Α΄ Σύλλογος Αθηνών: 22 ΓΕΝΑΡΗ – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Σάββατο 22 Ιανουαρίου στις 12.00 στο Σύνταγμα

Εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και παιδείας

Δύο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας, η κρατική διαχείριση και η επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία κυβερνητική πολιτική έχουν δημιουργήσει ένα εφιαλτικό τοπίο για την υγεία, τη ζωή του και την αξιοπρέπεια του λαού. Η πολιτική της κυβέρνησης, οι συνεχείς επικλήσεις στην ατομική ευθύνη, η απόρριψη όλων των δίκαιων διεκδικήσεων μας, τα μέτρα – καρικατούρα που ανακοινώνει, όχι απλά δεν υπηρετούν την προστασία της υγείας του λαού αλλά την υπονομεύουν. Μοναδική έγνοια τους είναι η απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομίας, οι απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, η διασφάλιση της κερδοφορίας τους. Για αυτό και δεν επιτάσσουν τον ιδιωτικό τομέα υγείας, δεν κάνουν προσλήψεις υγειονομικών και εκπαιδευτικών, μετατρέπουν τα σχολεία, τους χώρους δουλειάς και τα ΜΜΜ σε χώρους διασποράς του κορονοϊού, φορτώνουν το κόστος για την προμήθεια των μασκών και των τεστ στους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές.

Δεκάδες συνάνθρωποί μας χάνουν καθημερινά την ζωή τους ή βρίσκονται διασωληνωμένοι σε αποδεκατισμένα νοσοκομεία, με ανεπαρκείς υποδομές και λιγοστό, εξουθενωμένο ιατρικό προσωπικό. Μπροστά στην εκτίναξη των κρουσμάτων, η κυβέρνηση συνέχισε την προκλητική εξυπηρέτηση των μεγαλοεπιχειρηματιών της υγείας, αρνούμενη να εξασφαλίσει επαρκή, δωρεάν τεστ. Τεράστιες ουρές συγκεντρώνονται έξω από διαγνωστικά κέντρα και φαρμακεία. Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Ο ΕΟΔΥ έχει καταρρεύσει. Το ΕΣΥ έχει αποδεκατιστεί με αποτέλεσμα την αύξηση θανάτων από Covid19 και την αδυναμία κάλυψης άλλων επειγουσών ιατρικών αναγκών. Η κυβέρνηση επέλεξε να αφήσει μόνη της την κοινωνία εστιάζοντας στον αυταρχισμό, στην παραπληροφόρηση μέσω των αργυρώνητων ΜΜΕ, στην πόλωση, τη στοχοποίηση, και στις διαρκείς διαβεβαιώσεις για το «τέλος της πανδημίας».

Την ίδια στιγμή, τα σχολεία ανοίγουν με τους ίδιους και χειρότερους όρους που έκλεισαν, με πρωτοφανή πρωτόκολλα διάδοσης του ιού (50%+1 για να κλείσει ένα τμήμα) χωρίς να έχει υλοποιηθεί κανένα από τα δίκαια αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος. Η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, δυστυχώς, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις μας, με ένα απερίγραπτο χάος να επικρατεί ανά την Ελλάδα, με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα να καταγράφονται, με ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών να απουσιάζει, με καμία πρόβλεψη για την αντικατάσταση των εκπαιδευτικών που νοσούν και το Υπουργείο Παιδείας να επαίρεται ψευδώς ότι «δεν χάθηκε ούτε μία ώρα μάθημα»:

  1. Στη χώρα που αποδεδειγμένα είναι στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη στην αντιμετώπιση της πανδημίας (κρούσματα, ΜΕΘ, θάνατοι).
  2. Στη χώρα που περιμένει τις επόμενες δύο εβδομάδες κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων, με μέτρα πλήρως αναποτελεσματικά, το δημόσιο σύστημα υγείας ανοχύρωτο, τα νοσοκομεία υπερπλήρη και το υγειονομικό προσωπικό σε φυσική και ψυχολογική εξάντληση.
  3. Στη χώρα που με κυβερνητική επιλογή είναι τρίτη στην Ευρώπη με βάση το μεγαλύτερο σε διάρκεια εκπαιδευτικό lockdown.

 

  • Εδώ και τώρα διεκδικούμε:
  • Να αλλάξει το πρωτόκολλο «ανοσίας της αγέλης» που ακολουθεί το Υπουργείο. Το τμήμα να κλείνει όταν έχει ένα κρούσμα και το σχολείο όταν παρατηρείται ταυτόχρονη συρροή κρουσμάτων και σε άλλα τμήματα. Να παρέχονται δωρεάν μάσκες υψηλής προστασίας σε εκπαιδευτικούς και μαθητές και να ενταχθούν ως υποχρεωτικές στο πρωτόκολλο. Επιστροφή στο σχολείο των θετικών κρουσμάτων μετά την παρέλευση δεκαημέρου και διενέργεια τεστ που θα είναι αρνητικό.
  • Δωρεάν rapid και μοριακά τεστ για όλους τους εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς αλλά και για όλον τον πληθυσμό. Γενναία ενίσχυση των δημόσιων δομών και δημιουργία επαρκών υποδομών για δωρεάν μοριακό τεστ.
  • Θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας (προσλήψεις, ΜΕΘ κ.ά.)
  • Μέχρι 15 μαθητ(ρι)ες στο τμήμα – Εύρεση νέων σχολικών χώρων. Ανάκληση όλων των συγχωνεύσεων τμημάτων.
  • Να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα. Με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, ώστε να καλύπτονται άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών που νοσούν ή βγαίνουν σε άδεια για λόγους υγείας, για να μην σμπαραλιάζεται το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων.
  • Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων με μόνιμες προσλήψεις, ώστε να τηρούνται τα πρωτόκολλα.
  • Προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών και σύνδεσης των σχολικών μονάδων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και δωρεάν πρόγραμμα ιατρικών εξετάσεων όλων όσοι νόσησαν.
  • Διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται άδεια ευπαθούς ομάδας. Άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους γονείς για όλο το χρονικό διάστημα που νοσούν τα παιδιά τους με πλήρεις αποδοχές.
  • Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς που βγαίνουν θετικοί ή νοσούν (10 ημερών), σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους.
  • Στοχευμένα εκπαιδευτικά-παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Γενίκευση των προγραμμάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας, Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης. Προσλήψεις σε όλες τις ειδικότητες του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού. Κάλυψη όλων των κενών σε Παράλληλη Στήριξη, Τμήματα Ένταξης και Ειδικά Σχολεία. Δημιουργία νέων τμημάτων ένταξης. Πλήρης διεπιστημονική στελέχωση των ΚΕΔΑΣΥ. Αναπροσαρμογή-μείωση της σχολικής ύλης.
  • Να μην εφαρμοστούν, να καταργηθούν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων. Όχι στη διενέργεια πανελλαδικών εξετάσεων (PISA) σε ΣΤ΄ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες προώθησης της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης.

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Σπύρος Ντελέζος