Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Αποχαιρετούμε τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη που με το ανεπανάληπτο και μοναδικό του έργο εξέφρασε τους πόθους, τις ελπίδες και τους αγώνες του λαού μας

Έφυγε περνώντας πλέον στην αιωνιότητα ο τεράστιος Έλληνας μουσικοσυνθέτης που με το μεγαλειώδες έργο του σημάδεψε την ψυχή και την καρδιά του λαού μας.Ήταν πρωτεργάτης και αγωνιστής της μαχόμενης τέχνης την οποία εξέφρασε μοναδικά και αυθεντικά στην εποχή του.

Το πρωτοπόρο αυτό έργο είχε πηγή έμπνευσης τον λαό, τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του για εθνική ανεξαρτησία, ισότητα, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο.

Ανεξάρτητα από τις όποιες πολιτικές του επιλογές, με το έργο του είχε τεράστια συμβολή στην πάλη του λαού, των εργαζομένων και της νεολαίας μας και η συνεισφορά του είναι αναμφισβήτητη. Το καλλιτεχνικό του μεγαλείο είναι διεθνές, πρόκειται για μια παγκόσμια μορφή, το έργο του δεν ανήκει στον ίδιο ούτε στον τόπο που γεννήθηκε. Ανήκει σε όλους τους φτωχούς, τους αδικημένους, τους εξεγερμένους αυτού του κόσμου.

Είναι μια παγκόσμια μουσική ιδιοφυία, είναι αυτός που συνδύασε την κλασική μουσική με τη λαϊκότητα του μπουζουκιού και των λαϊκών τραγουδιστών, με την αθωότητα των παιδικών χορωδιών και με την υψηλή ποίηση, του Σεφέρη, του Ελύτη, του Ρίτσου, του Σικελιανού και τόσων άλλων. Και μπόλιασε αυτή η μουσική τον λαϊκό κόσμο με το υψηλό πνεύμα της Ποίησης, με ριζοσπαστικές μουσικές φόρμες. Το έργο του αυτό θα εξακολουθήσει να αποτελεί και στο μέλλον πηγή έμπνευσης για το εργατικό κίνημα στην πάλη για την κοινωνική χειραφέτηση.

Χάρις στον Μίκη οι μεγάλοι μας ποιητές μπήκαν στα σχολεία. Με τη μουσική του και τα τραγούδια του  γαλούχησε και γαλουχεί τους μαθητές μας με τις αγωνίες, τους καημούς και τα οράματα της Ρωμιοσύνης.  Ήταν αρωγός στο έργο μας. Ο Μίκης, όπως έγραψε εύστοχα ο Ρίτσος, «έφερε την ποίηση στο τραπέζι του λαού, πλάι στο ποτήρι και το ψωμί του». Γι’ αυτό σήμερα εμείς οι εκπαιδευτικοί υποκλινόμαστε στο έργο του.

 

Καλούμε τα μέλη του Συλλόγου μας:

  • Να συμμετέχουν στην τελετή αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη που θα γίνει την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, στις 15:00, στην Μητρόπολη Αθηνών.
  • Να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή κατά τη διάρκεια του αγιασμού των σχολείων προς τιμήν του.
  • Να αφιερώσουν κάποια μαθήματα τις πρώτες ημέρες λειτουργίας των σχολείων μας, διδάσκοντας κάποια από τα τραγούδια του. (σχετικό ενδεικτικό υλικό θα αναρτηθεί έγκαιρα στην ιστοσελίδα του Συλλόγου)

O πρόεδρος                             H Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Σοφία Μπογιατζή