και αν το προσπαθεί η κυβέρνηση. Απέναντι στην πολιτική που μας αφήνει απροστάτευτους στο νέο κύμα της πανδημίας, που ξεθεμελιώνει κάθε εργασιακό και συνδικαλιστικό δικαίωμά μας απαντάμε με την οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα μας.

Η 10ωρη εργασία, οι απλήρωτες ώρες δουλειάς, η κακοπληρωμένη εργασία, και ο ατομικός κουμπαράς στην ασφάλιση, δεν θα είναι το δικό μας μέλλον.

Σηκώνουμε το ανάστημά μας, για να προστατεύσουμε τη ζωή μας, για να παλέψουμε την ανατροπή του νόμου εκτρώματος – Χατζηδάκη κι όλων των άλλων βάρβαρων νόμων που προκαλούν ισχυρές ανατροπές στη ζωή και στην εργασία μας. Δε θα επιτρέψουμε να θυσιάσουν τους κόπους και τον ιδρώτα μας στο βωμό του κέρδους. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, οργανώνουμε την πάλη διεκδικώντας Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους.

Παλεύουμε:

  • Για τη κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που έχουν ψηφίσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.
  • Για αυξήσεις στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές, για επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης και όλων των περικοπών που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία δεκαετία».

Θεωρούμε ότι η απάντηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου που βάζει την ταφόπλακα στα επικουρικά ταμεία πρέπει να είναι η κήρυξη απεργίας την ημέρα της ψήφισης, δηλαδή την Πέμπτη 2/9.

 

Καλούμε κάθε εκπαιδευτικό, κάθε εργαζόμενο στη συγκέντρωση την Τετάρτη 1 του Σεπτέμβρη, στις 19:30 στο Σύνταγμα.

Προσυγκέντρωση του Συλλόγου μας, 19:00, πλατεία Κλαυθμώνος

O πρόεδρος                             H Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Σοφία Μπογιατζή

Comments are closed.