Α΄ Σύλλογος Αθηνών: ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ – Συγκέντρωση, Τετάρτη 11/5/2022, 13:00 στο Υπ. Μετανάστευσης (κτίριο Κεράνη)

Το Σωματείο Εργαζόμενων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου καταγγέλλει τις απολύσεις 10 εργαζόμενων γυναικών, οι οποίες για δεύτερη φορά έχασαν την εργασία τους στις 30 Απριλίου, μετά από μεθοδεύσεις του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου. Τρεις γυναίκες σε κύηση, γυναίκες με ανήλικα παιδιά, η Πρόεδρος καθώς και ιδρυτικά μέλη του Σωματείου ανάμεσα στις δέκα απολυμένες εργαζόμενες, που εργάζονταν επί 7 και 8 έτη στην Υπηρεσία Ασύλου και αποτελούσαν εμπειρότατο προσωπικό. Πρόκειται για 10 συμβασιούχους από τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου, ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται και η Πρόεδρος του Σωματείου Συμβασιούχων στην υπηρεσία ασύλου.

Το  Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και συγκεκριμένα η Υπηρεσία Ασύλου στελεχώνεται επί το πλείστον από την αρχή της ίδρυσής της, κυρίως με εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καταργώντας με αυτόν τον τρόπο στην πράξη το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή εργασία. Ο στόχος είναι οι εργαζόμενοι να είναι μόνιμα υπό το καθεστώς της ομηρίας και του εκβιασμού, με μειωμένα δικαιώματα.

Τον Απρίλιο του 2020 ο Υπουργός είχε αποφασίσει να εξαιρέσει αδικαιολόγητα 17 άτομα από την ανανέωση 629 συμβάσεων εργασίας, στα οποία περιλαμβάνονταν και οι 10 εργαζόμενες. Ο στόχος πίσω από αυτή την ενέργεια, ήταν το Σωματείο και η συνδικαλιστική δράση στην προαποφασισμένη λογική του «να ξεμπερδεύουμε με τα αγριόχορτα», στάση που κρατούσαν στελέχη της διοίκησης του Υπουργείου ήδη από τα τέλη του 2017. Το σωματείο από τις αρχές του 2017 βρισκόταν σε διαρκείς κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση της ανανέωσης των συμβάσεων εργασίας στην κατεύθυνση της μονιμοποίησης, την κατάρριψη των διακρίσεων όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα των συμβασιούχων και την ανάδειξη ζητημάτων που αφορούσαν όχι μόνο τις συνθήκες εργασίας, αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων/σών άσυλο. Μετά από την απεργία διαρκείας του 2020, και το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης από φορείς και σωματεία, ο Υπουργός εμμένοντας στις εκδικητικές απολύσεις, εξώθησε τους/ις απολυμένους/ες σε δικαστικό αγώνα. Οι εργαζόμενες, κατάφεραν να επιστρέψουν στην εργασία τους αφού αρχικά δικαιώθηκαν με τις αποφάσεις επί αιτημάτων ασφαλιστικών μέτρων.

Πριν λίγες μέρες, κι ενώ εκκρεμεί η δίκη στο Εφετείο, ο Υπουργός επέλεξε να υιοθετήσει δύο αντεργατικές δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν τέλη του 2021 επί των αγωγών των ανωτέρω εργαζόμενων, όπου ο Δικαστής γενικόλογα έκρινε πως είναι «ελεύθερη επιλογή» του κάθε εργοδότη να απολύει κατά το δοκούν! Έτσι προχώρησε σε νέα απόλυση των 10 πλέον εργαζόμενων, χωρίς να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι ο Υπουργός εφαρμόζει το νόμο α λα καρτ και εις βάρος συγκεκριμένων ατόμων. Οι εργαζόμενες οδηγήθηκαν ξανά στην ανεργία σε μια συγκυρία κατά την οποία υπάρχουν αντικειμενικές ανάγκες, ειδικά μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, όταν όλες οι υπόλοιπες συμβάσεις για τους συμβασιούχους του Υπουργείου ανανεώθηκαν για ακόμη ένα έτος κι ενώ επικρατούν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Το Σωματείο καλεί τους/ις συμβασιούχους αλλά κι άλλα σωματεία σε σειρά δράσεων, με αρχή την στάση εργασίας την Τετάρτη 11/05/2022, με παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (κτίριο Κεράνη) στη 13.00, όπου θα επιδιώξουν συνάντηση με τον Υπουργό ώστε να τον θέσουν προ των ευθυνών του: Θα είναι ο πρώτος Υπουργός κατά τη μεταπολίτευση που απολύει Πρόεδρο συνδικαλιστικού οργάνου και μάλιστα για δεύτερη φορά; Θα είναι ο πρώτος Υπουργός που απολύει δέκα γυναίκες, οι τρεις από τις οποίες είναι εγκυμονούσες, εν μέσω μιας πολύ-επίπεδης κρίσης; Πολλές πρωτιές για τον Υπουργό, ο οποίος αρνείται τόσο καιρό να συναντηθεί με τα σωματεία. Που όσο και να προσπαθεί να φιλοτεχνήσει ένα «ανθρώπινο προφίλ», η πραγματική πολιτική αναλγησία, που ως στόχο αυτή τη φορά έχει και τις 10 συναδέλφισσες, θα τον ξεγυμνώνει.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Α΄ Συλλόγου Αθηνών Εκπαιδευτικών Π.Ε. στέκεται στο πλάι των συμβασιούχων εργαζομένων της Υπηρεσίας Ασύλου, αλλά και σε κάθε συμβασιούχο, με όποιο πρόγραμμα και αν εργάζεται, που κινδυνεύει με απόλυση. Στηρίζουμε τον αγώνα τους για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Η επίθεση στο σωματείο είναι επίθεση στο συνδικαλιστικό κίνημα.

  • Να ανακληθούν οι απολύσεις των 10 συναδελφισσών και να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου
  • Να στελεχωθεί πλήρως η Υπηρεσία Ασύλου και η Αρχή Προσφυγών μέσω μόνιμων διορισμών με υπαλλήλους με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.

O πρόεδρος                             Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης              Σπύρος Ντελέζος