Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Υποχρεωτική εφαρμογή δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στον Δήμο Ζωγράφου … το έγκλημα συνεχίζεται

Θυμίζουμε ότι έχουν περάσει πάνω από 3 χρόνια από την ψήφιση του ν. 4521/2018, όπου στο άρθρο 33 όριζε ότι από το σχολικό έτος 2020 – 2021 η δίχρονη προσχολική Αγωγή & Εκπαίδευση πρέπει να είναι υποχρεωτική σε όλη τη χώρα, μια διάταξη που δεν μας την χάρισε κανείς, αποτελεί κατάκτηση των αγώνων μας. Υπάρχουν όμως μεγάλες ευθύνες από την πλευρά της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης, που «πέταξαν» την υπόθεση της δίχρονης προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης στους Δήμους, χωρίς μάλιστα, να ορίσουν τις προδιαγραφές, τις υποδομές, τους όρους και τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για τα παιδιά της νηπιακής ηλικίας.

Υπάρχουν και σοβαρές πολιτικές ευθύνες σε όλες τις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου Ζωγράφου που δεν έπραξαν το παραμικρό τόσο για την επίλυση του κτιριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των νηπιαγωγείων του Δήμου όσο και για την εύρεση νέων, κατάλληλων χώρων. Από το σύνολο των Δήμων της χώρας ο Δήμος Ζωγράφου είναι μεταξύ των 5 Δήμων που, παρά το γεγονός ότι η προθεσμία για την εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου έληξε την προηγούμενη χρονιά, πήραν παράταση ενός σχολικού έτους καθώς αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που ο νόμος όριζε. Για να το πούμε απλά, ο Δήμος Ζωγράφου την προηγούμενη τριετία δεν μπόρεσε να βρει τις αίθουσες για να πάνε οι μαθητές (νήπια-προνήπια) στο δημόσιο νηπιαγωγείο.

Τι έκανε ο Σύλλογός μας

Ο Σύλλογός μας όλα τα τελευταία χρόνια έχει προσπαθήσει  με όλες του τις δυνάμεις, για την εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης με αξιοπρεπείς συνθήκες, αλλά και για τη ριζική αλλαγή της απαράδεκτης εικόνας των νηπιαγωγείων του Δήμου Ζωγράφου. Σε αυτά τα πλαίσια διατυπώσαμε τις απόψεις και τις προτάσεις μας, καταθέσαμε υπομνήματα, ενημερώσαμε τις τοπικές κοινότητες, πραγματοποιήσαμε συναντήσεις και συνελεύσεις, παραστάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια, κινητοποιήσεις. Υποδείξαμε συγκεκριμένους χώρους στους οποίους μπορούν και πρέπει να τοποθετηθούν αίθουσες βαρέως τύπου και να χτιστούν σύγχρονα κτίρια.  Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τον Μάρτιο του 2018  μέχρι και σήμερα, το ΔΣ του Συλλόγου μας επισκέφτηκε 10 φορές τον Δήμο Ζωγράφου για το θέμα των νηπιαγωγείων.

Για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Να κατασκευαστούν ή να επισκευαστούν οι κατάλληλοι χώροι για να πάνε τα παιδιά στο δημόσιο σχολείο με ασφάλεια. Επίσης, για να λυθεί το κτιριακό πρόβλημα των νηπιαγωγείων Ζωγράφου  που  παραμένει ιδιαίτερα οξυμένο καθώς έχουμε κατά κύριο λόγο μισθωμένους και ακατάλληλους χώρους. Ενώ παράλληλα πολλές ήταν οι κινητοποιήσεις, οι συναντήσεις με τις συναδέλφους νηπιαγωγούς, τα έγγραφα και τα υπομνήματα.

Στις τελευταίες προτάσεις (τον περασμένο Ιούνιο)του Δήμου Ζωγράφου για δημιουργία νέων αιθουσών νηπιαγωγείων σε διάφορους χώρους, ο Σύλλογός μας πραγματοποίησε άμεσα:

  • Κινητοποίηση στην πλ. Γαρδένια και στην συνέχεια έξω από το Δημαρχείο με την επιτροπή γονέων.
  • Παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
  • Συνάντηση του ΔΣ του συλλόγου με τον Δήμαρχο Ζωγράφου.

 

 

 

Τι προγραμματίζει ο Δήμος για τη νέα χρονιά.

