Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Κανόνια ή βούτυρο;*

Όχι στον πόλεμο και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

 

Ο πόλεμος που έρχεται
δεν είναι ο πρώτος. Πριν απ’ αυτόν
γίνανε κι άλλοι πόλεμοι.
Όταν τελείωσε ο τελευταίος,
υπήρχαν νικητές και νικημένοι.
Στους νικημένους, ο φτωχός λαός
πέθαινε από την πείνα. Στους νικητές
ο φτωχός λαός πέθαινε το ίδιο.

Μπ. Μπρεχτ

 

 

Οι βόμβες που πέφτουν σήμερα στην Ουκρανία απειλούν όλους τους λαούς, απειλούν συνολικά την επιβίωση της ανθρωπότητας και είναι η πιο μεγάλη απόδειξη για τον καταστροφικό χαρακτήρα του σύγχρονου κοινωνικού συστήματος που μπροστά στο κέρδος, μπροστά στην παγκόσμια κυριαρχία δεν διστάζει να πνίξει στο αίμα, κινήματα, λαούς, χώρες ολόκληρες που μετρούν νεκρούς, προσφυγιά και φτώχεια. Οι λαοί είναι οι μόνοι που δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από τους ανταγωνισμούς αυτούς.

 

 Ο ουκρανικός λαός δεν χρειάζεται ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε την ΕΕ, ούτε τη Ρωσία, ούτε το φασιστικό παρακράτος του Ζελένσκι. Χρειάζεται ανεξαρτησία και αλληλεγγύη για να οικοδομήσει το δικό του μέλλον.

 

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία  έχει ανοίξει την προοπτική για ένα νέο πόλεμο στην Ευρώπη και αποτελεί ένα μεγάλο βήμα κλιμάκωσης που σπρώχνει παραπέρα την ανθρωπότητα σε μια εποχή ανοικτών πολεμικών συγκρούσεων, όπου οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί θα επιλύονται όλο και πιο συχνά με προσφυγή στα όπλα.

 

Η αιτία του πολέμου βρίσκεται στη νέα φάση του ανταγωνισμού των ΗΠΑ-ΕΕ με την Ρωσία και την Κίνα, ώστε να δημιουργηθούν νέα γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά και οικονομικά δεδομένα που θα τους εξασφαλίζουν δύναμη και εξουσία, κέρδη για τα μονοπώλια τους και την βιομηχανία όπλων, με θύματα πάντα τους λαούς.

 

  • Καταδικάζουμε τη μακρόχρονη ιμπεριαλιστική νατοϊκή παρέμβαση στην Ουκρανία, που την έχει μετατρέψει, με τη βοήθεια αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών και φασιστικών ταγμάτων εφόδου, σε αμερικάνικο προτεκτοράτο με την κυβέρνηση – μαριονέτα του Ζελένσκι, με στόχο την περικύκλωση και εξασθένηση της Ρωσίας, ως βασικού ανταγωνιστή του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
  • Καταδικάζουμε την ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας, η οποία αντίστοιχα επιδιώκει, με όχημα τον μεγαλορώσικο εθνικισμό, να μετατρέψει την Ουκρανία σε ρώσικο προτεκτοράτο με αντίστοιχη κυβέρνηση μαριονέτα. Η επέμβαση τροφοδοτήθηκε από την αντιπαράθεση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία. Οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας, καθώς και οι λαοί όλου του κόσμου, δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα.
  • Καταδικάζουμε τις αντιλήψεις που διαχωρίζουν τους πρόσφυγες σε «κανονικούς» και «λαθρομετανάστες», που εργαλειοποιούν και διαχωρίζουν την προσφυγιά σε «καλή» (που προέρχεται από φιλοΝΑΤΟϊκές χώρες) και «λαθραία» (που προέρχεται από χώρες που βομβαρδίζει το ΝΑΤΟ).

Η σκέψη μας βρίσκεται ιδιαίτερα στους εκατομμύρια μαθητές που αντί να βρίσκονται στο σχολείο τους είναι κρυμμένοι στα καταφύγια, οδηγούνται στα καραβάνια της προσφυγιάς, ζούνε σε έναν διαρκή κίνδυνο για τη ζωή τη δική τους και των οικογενειών τους. Η σκέψη μας βρίσκεται στους εκατομμύρια ανθρώπους που από τη μια μέρα στην άλλη μετατράπηκαν σε πρόσφυγες. Ας ελπίσουμε να μην συναντήσουν κι αυτοί κλειστά σύνορα και φράχτες, να μην τους αποκαλέσει κανένας «λαθρομετανάστες», να μην αντιμετωπιστούν με «επαναπροωθήσεις», να μην καταλήξουν στον πάτο της θάλασσας, όπως συμβαίνει με εκατομμύρια πρόσφυγες των χωρών που διέλυσε το ΝΑΤΟ στην Ασία ή την Αφρική, όπως συνέβη σήμερα με τους 6 πρόσφυγες που πνίγηκαν ανοιχτά της Λέσβου.

