Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Όλοι και όλες στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, Παρασκευή 1/10, 18:00, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ – Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Όλοι και όλες στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, Παρασκευή 1/10, 18:00, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου, λαμβάνοντας υπόψη:

α) τα συντριπτικά ποσοστά συμμετοχής των συναδέλφων στην απεργία-αποχή

β) την αντιδημοκρατική ενέργεια της Υπουργού Παιδείας να προχωρήσει σε προσφυγή κατά της απεργίας-αποχής ώστε να βγει παράνομη και μάλιστα με βάση τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη

γ) την ευθύνη μας απέναντι στη συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας που ενυπόγραφα δήλωσαν την αντίθεσή τους στην αξιολόγηση που προωθεί η κυβέρνηση

Επισημαίνει τα παρακάτω:

  1. Αποτελεί άμεση ανάγκη, ο μαζικός και ενωτικός αγώνας μας να βγει από τους 4 τοίχους των σχολείων, να αναδείξει τη δύναμή του στο δρόμο, να συνενωθεί με τους μαθητές, τους φοιτητές και τους γονείς σε ένα ευρύ πανεκπαιδευτικό και παλλαϊκό μέτωπο, σε έναν ανένδοτο αγώνα διαρκείας για το καθολικό μορφωτικό δικαίωμα, για την ακύρωση της αξιολόγησης, για την απόσυρση της ΕΒΕ και της Τράπεζας Θεμάτων και τη συνολική ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Γι’ αυτό έχει κρισιμότατη σημασία να συμμετέχουμε όλες και όλοι μαζικά στο πανό του Συλλόγου μας, στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που καλούν ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, αύριο στις 18:00, στα Προπύλαια.
  2. Χαιρετίζουμε τους 619 συναδέλφους που υπέγραψαν έως την Πέμπτη το μεσημέρι τη δήλωση για τη συμμετοχή τους στην απεργία-αποχή, ανάμεσά τους και 34 διευθυντές/διευθύντριες και προϊσταμένες νηπιαγωγείων. Με βάση τα στοιχεία που συλλέξαμε, το 94,4% των σχολικών μονάδων (51 στις 54) δήλωσαν τη συμμετοχή τους στην απεργία-αποχή.
    Όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας καθώς και η Επιτροπή Αγώνα και αρκετοί συνάδελφοι στα σχολεία μας, έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους σε αυτή τη μάχη.
    Τα ίδια συντριπτικά στοιχεία συμμετοχής καταθέτουν και τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά σωματεία. Αυτά αντικατοπτρίζουν την ιδεολογική και πολιτική ήττα της της εκπαιδευτικής πολιτικής της κ.Κεραμέως και της κυβέρνησης καθώς και των συμφερόντων που υπηρετούν και που στοιχίζονται πίσω  από το επιχειρηματικό σχολείο της αγοράς  Πρόκειται για μια ιστορική νίκη του εκπαιδευτικού κινήματος σε πείσμα των απειλών, του κλίματος τρομοκρατίας και εκβιασμών που εξαπέλυσε το Υπουργείο Παιδείας και τα φερέφωνά του μέσα και έξω από τα σχολεία.
  3. Καταγγέλλουμε το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση για την αντιδημοκρατική ενέργεια της δικαστικής προσφυγής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και μάλιστα με τη χρήση του νόμου Χατζηδάκη και φαιδρά επιχειρήματα του τύπου «δεν είχε προβλεφθεί προσωπικό ασφαλείας» (τη στιγμή που είναι γνωστό ότι στην περίπτωση της απεργίας-αποχής οι εκπαιδευτικοί παραμένουν στον χώρο του σχολείου και εκτελούν κανονικά όλα τα υπόλοιπα καθήκοντά τους). Ποτέ δεν ήταν επείγον για το υπουργείο να πάρει μέτρα προστασίας