Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Η νέα προσπάθεια του Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘ και των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου να ανατρέψουν τις αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων θα πέσει στο κενό

Συνεχίζουμε αταλάντευτα τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση – Ούτε βήμα πίσω!

 

Την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, ορισμένες/οι Συντονίστριες και Συντονιστές Ε.Ε. (Σ.Ε.Ε.) των σχολείων μας ανάρτησαν τις «προτάσεις» τους κάτω από τα κείμενα που είχαν αποφασίσει οι Σύλλογοι Διδασκόντων – προτάσεις που πλήττουν ευθέως τον ενιαίο χαρακτήρα απάντησης στην αξιολόγηση και επιχειρούν να ανατρέψουν την ουσία των αποφάσεων των Συλλόγων Διδασκόντων. Σε καμία περίπτωση δεν ακολούθησαν τις επιλογές που υποστήριξαν στη συνάντηση της 4ης Φεβρουαρίου που οργανώσαμε με τα Δ.Σ. των Συλλόγων Π.Ε. Α΄ Αθήνας και τους/τις Σ.Ε.Ε. του 1ου ΠΕΚΕΣ για το ζήτημα της αξιολόγησης, όπου δήλωσαν ότι «δεν έχουν παρέμβει μέχρι στιγμής σε καμία απόφαση Συλλόγου Διδασκόντων είτε έχει πάρει απόφαση για το ενιαίο κείμενο της ΔΟΕ είτε έχει ακολουθήσει αποφάσεις των εκπαιδευτικών σωματείων για απεργία-αποχή». Προφανώς, η έμφαση από την πλευρά τους αφορούσε στη φράση «μέχρι στιγμής». Συγκεκριμένα, πίσω από την αβρότητα διατυπώσεων του τύπου «καλό θα ήταν», των «προτείνουμε» και  των «θεωρούμε ότι χρειάζεται» βρίσκεται η σαφής πρότασή τους για διαφοροποίηση της υλοποίησης ανά σχολική μονάδα των ενιαίων κειμένων, επομένως, ο κατακερματισμός και η κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων, δηλαδή, η προώθηση της αξιολόγησης. Οι προτάσεις για διαφοροποίηση των δράσεων, για «επαναπροσδιορισμό χρονοδιαγραμμάτων», για «ημερολόγια δράσης», κλπ. αυτόν ακριβώς τον στόχο έχουν. Από την πλευρά μας είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι: Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω στον δρόμο που έχουμε χαράξει, δεν αλλάζουμε ούτε ένα κόμμα, ακολουθούμε αταλάντευτα τα ενιαία κείμενα της ΔΟΕ. Επιπλέον, επισημαίνουμε ότι καμία δεσμευτική αρμοδιότητα δεν έχουν οι παρατηρήσεις των Σ.Ε.Ε., αφού ακόμα και η Υ.Α. 6603/ΓΔ4/20-1-2021 «Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων» προβλέπει στο άρθρο 2 ότι «Εάν ο Σύλλογος κρίνει απαραίτητο, προβαίνει σε εκ νέου προγραμματισμό, ανασχεδιασμό -ή σε τυχόν αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις, αξιοποιώντας και τις παρατηρήσεις ή προτάσεις του Συντονιστή-Εκπαιδευτικού- Έργου Παιδαγωγικής Ευθύνης» και στο άρθρο 4 ότι «Ο Σ.Ε.Ε. Παιδαγωγικής Ευθύνης διατυπώνει παρατηρήσεις και προτάσεις επί του σχεδιασμού των Δράσεων στην ψηφιακή εφαρμογή του Ι.Ε.Π. Το σχολείο έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει το σχεδιασμό του με βάση την ανατροφοδότηση αυτή». Επομένως, επαναλαμβάνουμε, καμία δεσμευτική αξία δεν έχουν οι προτάσεις των Σ.Ε.Ε. και κανέναν απολύτως λόγο δεν έχουμε να τις λάβουμε υπόψη.

Είναι όμως φανερό, ότι μπροστά στην ιστορική μάχη που δίνει το εκπαιδευτικό κίνημα ενάντια στην αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων, οι συγκεκριμένοι Σ.Ε.Ε. παίρνουν θέση με την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας. Αγνοώντας ηθελημένα ότι η διαφοροποίηση ανά σχολική μονάδα στόχο έχει να συγκαλύψει τις ευθύνες της Πολιτείας για την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και να τις μετακυλήσει στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, αδιαφορώντας για την ομόθυμη στάση του εκπαιδευτικού κινήματος, για τη μαζική συμμετοχή χιλιάδων εκπαιδευτικών σε υψηλότατου επιπέδου εκδηλώσεις της ΔΟΕ με πανεπιστημιακούς, όπου αποκαλύπτονται τεκμηριωμένα οι αντιεκπδαιδευτικές πολιτικές και τα αποτελέσματά τους.

Κι όμως, ούτε αυτή η θέση των Σ.Ε.Ε. δεν ικανοποιεί το Υπουργείο Παιδείας. Την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, σε συνάντηση που είχε με τους/τις Σ.Ε.Ε. ο Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘ κ. Κόπτσης απαίτησε ευθέως: «κείμενα που δεν είναι εξατομικευμένα να γράψετε ότι θεωρούνται μη γενόμενα». Ταυτόχρονα, εξήγγειλε μία εβδομάδα ακόμα παράταση ώστε να συμμορφωθούν οι Σ.Ε.Ε. σε αυτήν την παράνομη και κατάπτυστη απόφαση!

Το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο απέναντι στη συλλογική και μαζική αντίσταση, τη συσπείρωση γύρω από τα ενιαία κείμενα της ΔΟΕ. Αυτόν τον δρόμο πρέπει να συνεχίσουμε, τον δρόμο που ανοίξαμε από την περσινή σχολική χρονιά με την καθολική συμμετοχή στην απεργία-αποχή, τη μαζική συμμετοχή στην απεργία του Οκτώβρη και τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, την αγωνιστική στάση μέσα στους Συλλόγους Διδασκόντων.

  • Καλούμε όλους/ες τους/τις συναδέλφους να αγνοήσουν πλήρως τις υποδείξεις των Σ.Ε.Ε. και να υπερασπιστούν αταλάντευτα τα ενιαία κείμενα της ΔΟΕ. Να συμμετέχουν μαζικά στις διαδικτυακές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί η ΔΟΕ στο πλαίσιο των ενιαίων κειμένων.
  • Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να προχωρήσει άμεσα σε ανακοίνωση που θα απαντά τόσο στις παράνομες και κατάπτυστες εντολές του Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘ, όσο και στις παρεμβάσεις Σ.Ε.Ε. που δεν σέβονται τις αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων.

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Σπύρος Ντελέζος