Α΄ Σύλλογος Αθηνών: ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΦΛΕΒΑΡΗ

Κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή:

Μόρφωση, δουλειά, υγεία για όλο τον λαό

Όχι στον πόλεμο και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΦΛΕΒΑΡΗ, προσυγκέντρωση 11 π.μ. στην Ομόνοια και πορεία στη Βουλή

Συγκέντρωση, 12:00, ΣΥΝΤΑΓΜΑ

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται 2 χρόνια από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στη χώρα μας. Όλο αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, να αυξήσει τις κλίνες ΜΕΘ, να προσλάβει το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό, να πάρει μέτρα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σχολεία, τους χώρους εργασίας, να καθορίσει ουσιαστικά πρωτόκολλα ασφάλειας, επένδυσε στο αφήγημα της ατομικής ευθύνης, σε αυταρχικά μέτρα και στον κοινωνικό διχασμό. Στην αρχή έφταιγαν οι ηλικιωμένοι που δεν έμεναν σπίτι, έπειτα οι νέοι που πήγαιναν στις πλατείες, τώρα οι ανεμβολίαστοι. Ωστόσο, τα δεδομένα είναι συντριπτικά. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 25.500 με το μεγαλύτερο ποσοστό τους να καταλήγει εκτός ΜΕΘ, αφού το σύστημα υγείας έμεινε ανοχύρωτο.

Η υγειονομική κρίση της πανδημίας μετατρέπεται με γοργούς ρυθμούς σε οικονομική κρίση. Χιλιάδες οικογένειες μαθητών μας, ξέχωρα από τον καθημερινό φόβο του κορωνοϊού που απειλεί τη ζωή τους, βιώνουν και την οικονομική ανασφάλεια. Χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν ήδη χαθεί και ακόμη περισσότερες κινδυνεύουν να χαθούν. Η αγορά εργασίας μετατρέπεται σε εργασιακή ζούγκλα και χιλιάδες εργαζόμενοι βλέπουν τα ήδη συρρικνωμένα εργασιακά τους δικαιώματα να εξανεμίζονται.

Την ίδια στιγμή, οι απώλειες του μισθού μας, τη δεκαετία 2010-2020, ξεπερνούσαν το 30%, ενώ οι αντίστοιχες απώλειες στις συντάξεις μετά τη λαίλαπα των μνημονίων και την εφαρμογή μιας σειράς αντιασφαλιστικών νόμων έφτασε το 50%. Οι μισθοί των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες απώλειες σε επίπεδο ΟΟΣΑ, ενώ οι καθαρές αποδοχές αναπληρωτών και νεοδιόριστων είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Σε αυτές τις απώλειες, τους τελευταίους μήνες, έρχεται να προστεθεί η έκρηξη της ακρίβειας και του πληθωρισμού σε ύψη 25ετίας. Η λεηλασία του μισθού γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, ενώ οι τιμές του ρεύματος, έχουν φτάσει στα ύψη. Λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου σχεδόν διπλάσιοι σε σύγκριση με πέρυσι φτάνουν σταδιακά σε όλο και περισσότερους καταναλωτές, νοικοκυριά και επαγγελματίες.

Σε αυτή την πραγματικότητα, η κυβέρνηση ανακοινώνει «φοροαπαλλαγές» της τάξης των 10€ το μήνα, που ήδη έχουν υπερκεραστεί από την ακρίβεια. Ανακοινώνει «μείωση του ΕΝΦΙΑ» της τάξης των 5€ τον μήνα, ενώ αναμένονται αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών ακινήτων. Ανακοινώνει επίδομα θέρμανσης, την ίδια στιγμή που οι τιμές των ενεργειακών πρώτων υλών έχουν αυξηθεί περίπου κατά 30%.

Όλο αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση αξιοποίησε την πανδημία ως ευκαιρία για να προχωρήσει σε αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση και την εργασία, να περάσει αντιεκπαιδευτικά μέτρα και νόμους, να διολισθήσει σε μια χωρίς προηγούμενο έξαρση του αυταρχισμού και κατάργησης στοιχειωδών δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας, να βάλει τα συνδικάτα στον γύψο με τον περίφημο Νόμο Χατζηδάκη.