 

Η Ελλάδα εμπλέκεται όλο και περισσότερο στους επικίνδυνους και επιθετικούς αμερικανο-ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς. Η πενταετής συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις μετατρέπει την Ελλάδα σε επιθετικό προγεφύρωμά τους. Οι υποδομές στην Αλεξανδρούπολη και τη Σούδα χρησιμοποιούνται για την προώθηση εξοπλισμού και στρατιωτικών μονάδων στην Ουκρανία και γενικότερα στην Ανατολική Ευρώπη, για την αποστολή ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα. Το ΝΑΤΟ, στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα  είναι μια μηχανή πολέμου, με σκοπό την εμπλοκή των λαών σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι θανάτου με μόνο στόχο την διαρκή βελτίωση της θέσης του δυτικού ιμπεριαλισμού (με κυριαρχία σε αυτόν του Αμερικάνικου). Καμία σχέση δεν έχει με τους λαούς ενώ σε αντίθεση με τα όσα προπαγανδίζει η κυβέρνηση, είναι εγγύηση αστάθειας για τη ζωή του λαού μας (επιτέλους κανείς δεν έβγαλε τα διδάγματά του από την εισβολή στην Κύπρο;). Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, σημείο που στρατηγικά έχουν επιλέξει όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις, την εμπλέκει σε αυτούς τους ανταγωνισμούς, με καταστροφικά αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό.

Το αντιπολεμικό κίνημα καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης για  αποστολή από την Ελλάδα με δύο C-130 μέσω Πολωνίας πολεμικού υλικού, που περιλαμβάνει «Καλάσνικοφ», αντιαρματικούς εκτοξευτές και πυρομαχικά.

 

Επιπλέον, η απειλή του πολέμου για άλλη μια φορά θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για τη διάλυση και ιδιωτικοποίηση κάθε δημόσιου, κοινωνικού αγαθού. Για ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια, υποτίμηση των μισθών και των συντάξεων.

Είναι επιτακτική ανάγκη αυτή την στιγμή να αγωνιστούμε με τα σωματεία μας, με το αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό κίνημα,  με συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις:

  • Καμία εμπλοκή – καμιά συμμετοχή στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς στην Ουκρανία. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα σε ιμπεριαλιστική επεμβατική αποστολή. Καμία αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία ή αλλού.
  • Απόσυρση τώρα των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, αλληλεγγύη στον Ουκρανικό λαό, (πλήρη δικαιώματα σε όλες τις εθνότητες της Ουκρανίας).
  • Να κλείσουν τώρα οι αμερικάνικες βάσεις, καμία εξυπηρέτηση στο ΝΑΤΟ – καμιά εμπλοκή σε πολεμικές συρράξεις.
  • Άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών. Έξω το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία από την Ουκρανία. Ίσα δικαιώματα σε όλους τους Ουκρανούς πολίτες, όχι στις διώξεις και τις δολοφονίες αντιφασιστών, συνδικαλιστών, ρωσόφωνων και άλλων μειονοτήτων.

 

Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε τους συναδέλφους:

  1. Να συμμετέχουν στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια
  2. Να οργανώσουν μαθήματα στις τάξεις τους αντλώντας υλικό και από την ιστοσελίδα του Συλλόγου μας και συγκεκριμένα από το αφιέρωμα:

Πόλεμος, Προσφυγιά, Μετανάστευση: διδακτικό υλικό

 

*Η φράση «Θέλουμε βούτυρο, όχι κανόνια» αποτελούσε το σύνθημα των φτωχών στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι το δίλημμα που χλεύασε με ευκολία ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, ξεχνώντας όμως ότι ήταν το Γερμανικό ναζιστικό κόμμα που το 1936 αντέστρεψε το σύνθημα μετατρέποντάς το σε  «Kanonen statt Butter» (κανόνια αντί για βούτυρο). Είναι γνωστό το έρεβος στο οποίο βύθισε τη Γερμανία και την Ευρώπη αυτό το σύνθημα.

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Σπύρος Ντελέζος