Έτσι από τη νέα σχολική χρονιά (2021-2022) ο Δήμος Ζωγράφου πρέπει και αυτός υποχρεωτικά να εφαρμόσει τη  δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, όπως και  οι υπόλοιποι δήμοι της χώρας το έπραξαν την προηγούμενη τριετία. Οι λύσεις όμως που προωθούνται είναι από ακατάλληλες έως εγκληματικές και για τον λόγο αυτό τοποθετούμαστε ως εξής:

  • Στην περίπτωση των 4 αιθουσών στο υπαίθριο πάργινγκ επί της οδού Δημοκρατίας δηλώνουμε την αντίθεσή μας καθώς διαφωνούμε με τη χρήση προκάτ ελαφρού τύπου τα οποία θεωρούμε ακατάλληλα για παιδιά και εκπαιδευτικούς. Απαιτούμε να τοποθετηθούν προκάτ βαρέως τύπου. Να θυμίσουμε ότι η δημοτική αρχή στην τελευταία συνάντηση δεσμεύτηκε ότι δε θα χρησιμοποιηθούν στον Δήμο Ζωγράφου προκάτ ελαφρού τύπου. Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός παιδιών (74 νήπια) που πρόκειται να στοιβαχτεί σε έναν χώρο που οι γύρω πολυκατοικίες δημιουργούν μια αίσθηση φυλακής κάνει την όλη κατάσταση πραγματικά εφιαλτική.
  • Όσον αφορά τις αίθουσες στο 12ο Δημοτικό σχολείο εκφράζουμε την αντίρρησή μας  καθώς πρόκειται για ένα συγκρότημα αρκετά επιβαρυμένο, ενώ παράλληλα δεν πληρούνται βασικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία της. Σε έναν χώρο που ήδη λειτουργούσαν δύο μεγάλα δημοτικά σχολεία και δύο τμήματα νηπιαγωγείου, η δημοτική αρχή πρόσθεσε την περασμένη χρονιά δύο ακόμη τμήματα, ενώ φέτος προσθέτει άλλα δύο. Δημιουργείται πλέον μια εφιαλτική κατάσταση για μαθητές και εκπαιδευτικούς από τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό που στοιβάζονται στον συγκεκριμένο χώρο.  Λαμβάνοντας δε υπόψη τα διαφορετικά διαλείμματα σχολείων και τάξεων αλλά και τις ανάγκες του μαθήματος της γυμναστικής γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει κίνδυνος τραυματισμών μαθητών.
  • Στην περίπτωση του 3ου Δημοτικού δηλώνουμε ότι συντασσόμαστε και στηρίζουμε τις θέσεις και τις προτάσεις των συναδέλφων που εργάζονται στο συγκεκριμένο σχολείο και απαιτήσαμε από τη δημοτική αρχή να σεβαστεί τις θέσεις αυτές. Σε διαφορετική περίπτωση θα μας βρει απέναντι στο πλάι των συναδέλφων. Δυστυχώς, η δημοτική αρχή δεν λαμβάνει υπόψη της τις προτάσεις και τις θέσεις των συναδέλφων του σχολείου, τις οποίες υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα και τις οποίες επιμένουμε να διεκδικούμε.
  • Σχετικά με τις 3 αίθουσες στο 5ο Γυμνάσιο Ζωγράφου, λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις και την άρνηση του διδακτικού προσωπικού εκφράζουμε την αντίθεσή μας.

Απέναντι στον προγραμματισμό αυτόν του Δήμου Ζωγράφου δηλώνουμε ότι μένουμε ανυποχώρητοι  στον αγώνα μας για την υλοποίησή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης με αξιοπρεπείς συνθήκες, με τους καταλληλότερους όρους και προϋποθέσεις. Και αυτός ο αγώνας συνεχίζεται με νέες εκδηλώσεις, με κινητοποιήσεις, με παραστάσεις, με δημοσιεύσεις με ότι τέλος πάντων χρειαστεί ώστε να πετύχουμε την υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής και εκπαίδευσης στον δήμο Αθηναίων και στον δήμο Ζωγράφου, όχι με λογικές στοιβάγματος, αλλά με αξιοπρεπείς όρους για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

 

Σε αυτό το πλαίσιο συμμετέχουμε στην κινητοποίηση της Πέμπτης 9/9, στις 20.00, στην οδό Τερζάκη και συνεχίζουμε τον αγώνα μας με μορφές που θα αποφασίσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Νίκος Αθανασόπουλος