 

Απέναντι σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση, που αποτελεί συνέχεια αλλά και τομή στην υπερδεκαετή αντιλαϊκή πολιτική όλων των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, ορθώθηκαν οι λαϊκοί αγώνες, οι αγώνες των εργαζόμενων, των εκπαιδευτικών, της νεολαίας. Σπάσαμε τον αυταρχισμό και τον τσαμπουκά της κυβέρνησης που επεδίωξε να απαγορεύσει το δικαίωμα στη διαδήλωση, στην απεργία, στη συλλογική δράση. Οργανώσαμε τη δράση του σωματείου μας εκλέγοντας νέο Δ.Σ. σε αντίθεση με τους όρους του νόμου Χατζηδάκη και ακυρώσαμε στην πράξη τις ψευτοεκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια. Ακυρώσαμε στην πράξη μια σειρά αντιεκπαιδευτικά μέτρα όπως η αξιολόγηση, η αύξηση του ωραρίου των νηπιαγωγών, οι κάμερες στην τάξη, η τηλεκπαίδευση λόγω κακοκαιρίας. Υπερασπίσαμε τη δημοκρατική λειτουργία των Συλλόγων Διδασκόντων μέσα στα σχολεία μας. Την ίδια στιγμή, οι εργάτες στην Cosco και οι εργαζόμενοι στην e-food πετύχαιναν σημαντικές νίκες με τον ανυποχώρητο αγώνα τους.

 

ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Η ΝΙΚΗ

Αυτοί οι αγώνες μας δείχνουν τον δρόμο σήμερα. Σωτήρες δεν υπάρχουν. Ο λαός σώζει το λαό, με την αγωνιστική ενότητα και την αποφασιστική δράση. Η απάντηση βρίσκεται στον ευρύτερο δυνατό συντονισμό και την αγωνιστική συνεννόηση, στο μέτωπο αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Το Σαββάτο 26 Φλεβάρη, διαδηλώνουμε διεκδικώντας:

  • Άμεσες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που να καλύπτουν το κόστος διαβίωσης και να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή ζωή σε μισθωτούς και συνταξιούχους.
  • Αποκατάσταση όλων των απωλειών της περασμένης δεκαετίας. Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού και σύνταξης.
  • Αποκατάσταση των απωλειών λόγω αύξησης του πληθωρισμού.
  • Άμεση καταβολή των συντάξεων – όχι στη φτωχοποίηση των συνταξιούχων.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ.
  • Έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις για τα ταμεία – Να επιστραφούν πίσω τα κλεμμένα.
  • Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας και 60 έτη ηλικίας – 55 για τις γυναίκες.
  • Όχι στην αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών και τις εξετάσεις PISA. Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το κατάπτυστο και παράνομο έγγραφο Κόπτση με τις κυρώσεις σε βάρος των 114 διευθυντών/προϊσταμένων.
  • Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους τους εργαζόμενους. Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών. Διορισμός-μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία.
  • Ενίσχυση της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας. Αύξηση των ΜΕΘ, ενίσχυση των δομών πρόληψης. Δωρεάν τεστ για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Όχι στα αυταρχικά μέτρα, στους διαχωρισμούς και τη στέρηση δικαιωμάτων με οποιοδήποτε πρόσχημα.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης καθώς και του ΕΝΦΙΑ για τα φτωχά εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά
  • Μείωσης της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια
  • Γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα φτωχά νοικοκυριά.
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Διαγραφή χρεών των φτωχών εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.
  • Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς της περιουσίας του λαού
  • Καμία εμπλοκή καμιά συμμετοχή στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς στην Ουκρανία. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα σε ιμπεριαλιστική επεμβατική αποστολή.
  • Να κλείσουν τώρα οι αμερικάνικες βάσεις, καμία εξυπηρέτηση στο ΝΑΤΟ – καμιά εμπλοκή σε πολεμικές συρράξεις.

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Σπύρος Ντελέζος