Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Για τη δίκη του Ζακ Κωστόπουλου

Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου στο κέντρο της Αθήνας, που συγκλόνισε, προκάλεσε προβληματισμούς και έφερε στο προσκήνιο θέματα κοινωνικών δικαιωμάτων ολοκληρώθηκε η δίκη για την απόδοση ευθυνών με την υιοθέτηση της πρότασης του εισαγγελέα. Ένοχοι για θανατηφόρα βλάβη μόνο οι καταστηματάρχες, αθώοι όλοι οι αστυνομικοί. Δεν έγινε δεκτή η αλλαγή κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο όπως επιδίωκαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής του Ζακ, η οικογένειά του καθώς και το ΛΟΑΤΚΙ και το ευρύτερο κίνημα. Εντός αίθουσας χτυπήθηκε από τα ΜΑΤ ο αλληλέγγυος κόσμος της υπόθεσης του Ζακ.

Η απόφαση αυτή σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δικαίωση για την οικογένεια του Ζακ και για το κίνημα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε. Άλλωστε, κανένα περιθώριο για την αιτία θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου δεν αφήνει το κατηγορηματικό συμπέρασμα της ιατροδικαστικής έκθεσης ότι ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου από λιντσάρισμα στις 18 Σεπτεμβρίου 2018 οφείλεται σε ισχαιμικό επεισόδιο που προήλθε αποκλειστικά από πολλαπλές κακώσεις, αποκλείοντας κάθε παθολογικό ή τοξικολογικό αίτιο.

Καταδικάζουμε το ακραίο αυτό περιστατικό βίας και κοινωνικού ρατσισμού και επιμένουμε να απαιτούμε να αποδοθεί δικαιοσύνη με την τιμωρία των υπευθύνων. Θεωρούμε ότι η συγκάλυψη των ευθυνών του κράτους και σε αυτή την περίπτωση, λειαίνει το έδαφος που πάνω του αναπτύσσονται ακραίες ρατσιστικές, ομοφοβικές, σεξιστικές αντιλήψεις και πρακτικές (κακοποιήσεις γυναικών και παιδιών, γυναικοκτονίες, κλπ.). Σε κάθε περίπτωση, οι εκπαιδευτικοί αγωνίζονται μέσα και έξω από τις σχολικές τάξεις για έναν κόσμο αλληλεγγύης, ισότητας και κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού, ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό, στην κοινωνική καταπίεση και τις οικονομικές ανισότητες.

 

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Σπύρος Ντελέζος