για την πανδημία. Ποτέ δεν ήταν επείγον να στελεχώνει τα σχολεία με εκπαιδευτικούς για να μη χάνονται διδακτικές ώρες. Ποτέ δεν ήταν επείγον να μας παρέχει εξοπλισμό για την ΕξΑΕ. Ποτέ δεν ήταν επείγον να έχουμε υλικοτεχνικό εξοπλισμό για το δια ζώσης μάθημα. Επείγον ήταν μόνο να σύρει στα δικαστήρια τα συνδικαλιστικά μας όργανα γιατί αρνούμαστε να γίνουμε συνένοχοι στη δημιουργία ενός σχολείου για λίγους, επιφορτισμένοι με την ευθύνη να ψάχνουμε εμείς χορηγούς να το χρηματοδοτήσουν.
  4. Οι κινήσεις πανικού του Υπουργείου Παιδείας μπροστά στη συντριπτική ήττα που υπέστη, αναδεικνύουν τον δρόμο του ενωτικού και αποφασιστικού αγώνα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να νικήσουμε. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν και οι εργαζόμενοι στην e-food για να πετύχουν μια ιστορική για το εργατικό κίνημα νίκη.
    Η κυρία Κεραμέως ηττήθηκε γιατί δεν κατάφερε να “συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις” οι εκπαιδευτικοί ενόψει των κυρώσεων που η τελευταία εγκύκλιος τους υπενθύμιζε και της οποίας τη ρητορική θα ζήλευε και το καθεστώς της επταετίας! Όταν λοιπόν φάνηκε ξεκάθαρα ότι τα σχολεία σύσσωμα συμμετέχουν στην απεργία-αποχή επέλεξε “να παίξει τα ρέστα της” προσφεύγοντας στην έσχατη λύση που από πέρσι απέφευγε: τη δικαστική προσφυγή. Ένα όμως είναι σίγουρο: ο κλάδος έδωσε το μήνυμα ότι με απειλές και βία δεν γίνεται παιδεία.
  5. Η κήρυξη της απεργίας ως παράνομη από το δικαστήριο συνιστά αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική εκτροπή άνευ προηγουμένου, αποτελεί πολιτική επιστράτευση με άλλα μέσα.
  6. Όπως είναι γνωστό, η κήρυξη της απεργίας ως παράνομης, καμία απολύτως συνέπεια δεν επισύρει για την έως τώρα συμμετοχή στην απεργία. Τονίζουμε ότι η απόφαση, σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, δεν είναι άμεσα εκτελεστή και άρα τα νομικά και συνδικαλιστικά μέσα που έχει στη διάθεσή του το συνδικαλιστικό κίνημα είναι αρκετά. Γι αυτό και είμαστε σε αναμονή των νέων αποφάσεων του ΔΣ της ΔΟΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Συλλόγου.
  7. Επιπλέον, το Δ.Σ. καλεί όσους/ες διευθυντές/τριες είχαν συγκαλέσει συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων/ουσων για την Παρασκευή 1/10 να την αναβάλουν εν όψει των νέων αποφάσεων του ΔΣ της ΔΟΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Συλλόγου.

Συναδέλφισσες συνάδελφοι

Ο αγώνας μας συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση. Η πρώτη νίκη που πετύχαμε, η πολύτιμη αγωνιστική συσπείρωση αποτελούν παρακαταθήκη για τη συνέχεια. Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να διατηρήσουν και να βαθύνουν την ενότητα, τη δημοκρατική λειτουργία και την αγωνιστική διάθεση.

Δηλώνουμε με βεβαιότητα ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις μορφές αγώνα για την ακύρωση της αξιολόγησης και την πολιτική απονομιμοποίησή του Υπουργείου Παιδείας, της κυβέρνησης και της αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της στην κοινωνία.

Οι αγώνες μας δεν είναι νόμιμοι ή παράνομοι, είναι δίκαιοι!

Όλοι και όλες στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, Παρασκευή 1/10, 18:00, Προπύλαια

 

O πρόεδρος                             H Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Σοφία Μπογιατζή