Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Δελτίο τύπου για την παράσταση διαμαρτυρίας στην Α΄Διεύθυνση Αθήνας

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ της Α’ Αθήνας και πολλές/οι συναδέλφισσες/οι αναπληρώτριες/ές συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή 3/9 και ώρα 13:00 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Α΄ Αθήνας.

Πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στον Διευθυντή εκπαίδευσης κ. Παπαϊωάννου προκειμένου να απαντήσει σε μια σειρά από ζητήματα μετά και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τις τοποθετήσεις των αναπληρωτ(ρι)ών στα σχολεία. Η ψευδής επικοινωνιακή εικόνα που το ΥΠΑΙΘ επιλέγει, ότι δηλαδή όλα είναι έτοιμα από την 1η Σεπτέμβρη για να ανοίξουν τα σχολεία, υπηρετείται στο ακέραιο από τον Διευθυντή εκπαίδευσης κ. Παπαϊωάννου. Τα κενά που ο Διευθυντής εκπαίδευσης έστειλε στο Υπουργείο είναι λανθασμένα, με αποτέλεσμα να έχουν τοποθετηθεί σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία αρκετές/οί συναδέλφισσες και συνάδελφοι που πλεονάζουν! Η ευθύνη επομένως, είναι του ΥΠΑΙΘ και της Διεύθυνσης που υλοποιεί τις οδηγίες του.

Το ΥΠΑΙΘ με στόχο να διαφημίσει τον εαυτό του ως το υπουργείο με έτοιμα σχολεία με εκπαιδευτικούς στις θέσεις τους, έθεσε όριο στις διευθύνσεις την 25η Αυγούστου, για την αποτύπωση κενών και υπεραριθμιών. Οι Σύλλογοι ΠΕ το είχαμε αναδείξει και καταγγείλει ενώ πραγματοποιήσαμε και κινητοποιήσεις για το ζήτημα αυτό.

Δεν ήταν δυνατόν να καθοριστούν υπεραριθμίες των μονίμων και κενά, όταν τα σχολεία είναι κλειστά, και δεν μπορούν να συνεδριάσουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων για να καθορίσουν τα τμήματα, να αποφασίσουν όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό έργο που θα πρέπει να παρέχουν, όταν δεν υπάρχουν σημαντικά στοιχεία όπως οι άδειες σε μια Διεύθυνση με πάνω από 5.000 εκπαιδευτικό προσωπικό και περισσότερες από 400 σχολικές μονάδες.

Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα οι προσλήψεις αναπληρωτών να είναι λιγότερες των αναγκαίων και η αποτύπωση των κενών στα σχολεία να μην έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Έτσι τα κενά που δόθηκαν στους αναπληρωτ(ρι)ές να δηλώσουν ήταν εντελώς διαφορετικά από τα πραγματικά κενά με αποτέλεσμα και οι τοποθετήσεις αναπληρωτ(ρι)ών να είναι εντελώς ανορθολογικές. Έτσι από τη μία έχουμε σχολεία με κενά, τα οποία δεν θα μπορέσουν να αναπτύξουν το πρόγραμμά τους, και από την άλλη έχουμε σχολεία με επιπλέον προσωπικό. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι όταν βγουν τα πραγματικά κενά, σε συνδυασμό με τις άδειες για τις ευπαθείς ομάδες που θα ανακοινωθούν, η Διεύθυνση θα αρχίσει τις μετακινήσεις αναπληρωτ(ρι)ών για να τα καλύψει, κάνοντας έτσι πλήρη παραβίαση των πινάκων πρόσληψης των αναπληρωτών.

 

Τα εκπαιδευτικά σωματεία έθεσαν τα παρακάτω:

  1. Οι υπηρεσιακές μεταβολές πρέπει να γίνονται με ανοιχτά σχολεία όπου οι σύλλογοι διδασκόντων συνεδριάζουν και αποτυπώνουν τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων
  2. Να δημοσιοποιηθούν όλα τα πραγματικά κενά στη σελίδα της διεύθυνσης.
  3. Να καλέσει η Διεύθυνση εκ νέου τις αναπληρώτριες και τους αναπληρωτές να κάνουν δήλωση τοποθέτησης, ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στην τοποθέτησή τους
  4. Ζητήσαμε να μας απαντήσει τι θα συμβεί με τις συναδέλφισσες/ους που έχουν τοποθετηθεί σε σχολεία όπου πλεονάζουν. Θα καταστρατηγηθεί ο πίνακας; Θα μετακινηθούν οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι σε άλλα σχολεία και με ποιον τρόπο;
  5. Θέσαμε το ζήτημα των τεράστιων κενών στα ειδικά σχολεία.
  6. Θέσαμε επίσης το θέμα με τις παράλληλες στηρίξεις και ζητήσαμε να τοποθετηθεί ένας/μία εκπαιδευτικός ανά μαθητή/τρια.

 

Ο διευθυντής εκπαίδευσης αρνήθηκε με ιδιαίτερη επιμονή ότι έχουν γίνει λάθη. Ανέφερε ότι όλες και όλοι έχουν τοποθετηθεί σε σχολεία που επιθυμούν και ότι αυτή τη στιγμή δεν θα γίνει καμία μετακίνηση εκπαιδευτικού.

Δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσει για όλα τα παραπάνω ζητήματα τη Δευτέρα 6/9. Στην επιμονή μας να τρέξει η διαδικασία από την αρχή ήταν αρνητικός, καθώς δεν δίνεται αυτή η δυνατότητα από το Υπουργείο.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι μαζί θα βρισκόμαστε καθημερινά αν χρειαστεί στη διεύθυνση της Α’ Αθήνας προκειμένου να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στις τοποθετήσεις. Δεν θα επιτρέψουμε τίποτα λιγότερο. Θα είμαστε όλες κι όλοι μαζί απέναντι στις αυταρχικές πολιτικές της διοίκησης. Οι αυθαιρεσίες, οι περικοπές θέσεων εργασίας, η παραβίαση στοιχειωδών δικαιωμάτων και η επιστροφή στην εποχή του ρουσφετιού και της ημετεροκρατίας δεν θα περάσουν.

O πρόεδρος                             H Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Σοφία Μπογιατζή