Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Στις απειλές, τους εκβιασμούς, τη συκοφάντηση των ΜΜΕ απαντάμε: Συντεταγμένα, αγωνιστικά και ανυποχώρητα! Η αξιολόγηση δεν θα περάσει!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

 

Η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση μαίνεται. Σχολείο το σχολείο, συνεδρίαση τη συνεδρίαση, όλα κρίνονται από τη στάση του καθενός και της καθεμιάς μας.

Το εκπαιδευτικό κίνημα δίνει αυτή τη μάχη για το δημόσιο δωρεάν σχολείο, απέναντι σε μια αδίστακτη κυβέρνηση, απέναντι σε όλους τους κρατικούς μηχανισμούς, τον βομβαρδισμό νόμων και εγκυκλίων, τις απειλές και τους εκβιασμούς, τη διοικητική ιεραρχία του ΥΠΑΙΘ, τα ΜΑΤ, τα χημικά και τις αύρες, τις στημένες δίκες, τα αργυρώνητα ΜΜΕ και τα ψεύδη τους και τη συνεχή αλλαγή των όρων της αντιπαράθεσης.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα της στιγμής. Ο στόχος τους είναι η πλήρης διάλυση των συνδικάτων και η απόλυτη υποταγή και χειραγώγηση του εκπαιδευτικού σώματος, ώστε να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα το αντιεκπαιδευτικό τερατούργημα που θα αποδομήσει το δημόσιο σχολείο και θα ορθώσει νέους ταξικούς φραγμούς στα παιδιά των χαμηλότερων κοινωνικών τάξεων.

Ο πόλεμος που έχει εξαπολύσει εναντίον μας η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας είναι ολοκληρωτικός και ανορθόδοξος. Το ίδιο ολοκληρωτικός και ανορθόδοξος πρέπει να είναι και ο δικός μας αγώνας. Απέναντι σε θεούς και δαίμονες, οφείλουμε να συνεχίσουμε να αντιπαρατάσσουμε την ενότητά μας, τη μαζικότητα, την κοινωνική απεύθυνση, τη συσπείρωση γύρω από τα σωματεία μας, την οργάνωση του αγώνα από τα κάτω. Αυτά είναι τα δικά μας όπλα.

Αντιλαμβανόμαστε την τεράστια δυσκολία της συγκυρίας και το μέγεθος της επίθεσης. Ήδη ο ήχος από τις ερπύστριες των τανκς της αξιολόγησης ακούγεται όλο και πιο έντονα. Ποια πρέπει να είναι η δική μας απάντηση; Πρώτα απ’ όλα πρέπει να σφυρηλατήσουμε την αγωνιστική μας ενότητα. Ένας πρέπει να είναι ο κοινός στόχος. Η ακύρωση της αξιολόγησης και η ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής επίθεσης.

 

Σε αυτήν τη βάση και κάτω από το φως των νέων δεδομένων που έχουμε με το αυταρχικό κρεσέντο της κυβέρνησης, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας δηλώνει ότι:

 

  1. Χαιρετίζουμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που δίνουν τη μάχη καθημερινά στα σχολεία για να ακυρώσουν στην πράξη την αξιολόγηση. Ήδη, από τις πρώτες συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων που έχουν γίνει στα περισσότερα σχολεία, τα μηνύματα που έρχονται είναι νικηφόρα. Οι συνάδελφοι δείχνουν αταλάντευτα την αποφασιστικότητά τους.
  2. Σε όλα τα σχολεία του Συλλόγου μας έχουν αναρτηθεί τα πανό με τα αιτήματά μας ενάντια στην αξιολόγηση του ν.4823 και στην αντιεκπαιδευτική πολιτική. Συνεχίζουμε με την εκτύπωση και διανομή του γράμματος προς τους γονείς τις επόμενες ημέρες.
  3. Καταδικάζουμε τις μεμονωμένες περιπτώσεις διευθυντών/ντριών που επέλεξαν τον ολισθηρό και αντιδημοκρατικό δρόμο, αρνούμενοι να θέσουν σε ψηφοφορία την πρόταση των συναδέλφων για το ενιαίο κείμενο της ΔΟΕ. Καλούμε τους συγκεκριμένους συναδέλφους να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να σεβαστούν τις δημοκρατικές διαδικασίες των Συλλόγων Διδασκόντων. Σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχτούμε τετελεσμένα, όπως την παράκαμψη του Συλλόγου Διδασκόντων και την απ’ ευθείας ανάθεση σε ομάδες εργασίας.
  4. Δεν υπογράφουμε κανένα πρακτικό συνεδρίασης που δεν έχει γίνει ή στην οποία ο/η διευθυντής/ντρια αρνήθηκε να βάλει σε ψηφοφορία το ενιαίο κείμενο.
  5. Καλούμε όλους τους συναδέλφους και συναδέλφισσες, στα σχολεία που δεν έχουν συνεδριάσει ακόμα, να συσπειρωθούν γύρω από τις αποφάσεις της ΔΟΕ και του Συλλόγου, υποστηρίζοντας σθεναρά το ενιαίο κείμενο, χωρίς καμία απολύτως διαφοροποίηση. Να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου μας.
  6. Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης που επιχειρεί να τρομοκρατήσει με ποινές και κυρώσεις τους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς. Το αγωνιστικό φρόνημα των εκπαιδευτικών δεν κάμπτεται ούτε με απειλές, ούτε με εκβιασμούς, ούτε με την κρατική καταστολή. Αγωνιζόμαστε, αντιστεκόμαστε και θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη. Απέναντι στον ολοκληρωτικό και ανορθόδοξο πόλεμο που μας έχει κηρύξει το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση, προχωράμε σε αξιοποίηση όλων των μορφών αγώνα που έχουμε στη διάθεσή μας, διαφυλάσσουμε την αγωνιστική μας ενότητα και συσπείρωση, τη μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και στον αγώνα, την αποφασιστικότητα και το ασίγαστο παιδαγωγικό πάθος του εκπαιδευτικού κινήματος και των αγωνιστικών του παραδόσεων.
  7. Προτείνουμε στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., να επαναπροκηρύξει την απεργία – αποχή από την αξιολόγηση θεωρώντας ότι την κρίσιμη αυτή στιγμή που η μάχη μαίνεται, πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας όλες τις μορφές πάλης για να αξιοποιήσουμε απέναντι στο Υπουργείο Παιδείας.
  8. Συνειδητοποιούμε σήμερα ότι το ζήτημα της παιδείας μπαίνει στο επίκεντρο της ταξικής πάλης και της πολιτικής αντιπαράθεσης και επομένως δεν λύνεται μόνο με κλαδικές κινητοποιήσεις ή μορφές πάλης. Απαιτείται πολύμορφος αγώνας διαρκείας, συγκρότηση πανεκπαιδευτικού μετώπου, ευρύτατη αγωνιστική συνεννόηση και κοινός αγωνιστικός βηματισμός με φοιτητές, μαθητές, γονείς, εργαζόμενους, συντονισμό των σωματείων σε ισότιμη βάση.
  9. Προτείνουμε την κήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης το αμέσως επόμενο διάστημα, με οργάνωση πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων και συμμετοχή και του γονεϊκού και του εργατικού κινήματος.

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

 

O πρόεδρος                             H Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Σοφία Μπογιατζή